Djoković kétszettes hátrányból nyerte meg a Garrost, egy Grand Slamre került Federertől és Nadaltól

2021. június 13. – 20:26

frissítve

Djoković kétszettes hátrányból nyerte meg a Garrost, egy Grand Slamre került Federertől és Nadaltól
Novak Djokovic a Roland Garros trófeájával – Fotó: Anne-Christine Poujoulat / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A világelső Novak Djoković egy drámai meccsen, az első két elveszített szett után fordított 6:7, 2:6, 6:3, 6:2, 6:4-re Sztefanosz Cicipasz ellen a Roland Garros férfi döntőjében. Djoković másodszor nyerte meg a francia nyílt teniszbajnokságot, összességében pedig 19 Grand Slam-győzelemnél jár, egy GS-re került a 20-20-szal álló Roger Federertől és Rafael Nadaltól.

Djoković jól kezdett, és ugyan az első játszma végén és a második szettben úgy tűnt, hogy érezteti hatását a Nadal elleni küzdelmes elődöntő – ami ugyanúgy 4 óra 11 percig tartott, mint a vasárnapi finálé –, de az utolsó három játszmára újult erővel állt ki, és végül nagyon stabil játékkal nyert. Az élete első Grand Slam-döntőjét eltökélten kezdő Cicipasz az első két szettben nagyon magabiztosan játszott, de nem tudott megújulni a mérkőzés második felében, ott már nem volt igazán ellenszere Djoković teniszére.

Az ötödik kiemelt Cicipasznak rögtön az elején hárítania kellett két bréklabdát, de ászokkal zárta le az adogatójátékát. Djoković nagyon jó szögeket nyitott, szépen mozgatta görög ellenfelét, aki 4:3-nál tudott egyáltalán először pontot nyerni a világelső szervájánál. 5:4-nél azonban szettlabdához is jutott, amit Djoković a meccs leghosszabb, 25 ütésváltásos labdamenetének végén hárított, a magasba emelte az öklét. Nemcsak megfordította a játékot, hanem Cicipasz hibáit kihasználva el is vette a 22 éves görög adogatását.

A szettért szerválva azonban váratlan hibák jelentek meg nála, Cicipasz egymás után ütötte be a hatékony returnöket, támadóan játszott, három bréklabdához jutott, és a másodikkal vissza is jött. A tie break aztán még nagyobb izgalmakat hozott. Djoković kettős hibával, rontással két adogatását is elbukta, és már 4-0 is volt Cicipasznak. Djoković innen tudott visszajönni, és 6-5-nél már neki volt újból játszmalabdája. Ezt egy sarokba ütött tenyeressel hárította a görög, aki aztán 8-6-tal behúzta a rövidítést.

A második szett elején Djoković próbált gyorsítani, de Cicipasz mindent kivédekezett, majd pedig egy nyerővel jutott három bréklabdához. Ebből egyet tudott hárítani a második szerva mögött pontot is alig nyerő szerb, de utána hibázott. Ugyan szorosan alakult Cicipasz első adogatójátéka is, de megerősítette a brékelőnyét, és továbbra is nagyszerűen teniszezett. Djoković hosszú idő után nyert újra játékot, és semmire hozta a következő adogatását, de aztán megint bajba került.

Fotó: Christophe Archambault / AFP
Fotó: Christophe Archambault / AFP

4:2-es állásnál két bréklabdához jutott Cicipasz, és ugyan elrontott egy returnt, majd kipattant a hálóról a tenyerese, de egy szép nyerővel újabb esélyhez jutott, és végül Djoković ütése akadt el a hálóban. A világelső siettette a pontokat Cicipasz adogatásánál, de ez rontott returnökbe került neki, végül egy ásszal húzta be a második játszmát is a görög.

A harmadik szettben azonban változott a játék képe. A játszma elején Djoković újult erővel állt ki, könnyedén hozta a szerváját, Cicipasz pedig egyre küzdelmesebb labdamenetekre kényszerült, ahogy a szerb jobban mozgott, és hatékonyabb volt. 2:1-nél jött egy kulcsfontosságú, több mint 11 perces játék: Djoković egyre többször tudott irányítani, és ugyan Cicipasz sokáig hárította a bréklabdákat, de nem jöttek az első szervái, és az ötödik lehetőségnél már elvette az adogatását a szerb.

Djoković a második szettel ellentétben újból belement a hosszabb labdamenetekbe, és ezeket legtöbbször hozta is, miközben Cicipasz már nem tudott olyan magas szinten játszani, mint az első két szettben. A görög 5:2-nél a szettben maradásért adogatva még 0-30-ról hozta a játékot, de aztán Djoković kiszerválta a szettet.

A negyedik játszma előtt Cicipaszt rövid ideig ápolták. Utána Djoković fokozta a nyomást, a görög rontásokkal rögtön el is bukta az adogatását. Miután Djoković könnyedén hozta a sajátját, Cicipasz már dühösen a földhöz is vágta az ütőjét a következő adogatójátékánál érkező újabb bréklabdánál. A küzdelmes, 8 és fél perces játék végén Djoković egy nagyszerű rövidítéssel megcsinálta a harmadik bréklabdáját, és már 4:0-ra vezetett, mire Cicipasz először tudta hozni a szerváját a szettben. Djoković nem fektetett túl nagy energiákat a görög következő adogatójátékába sem, a sajátjánál viszont két játszmalabdához jutott, és a másodikat meg is csinálta.

A döntő szett elején Cicipasz még egy küzdelmes játékban, bréklabdát hárítva fordított, de a következő adogatójátékánál továbbra sem jöttek az első szervái, egy lábához visszakapott labdát pedig nem tudott pályára tenni. Így Djoković az utolsó játszmában is előnybe került. Cicipasz ugyan 4:2-nél megint két bréklabdát hárítva tudta megfordítani az adogatását, de mindeközben nem tudott esélyhez jutni ellenfele szerváinál, Djoković egészen a végéig nagyon stabilan hozta a sajátjait.

A meccsért adogatva nála is becsúszott néhány hiba, Cicipasz pedig mindent megpróbált, egy mérkőzéslabdát egy nagyszerű fonák nyerővel hárított. Egy óriási labdamenet végén azonban másodszor is előnybe került Djoković, és egy jó szerva mögött már befejezte a döntőt.

Sztefanosz Cicipasz és Djoković Fotó: Anne-Christine Poujoulat / AFP
Sztefanosz Cicipasz és Djoković Fotó: Anne-Christine Poujoulat / AFP

Djoković 2016 után győzött újból a Roland Garroson, és ezzel Roy Emerson és Rod Laver után a harmadik férfi teniszező lett, aki legalább kétszer megnyerte mind a négy Grand Slamet – az 1968 óta tartó Open-érában pedig ő az első, akinek ez sikerült. Összességében a 19. Grand Slamjét nyerte, és akár arra is lehet esélye, hogy mind a négyet behúzza egy naptári éven belül, hiszen az év eleji Australian Openen is ő tudott győzni.

A férfi döntő előtt játszották a női páros döntőjét, amin Barbora Krejčíková duplázni tudott: a szombaton a Roland Garrost egyéniben Anasztaszija Pavljucsenkova ellen 6:1, 2:6, 6:4-re megnyerő cseh teniszező vasárnap Kateřina Siniakovával az oldalán párosban is felemelhette a trófeát. Bethanie Mattek-Sands és Iga Swiatek kettősét győzték le 6:4, 6:2-re.

Eredmény:

Djoković (szerb, 1.) – Cicipasz (görög, 5.) 6:7, 2:6, 6:3, 6:2, 6:4

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!