Djoković 23 Grand Slam-győzelmével új rekordot állított fel, ellépett Nadaltól

2023. június 11. – 18:42

Djoković 23 Grand Slam-győzelmével új rekordot állított fel, ellépett Nadaltól
Novak Djoković a trófeával a rekordot jelentő 23. Grand Slam-győzelme után – Fotó: Thomas Samson/ AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A harmadik kiemelt Novak Djoković 7:6, 6:3, 7:5-re legyőzte a negyedik kiemelt Casper Ruudöt, és megnyerte a francia nyílt teniszbajnokság, a Roland Garros döntőjét. Djoković a 23 megnyert Grand Slam-tornával új rekordot állított fel, és ellépett a 22-vel álló Rafael Nadaltól. A hétfőtől újra világelső szerb emellett azt is elmondhatja magáról, hogy már legalább háromszor megnyerte mind a négy Grand Slam-tornát.

Korábban négyszer találkoztak, de a norvég szettet sem tudott nyerni, és most is Djoković volt az esélyes, noha az idei salakpályás szezonja nem volt sikeres. Ruud sem a legmeggyőzőbb teniszével érkezett Párizsba, de a tavalyi Roland Garros után ismét nagy játékkal jutott döntőbe, akkor Nadaltól kapott ki.

Djokovićon az elején érződött, hogy a salakpályás Grand Slam-torna megnyerésén túl milyen rekord a mérkőzés tétje. Ruud hozta a szerváját, majd pedig egy maratoni, több mint 10 perces játékban a norvég több lehetőséghez is jutott, végül pedig Djoković hibájával brékelőnybe került. 3:0 után azonban Djoković már egymás után hozta nagyon könnyedén az adogatásait, míg Ruud nem tudta megtartani a brékelőnyét.

4:2-nél a szerb visszajött, és ugyan a norvégnak adódtak lehetőségei Djoković következő szervájánál, de kiegyenlített a szerb. 5:4-nél Djokovićnak a szettben maradásért kellett adogatnia, 0-30 volt az elején, de aztán a szerb nyerte a következő négy pontot. Végül tie break döntött, amiben Djoković rettentő koncentráltan játszott, Ruudnél viszont becsúsztak a rontások.

Fotó: Emmanuel Dunand és Julien De Rosa / AFP
Fotó: Emmanuel Dunand és Julien De Rosa / AFP

Rögtön egy hatalmas labdamenettel kezdtek, amelynek végén a vonalra futtából bevágott nyerő tenyeressel minibrékelt Djoković. Látványos ütések jöttek mindkét oldalon, de Ruud rontásai után 5-1-gyel cseréltek térfelet. A szerb végül nyerővel fejezte be, 7-1 lett a rövidítés, amivel eldőlt a 81 percig húzódó játszma is. Az első szettben még ugyanannyi nyerőt ütöttek és közel azonos volt a ki nem kényszerített hibák száma is.

Djoković semmire hozta a szerváját a második játszma elején, majd pedig a következő két pont is az övé lett Ruud szervájánál, mire a norvég is beütött egy nyerőt. Három bréklabdát hárított Ruud, de aztán egy negyedikkel így is szett- és brékelőnybe került Djoković. Ellenfelével ellentétben pedig ő végig is vitte a szetten a bréket.

Ruud agresszívebb játékával 15-30-ig eljutott Djoković adogatásánál, de aztán megint hibázott. 5:2-nél a norvégnak a játszmában maradásért kellett adogatnia. Egy vonalra érkező tenyeres returnt nem tudott kezelni, két játszmalabdához jutott Djoković. Ezeket viszont hárította a norvég, és megfordította a játékot. Djoković azonban kiszerválhatta a szettet, és nem adott esélyt Ruudnek, semmire húzta be a játszmát.

A harmadik játszma elején Ruud megküzdött az adogatásainál, míg Djoković semmire hozta a szerváit. Ruud második szervajátékánál Djoković egy vonalra ütött nyerővel bréklabdához jutott, utána viszont hálóba bombázott egy fonákot, és megfordította Ruud. 4:3-nál Djoković adogatásánál 0-30 volt a próbálkozó Ruudnek, de aztán egy hálóról védhetetlenül átpattanó labdával, majd egy ásszal hozta a következő két pontot a szerb. Djokovićot figyelmeztették, amiért nem szervált 25 másodpercen belül, de utána egy védhetetlen szervával megfordította a játékot, ami után a magasba emelte az öklét.

Fotó: Thomas Samson / AFP
Fotó: Thomas Samson / AFP

5:4-nél Djokovićnak a szettben maradásért kellett szerválnia, amit semmire oldott meg. Vitte is tovább a lendület, három bréklabdához jutott Ruud adogatásánál, és már az elsőt meg is csinálta, semmire vette el ellenfele szerváját egy fonák nyerővel. A szerb a győzelemért és a rekordért szerválhatott: Ruud hibái mellett nagyon magabiztosan jutott három meccslabdához. Az elsőbe belehibázott, de utána türelmes volt, Ruud tenyerese szélesre szállt, Djoković pedig 3 óra 13 perc után boldogan terült el a salakon.

Ruud gratulált Djokovićnak. „Újabb nap, újabb rekord tőled. Újból tenisztörténelmet írtál” – mondta. Hozzátette, hogy nehéz elmondani, milyen nagy teniszező Djoković, és milyen inspirációt jelent sok embernek világszerte.

Djoković először franciául köszönte meg a közönségnek a különleges hangulatot, ennek a tornának a megnyerését tartotta mindig a legnehezebbnek. Méltatta Ruudöt, aztán megköszönte a csapatának és a családjának is. Visszautalva arra, amikor hétévesen arról álmodott, hogy egyszer majd megnyeri Wimbledont, azt üzente a fiataloknak, hogy felejtsék el a múltat, éljék meg az adott pillanatot, és alakítsák a jövőt.

Djoković a Garros trófeája, a Coupe des Mousquetaires mellé kapott egy olyan kisebbet is, amelyikbe mind a 23 Grand Slam-győzelmét belegravírozták. A szerb így már egyedül van a csúcson Nadal előtt, aki 22 Grand Slam-tornát nyert eddig, míg a tavaly visszavonult Roger Federer 20-szal követi őket.

A most 36 éves szerb az első Grand Slam-tornáját még 2008-ban nyerte az Australian Openen, amit összesen tízszer nyert meg, a US Openen hétszer, míg Wimbledonban és immár a Roland Garroson is háromszor-háromszor tudott győzni. Minden esélye megvan arra is, hogy tovább növelje a már 23 Grand Slam-tornát számláló rekordját, Wimbledonban is ő lehet a nagy esélyes.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!