Djoković kilencedik Australian Openjét nyerte, Medvegyev szétesett ellene

2021. február 21. – 12:53

frissítve

Djoković kilencedik Australian Openjét nyerte, Medvegyev szétesett ellene
Djokovic a kilencedik Australian Openjét nyerte – Fotó: William West / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A világelső Novak Djoković nagyon koncentrált játékkal győzte le 7:5, 6:2, 6:2-re a negyedik kiemelt Danyiil Medvegyevet, és kilencedszer nyerte meg az év első Grand Slam-tornáját, az Australian Opent. Összességében 18 Grand Slamnél jár, kettővel van Roger Federer és Rafael Nadal mögött.

A mérkőzés esélyese előzetesen is Djoković volt, noha kedvenc Grand Slamjén a döntőig ezúttal öt szettet is vesztett, a harmadik körben pedig hasfalhúzódás miatt ápolni kellett, csak döntő játszmában ment tovább Taylor Fritz ellen. Összességében négy órával több időt töltött a pályán, azonban az elődöntőben nagyon simán nyert a selejtezőből érkező meglepetésember, Aszlan Karacev ellen, és egy nappal többet is pihenhetett.

Medvegyev is jó formában érkezett azonban, 20 meccs óta volt veretlen, a top 10-es ellenfelek ellen is hosszú győztes szériában volt, és a legutóbbi négy találkozójukból hármat ő nyert meg (összesen 4-3 volt a mérleg Djoković javára). Az orosz korábban a 2019-es US Openen teniszezett már Grand Slam-döntőben, akkor 0-2-ről késztette óriási csatára a végül döntő szettben győztes Nadalt. Az idei Australian Openen a harmadik körben futott bele egy ötszettes meccsbe, de azóta nem bukott játszmát.

Az 1 óra 53 perces döntőben aztán Djoković mentálisan sokkal jobb volt, a fontos pontokat szinte végig ő nyerte, stabilan játszott, amikor pedig kellett, fokozta a nyomást. Medvegyevnél a nagy szervák és jó ütések megvillantak, de az első szett végén fontos pontoknál rontott, utána fejben szétesett, és igazán csak a végére kezdett megint összeállni a játéka.

Fotó: Tennis Australia / Sputnik via AFP
Fotó: Tennis Australia / Sputnik via AFP

Az első szettben Djoković bekezdett, rögtön el tudta venni Medvegyev első adogatójátékát. Semmire, ászt is ütve erősítette meg a bréket, 3:0-ra vezetett. Medvegyevnél is jöttek a nagy szervák, aztán hosszabb labdamenetek után bréklabdákhoz tudott jutni Djoković adogatásánál, és vissza tudott jönni.

Djoković nagyon jól mozgatta Medvegyevet, aki azonban tartotta magát, és 5:4-nél még biztos kézzel, egy perc alatt oldotta meg a szettben maradást. 6:5-nél viszont nem jöttek az első szervái, egymás után hibázott, és Djoković három szettlabdához jutott. Ebből kettőt jó szerva mögött hárítani tudott Medvegyev, de végül egy könnyű rontással elbukta a játszmát.

Medvegyev próbált agresszívebb lenni a második játszma elején, bréklabdához jutott, és előnybe is került. Azonban utána kettős hibával nyitotta az adogatását, a hálónál is hibátlan Djoković pedig rögtön vissza is jött. Medvegyevnél egyre több volt a rontás, kezdett szétcsúszni a játéka. A koronavírus-járvány miatt a szokásosnak a fele, 7500 néző lehetett jelen a helyszínen, 2:1-nél egyikük folyamatos bekiabálása miatt a játékvezető meg is állított egy labdamenetet, amit újrajátszottak. Ebből jól jött ki Medvegyev, de egy szélesre ütött fonákkal végül elbukta az adogatását.

4:2-nél a hosszabb labdamenetekben megint hatékonyabb lett Medvegyev, a régen látott egyenlő után azonban Djoković előhúzott két jó szervát, és lezárta a játékot. Medvegyev dühösen csapta oda, és törte szét az ütőjét. A szettben maradásért szerválva sem tudta összeszedni magát, Djoković két játszmalabdához jutott, és a másodikat hálóba ütötte Medvegyev.

Fotó: Jay Town / Tennis Australia / Sputnik via AFP
Fotó: Jay Town / Tennis Australia / Sputnik via AFP

A harmadik játszma elején megint lett volna esélye az orosznak, két bréklabdával indult Djoković adogatása, de megfordította a játékot a világelső. Nyomás alatt tartotta Medvegyevet, aki több kettős hibát is ütött, végül bréklabdánál egy röptét rontott el. Kialakultak ugyan újra hosszabb labdamenetek, de ezekben is túl sokat hibázott Medvegyev.

4:2-nél egy nagyon pazar Djoković-röpte után Medvegyev is szép nyerővel jutott 15-30-hoz, a közönség biztatását is kérte. Djoković azonban nem engedte erőre kapni, nagy labdameneteket nyert, amik után rázta az öklét. Az orosznak a meccsben maradásért kellett adogatnia. 0-30 után még nyerte a következő két pontot, de aztán egy szélesre ütött tenyeresével bajnoki labdához jutott Djoković. Végül egy átemelési kísérletet szép ütéssel lezárva nyerte meg a döntőt a világelső.

Djoković így az Australian Opent már saját abszolút rekordját tovább építve kilencszer, a Roland Garrost egyszer, Wimbledont ötször, a US Opent pedig háromszor nyerte meg. Két Grand Slamre került az egyaránt 20-20-szal álló Federertől és Nadaltól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!