Djoković nyerte Wimbledont, 20 Grand Slammel utolérte Federert és Nadalt

2021. július 11. – 18:59

frissítve

Djoković nyerte Wimbledont, 20 Grand Slammel utolérte Federert és Nadalt
Novak Djokovic a wimbledoni trófeával – Fotó: Adrian Dennis / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A világelső Novak Djoković 6:7, 6:4, 6:4, 6:3-ra legyőzte a hetedik kiemelt Matteo Berrettinit a wimbledoni teniszbajnokság férfi döntőjében, ezzel hatodik Wimbledonját, összességében pedig 20. Grand Slamjét nyerte. Így utolérte Roger Federert és Rafael Nadalt, már mindhárman 20-20-20 GS-mel állnak.

Egyikük sem kezdte jól a 3 óra 24 perces döntőt, de Djoković összességében sokkal stabilabb volt, és még ha többször is előfordult, hogy olyan helyzeteket nem tudott kihasználni, amiket máskor mindig megold, magas színvonalon fejezte be a meccset. Berrettini sokáig kifejezetten idegesen teniszezett, mielőtt fordítani tudott az első játszmában, de utána is hullámzó maradt a játéka.

Djoković két kettős hibát is ütött az első adogatójátékában, bréklabdája volt az olasznak. Ezzel azonban nem tudott élni, ahogy akkor is könnyű hibát vétett a hálónál, amikor 0-30 lett egy újabb kettős hibával Djoković következő szervájánál. Berrettini sokat rontott, egy bréklabdát hárítani tudott a saját következő adogatásánál, de a másodiknál már hibázott. Djoković 3:1 után semmire erősítette meg a bréket, és jól is variálta a játékot.

5:2-nél jött a fordulat az első szettben: a játszmában maradásért adogatott Berrettini, aki továbbra is könnyű hibákat vétett, de a jó szervák mentén játszmalabdát is hárított, és 11 perc után le tudta zárni a játékot. Innentől kezdett jobban teniszezni, sorra jöttek a nyerői is, Djoković pedig nem tudta kiszerválni a szettet. Egy nagy labdamenet végén, nyerővel jött vissza Berrettini, aki aztán biztosan hozta a szerváját. Végül tie breakben dőlt el a játszma, ott ide-oda minibrékek után az olasz szépen támadott, két szettlabdához jutott, és egy ásszal fejezte be 7-4-re.

A 70 perc alatt megfordított első játszma után Berrettini nagy lendülettel vágott bele a másodikba, de 40-15-ről hibákkal, rossz döntéseket hozva rögtön elveszítette az adogatását. Djoković könnyedén erősítette meg a bréket, és nagyon stabilan játszott, alig hibázott, jól mozgatta ellenfelét. Duplabrékelőnybe került a világelső, Berrettini csak 4:0 után tudott feliratkozni az eredményjelzőre a második játszmában.

Novak Djoković (fent) és Matteo Berrettini (lent) – Fotó: Glyn Kirk / AFP és Peter Nicholls / POOL / AFP Novak Djoković (fent) és Matteo Berrettini (lent) – Fotó: Glyn Kirk / AFP és Peter Nicholls / POOL / AFP
Novak Djoković (fent) és Matteo Berrettini (lent) – Fotó: Glyn Kirk / AFP és Peter Nicholls / POOL / AFP

Az olasz a következő szerváját semmire hozta, a végén egy láb közötti ütést is bemutatva, és akkor is odatette magát, amikor Djoković először adogatott a játszmáért. A szerb egy esés után már nem tudta elkerülni a 15-40-et, egy bréklabdát hárított, de aztán nem volt jó a rövidítése. Így is három játszmalabdához jutott Berrettini következő adogatásánál Djoković, de sikerült megfordítania a játékot az olasznak. A szettért másodszor adogatva a világelső már nagyon biztos kézzel, semmire szerválta ki a játszmát, kiegyenlített a szetteket tekintve.

A harmadik játszma elején mindketten semmire hozták az adogatásukat, aztán azonban megint Berrettini került bajba. Bréklabdánál elakadt a nyesése a hálóban, 2:1-re előnybe került a szerb. Berrettini próbált küzdeni, 3:2-nél két bréklabdája is volt, de sem tenyeressel, sem fonákkal nem tudott elütni Djoković mellett, aki aztán ásszal zárta le a játékot. Ezúttal nem is hagyta visszabrékelni az olaszt a szettben, kiszerválta a játszmát.

A negyedik szett elején hozták az adogatásaikat, Berrettininek sokat számított, hogy sokáig hatékonyan ütötte be az első szerváit. 3:2-es állásnál azonban hiába jutott el 0-30-ig Djoković szervájánál, a szerb mindent kivédekezett, el tudott ütni keresztben, ezzel látványos pontot nyert meg, majd innen hozta az adogatását.

Djoković ellenfele következő adogatójátékánál fokozta a nyomást, ütötte a vonalakat, és nagyszerű játékkal jutott bréklabdához. Az olasz pedig kettős hibával bukta a szerváját. Berrettini még nagyot küzdött, de csak 30-30-ig tudott jutni Djoković adogatásánál, a világelső megerősítette a bréket. Az olasznak a mérkőzésben maradásért kellett adogatnia, de többször is hibázott, és ugyan két meccslabdát még szépen hárított, a harmadiknál egy nyeséspárbaj végén az ő labdája akadt el a hálóban.

Djoković boldogan terült el az alapvonalnál, majd a szokásához híven tornagyőzelme után megkóstolta a wimbledoni centerpálya füvét. A páholyába felmászva ünnepelt csapatával, köztük Goran Ivaniševićcsel, a pályára visszafelé pedig még egy fiatal fiúval is szelfizett egyet.

Fotó: Peter Nicholls / POOL / AFP
Fotó: Peter Nicholls / POOL / AFP

Miután kölcsönösen dicsérték egymást Berrettinivel, Djoković azt mondta, hogy Wimbledon megnyerése mindig is nagy álma volt gyerekként, és hatalmas megtiszteltetés és kiváltság itt győzni. Amikor a 20 Grand Slamről kérdezték, méltatta Federert és Nadalt is. „Ők az okai annak, hogy ott tartok most, ahol. Megmutatták, mit kell tennem, hogy erősebb legyek fizikálisan, taktikai és mentális értelemben” – mondta. Arról is beszélt, hogy reméli, lesz esélye a US Open megnyerésére is. „Nagyszerű formában vagyok, jól játszottam, és az elsődleges célom, hogy a Grand Slameken nyújtsam a legjobbamat.”

Djoković nagyot menetel 2021-ben, megnyerte év elején az Australian Opent, majd pedig egy hónapja a Roland Garrost is, amivel Roy Emerson és Rod Laver után a harmadik férfi teniszező lett, aki legalább kétszer megnyerte mind a négy Grand Slamet – az 1968 óta tartó Open-érában pedig ő az első, akinek ez sikerült.

A salak után a füves pályán is nagyon magabiztosan játszott Wimbledonban. Mindössze a legelső mérkőzésen és most, a döntőben veszített el egy-egy szettet az egész tornán. 20. Grand Slamjével utolérte Roger Federert és Rafael Nadalt, és jó esélye van arra, hogy megelőzze őket.

Az év első három Grand Slamjének a megnyerésével pedig esélye van arra is, hogy egy naptári éven belül ő legyen az uralkodó mind a négy nagy tornán, ehhez a US Openen is győznie kéne. Sőt, ha esetleg a tokiói olimpián is nyerni tudna, akkor az úgynevezett Golden Slamet teljesíthetné, ez Steffi Grafnak sikerült 1988-ban, aki kipipálta mind a négy GS-et és az olimpiai bajnoki címet is abban az évben.

A férfiaknál Djoković, a nőknél pedig az ausztrál világelső, Ashleigh Barty győzelmével véget érő 2021-es wimbledoni tornán Fucsovics Márton is óriásit játszott, a magyar teniszező a szerbtől kapott ki a negyeddöntőben. Magyar férfi teniszező 1948, Asbóth József óta nem játszott egyesben negyeddöntőt Wimbledonban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!