Medvegyev nyerte a US Opent, Djokovićnak nem lett meg a naptári Grand Slam

2021. szeptember 13. – 02:58

frissítve

Medvegyev nyerte a US Opent, Djokovićnak nem lett meg a naptári Grand Slam
Novak Djokovic és Danyiil Medvegyev – Fotó: Matthew Stockman / Getty Images North America / Getty Images via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A második kiemelt Danyiil Medvegyev 6:4, 6:4, 6:4-re legyőzte a világelső Novak Djokovićot a US Open férfi döntőjében, aminek óriási volt a tétje. A szerb ugyanis egy naptári éven belül nyerhette volna meg mind a négy Grand Slamet, és előzhette volna meg Roger Federert és Rafael Nadalt, akikkel egyaránt 20 GS-győzelemmel állnak. A 25 éves orosz teniszező élete első Grand Slam-győzelmét ünnepelhette New Yorkban.

Az Australian Open, a Roland Garros és Wimbledon megnyerésével, majd a US Openen a döntőig jutva összesen 27 győztes Grand Slam-mérkőzés volt Djoković háta mögött. Már csak egy hiányzott volna, hogy olyan sikert érjen el, ami utoljára 52 éve, Rod Lavernek jött össze a férfiaknál. A torna alatti sajtótájékoztatókon többször próbálta elkerülni, hogy állandóan a történelmi sikerei lehetőségéről kelljen beszélnie, de az elődöntő után azt mondta: „Úgy állok majd ehhez a meccshez, mintha az utolsó mérkőzésem lenne, mivel vitathatatlanul ez a legfontosabb pályafutásom során.” Közvetlenül a döntő előtt arról beszélt, reméli, hogy a legjobbját tudja nyújtani.

Ez végül nem így lett, az elejétől érződött rajta a nyomás, és a mentális teher mellett az is számíthatott, hogy összességében több mint öt órával több időt töltött az elmúlt két hétben a pályán, mint Medvegyev. A döntőig négy mérkőzésen bukta el az első játszmát, és küzdelmes ötszettesben jutott túl az olimpián őt legyőző Alexander Zvereven az elődöntőben.

Medvegyev ezzel szemben mindössze egy játszmát veszített el az egész tornán, és nagyon magabiztosan menetelt előre. Legutóbb az év eleji Australian Open döntőjében találkoztak, ahol az orosz szétesett, három szettben kikapott. Ezúttal azonban nagyon eltökélten állt ki vasárnap, nagyszerűen adogatott, és azon is túl tudott lépni, hogy az Arthur Ashe stadionban a több mint 23 ezer néző többsége Djoković történelmi győzelmére készült.

Djoković első adogatójátéka jól indult, de aztán 40-15 után négy labdát rontott zsinórban, rögtön brékelt Medvegyev, és hatékony szervákkal könnyedén erősítette meg az előnyét. Nagyon sok volt a rontás a szerbnél, kettős hibával újabb két bréklabdához jutott Medvegyev, de két nyerővel és két ásszal a dupla bréket elkerülte Djoković.

Danyiil Medvegyev – Fotó: Al Bello / Getty Images North America / Getty Images via AFP
Danyiil Medvegyev – Fotó: Al Bello / Getty Images North America / Getty Images via AFP

A világelső nem jött ki jól az alapvonalcsatákból, viszont egyre többször érkezett fel a hálóhoz, és ez az első szettben nagyrészt be is jött neki a saját adogatásánál. Medvegyev szervája azonban érinthetetlen volt, 5:4-nél ugyan ütött egy kettős hibát, de aztán egy ásszal fejezte be a szettet. 15-ből 15 pontot megnyert az első szervái mögött az első szettben, és mindössze három pontot bukott adogatóként.

Ehhez képest Djokovićnak hirtelen esélye nyílt Medvegyev adogatásánál, miután semmire hozta a szerváját a második játszma elején. Az orosznak nem jöttek az első szervái, kettős hibát ütött, könnyű tenyerest is rontott. Djoković azonban nem tudta kihasználni a három bréklabdát, az orosz hozta a játékot. Medvegyevnek is volt újabb lehetősége, de Djoković is megfordította bréklabdáról az adogatását.

Megint szoros játék következett, Medvegyev adogatásánál egy 27 ütésváltásos labdamenetbe ismét Djoković hibázott bele. Így is két bréklabdához jutott, de ezeket egy jó röptével és egy vonal mellé bevágott fonákkal hárította az orosz. Djokovićból kijött a feszültség, egy újabb elveszített pont után dühösen törte szét az ütőjét, amiért figyelmeztetést kapott. Miután Medvegyev megfordította az adogatását, Djoković a sok hiba mellett elbukta a sajátját. Az orosz szett és brékelőnybe került 3:2-nél.

Djokovićnak a 0-30-as kezdés után sikerült elkerülnie a további bajt a következő szervajátékánál, és azt is megoldotta, amikor már a szettben maradásért kellett adogatnia. Így Medvegyevnek kellett kiszerválnia a játszmát, és ezen a ponton megmutatkozott, hogy ő is tud izgulni. 40-0 után kettős hibát ütött, elrontott egy fonákot, és a harmadik játszmalabdánál sem talált el jól egy tenyerest, de a hálóhoz érkező Djoković újabb hibájával már kétszettes előnyben volt.

Novak Djoković – Fotó: Al Bello / Getty Images North America / Getty Images via AFP
Novak Djoković – Fotó: Al Bello / Getty Images North America / Getty Images via AFP

Djoković ugyan az idei Roland Garros döntőjében hasonló helyzetből tudott fordítani Sztefanosz Cicipasz ellen, ez azonban most nagyon más mérkőzés volt. Az orosz azonnal előnybe került a harmadik szett elején is, Djokovićnak pedig nem sikerült újítani, és nem tudott élni azzal, amikor ellenfele sem hozott jó döntéseket a saját adogatásánál. A harmadik szettben a hálónál is többet hibázott, egy kiütött röptével bukta el újból a szerváját, Medvegyev pedig pillanatok alatt 4:0-ra vezetett.

A világelső kék pólóját fehérre cserélve állt ki, amikor Medvegyev 5:2-nél a győzelemért adogatott, ezzel is azt üzenve, hogy nincs még vége. 30-30-nál a szerb egy újabb rontott tenyeresével meccslabdához jutott Medvegyev. Azonban a nézők bekiabálása miatt alig tudott szerválni, kettős hiba lett a vége, majd beütött egy újabbat, végül pedig egy hálóban kikötő könnyű tenyeressel elbukta az adogatását.

Djoković a nézők támogatása mellett hozta a saját szerváját, csak egy pontot veszített el, így Medvegyevnek másodszor is adogatnia kellett a győzelemért. Djoković elérzékenyülve, könnyes szemmel állt fel a pihenő végén, és jobban is játszott, de ennek ellenére két hosszú labdamenet végén is ő rontott. Medvegyevnek meg kellett küzdenie a közönségből érkező bekiabálásokkal is, 40-15 után megint ütött egy kettős hibát, utána viszont már egy nagy szerva mögött lezárta a mérkőzést.

A nem éppen az óriási ünnepléseiről ismert Medvegyev ezúttal boldogan, de elsőre elég furán terült el a pályán – a beszédében aztán egy utalással egyértelművé tette, hogy a FIFA-játékok egyik gólörömét reprodukálta. A döntő végül sima három szettben, 2 óra 16 perc alatt ért véget. Medvegyev harmadik Grand Slam-döntőjét már meg tudta nyerni – két éve ugyanitt döntő szettre kényszerítette Nadalt –, győzelmével pedig Jevgenyij Kafelnyikov és Marat Szafin után a harmadik orosz GS-bajnok lett a férfiaknál.

Medvegyev a döntő megnyerése után – Fotó: Al Bello / Getty Images North America / Getty Images via AFP
Medvegyev a döntő megnyerése után – Fotó: Al Bello / Getty Images North America / Getty Images via AFP

A mindenkinek köszönetet mondó Medvegyev a beszéde elején elnézést kért a szurkolóktól és Djokovićtól, mint mondta, mindenki tudta, miért küzdött a szerb vasárnap. „Nem mondtam ezt még senkinek, de most kimondom: nekem te vagy a történelem legnagyobb teniszjátékosa” – mondta ellenfelének. Mosolyogva azt is elárulta, hogy azért is jó, hogy megnyerte a döntőt, mert a harmadik házassági évfordulójukat is aznap ünnepelték a feleségével, és a torna alatt nem tudott ajándékot venni.

Djoković gratulált Medvegyevnek a győzelemhez és az egész tornán nyújtott teljesítményéhez, „ha valaki megérdemli most, hogy Grand Slam-győztes legyen, az te vagy.” Elérzékenyülve köszönte meg a közönség biztatását, mint mondta, nagyon megérintették, „még soha nem éreztem így magam New Yorkban.”

Djoković hatalmasat játszott 2021-ben, az Open-érában ő lett az első a férfiaknál, aki pályafutása során legalább kétszer meg tudta nyerni mind a négy Grand Slamet, új rekordot felállítva összesen már 337 hetet töltött el a világranglista élén, de a naptári éven belüli Grand Slam végül neki sem jött össze. Megint látszott, mennyire nehéz feladatról van szó, ő az utolsó mérkőzést veszítette el, míg Serena Williamsnek 2015-ben két meccs hiányzott hasonló helyzetben.

A férfiaknál korábban csak Don Budge (1938) és Laver (1962, 1969) hozta össze a naptári Grand Slamet, azonban ezek közül csak az utolsó tartozik az Open-érába. A nőknél Mo Connolly (1953), Margaret Court (1970) és Steffi Graf (1988) nyerte meg egy adott évben a négy nagy tornát, a német teniszező ráadásul ezt meg is fejelte, és az úgynevezett Golden Slamet vitte véghez, az olimpiai aranyat is mellétéve.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!