Kiosztották Ausztráliában Novak Djokovićot, mert a karantén lazítását kérte

2021. január 18. – 12:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 70 teniszező 14 napot a hotelszobájában kénytelen tölteni, mert az őket szállító charterjáratokon koronavírusos eseteket találtak, és ők kontaktszemélynek minősülnek – írta az MTI.

Ezt a hírt hallva Novak Djoković írásban kérte az ausztrál szövetség vezetőjét, Craig Tiley-t, hogy a játékosok hadd kaphassanak engedményeket.

  • Rövidebb karanténidőszakot,
  • jobb ételt kért,
  • találkozási lehetőséget az edzővel,
  • olyan szállást magánházaknál, ahol van teniszpálya is.

Az Australian Open a tervek szerint február 8-án kezdődik Melbourne-ben, a selejtezők már zajlanak. Az év első Grand Slamjét januárban szokták megrendezni, de épp a járvány tolták el az időpontot.

Victoria állam miniszterelnöke, Daniel Andrews határozottan visszautasította Djoković kéréseit. „Az embereknek természetesen joguk van ilyen listákat összeállítani, de a válasz: nem.

Tudom, hogy a játékosok közül néhányan nehezményezik a szabályokat. Nos, a szabályok rájuk is vonatkoznak, mint mindenki másra, és erről tájékoztatást is kaptak az érkezésük előtt. Itt nincs különleges bánásmód. A vírus sem kivételezik veled, így mi sem.”

A politikus szerint a tenisztorna fontos dolog, de az ott élők egészsége még inkább az. Andrews bejelentette, további négy pozitív esetet regisztráltak a charterjáratokhoz kötődően, közülük az egyik egy játékos.

Az Ausztráliába érkező teniszezőket 14 nap karanténra kötelezték azzal az engedménnyel, hogy naponta néhány órára kimehetnek edzeni. A pozitív személyeket és azok kontaktjait azonban megfosztották ez utóbbi lehetőségtől is.

Tavaly Melbourne 4,9 milliós lakossága 112 napig szigorú elzártságban élt, hogy megakadályozza a pandémia második hullámát. Az intézkedéseken októberben lazítottak. Hétfőn 12. napja nem regisztráltak új Covid-19-es eseteket, ez alól csak az a kilenc személy volt kivétel, aki a három, Australian Openre érkezett járaton utazott.

Novak Djoković Adelaide-ben, Melbourne-től 700 kilométerre, a versenyzőknek fenntartott hotel erkélyén, Fotó: AFP/Brenton Edwards
Novak Djoković Adelaide-ben, Melbourne-től 700 kilométerre, a versenyzőknek fenntartott hotel erkélyén, Fotó: AFP/Brenton Edwards

Az ausztrálok korábbi Davis-kupa-játékosa, Sam Groth élesen kritizálta Novak Djokovićot, önző politikai lépésnek minősítve kérelmét. A The Herald Sunban azt írta Groth, hogy a szerb játékos tavaly júniusban tornát szervezett, az Adria Tourt, amelyen több résztvevő és ő maga is koronavírusos lett, amiért a teniszező sok bírálatot kapott.

„A javaslat, hogy a játékosok karanténja rövidebb legyen, egyszerűen nevetséges, ráadásul sérti is az ausztrálokat, akik ezt átélték és teljesítették.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!