Victoria állam lezárása miatt kizavarták a nézőket Djoković meccséről

2021. február 12. – 14:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Melbourne egyik reptéri karanténszállodájában 13, a koronavírus brit válfajával fertőzött embert találtak, emiatt kijárási korlátozások léptek életbe Victoria államban. Az Australian Open nézők nélkül, de folytatódik. A világelső Djoković meccsén egyik pillanatban még tombolt az aréna, a másikban már néma csöndben ütögetettek a játékosok.

Az Australian Open harmadik fordulójában hatalmas meglepetés volt készülőben. A címvédő, 17-szeres Grand Slam-győztes Novak Djoković hiába nyerte meg az első két játszmát a világranglistán 31. helyen álló amerikai Taylor Fritz ellen, a harmadik játszmában valami eltörött. Djokovićot ápolni kellett, miközben Fritz a közönség hatalmas ovációjától kísérve feltámadt, szépített, majd a negyedik játszmában 3:2-re vezetett. Merthogy az ausztrál teniszverseny nézők előtt mehetett, napi harmincezer embert engedtek be a szokásos duplaennyi helyett. Az más kérdés, hogy ennyien se mentek el, csütörtökön például 21 ezren, az előtte való napokban még kevesebben voltak, mivel Victoria államban véget ért az iskolai szünet.

Szóval az amerikai fokozatosan jött fel, a közönség tombolt, amikor a bíró helyi idő szerint éjjel fél 12-kor félbeszakította a mérkőzést, hogy kiürítsék az arénát, és mindenki hazaérjen éjfélig. Victoria államban ugyanis életbe lépett az öt napig tartó kijárási korlátozás, és ez alól a teniszmérkőzések látogatottsága sem kivétel. Már annak is örülni kell, hogy legalább a verseny folytatódhat.

Ausztrália a szigorú korlátozások miatt viszonylag jól vészeli át a koronavírus-járványt. Ennek azonban ára van. Sorozatos és szigorú korlátozásokat kellett bevezetni – a leghosszabb 112 napos volt –, és sokáig még az is kérdéses volt, hogy megrendezik-e a világ egyik legrégibb és leghíresebb teniszversenyét, az Australian Opent. Végül, ha több hetes csúszással is, a versenyzők karanténba zárásával – voltak, akik még a szállodai ablakot se nyithatták ki –, de belevágtak. A helyi lakosok közben nem voltak elájulva attól, hogy a versenyzőkkel és kísérőikkel együtt több mint ezer külföldi veszélyeztesse a biztonságukat.

Amúgy éppen Djoković volt az, aki egész Ausztráliát magára haragította, amikor január közepén a karanténszabályok lazítását kérte, Victoria állam miniszterelnöke határozottan visszautasította a kérést.

A mostani, öt napra tervezett kijárási korlátozást azért kellett bevezetni, mert a melbourne-i reptér egyik karanténszállójában tizenhárom, a koronavírus brit változatával fertőzött embert azonosítottak. A játékosok buborékban lesznek, de a torna folytatódik, ha minden jól megy, akkor csütörtöktől nézők előtt.

A nézők hangos pfujolás mellett hagyták el a nézőteret. Fritz a nézők segítsége nélkül is egyenlített, a döntő játszmát azonban Djoković behúzta, és 7:6, 6:4, 3:6, 4:6, 6:2 arányban megnyerte a meccset. A nyolcaddöntőben a Fucsovicsot kiverő kanadai Raonic lesz az ellenfele – zárt kapuk mögött.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!