Alcaraz óriási meccsen győzte le Djokovićot a wimbledoni döntőben

2023. július 16. – 20:04

Alcaraz óriási meccsen győzte le Djokovićot a wimbledoni döntőben
Carlos Alcaraz a wimbledoni trófeával – Fotó: Tetsu Joko / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A világelső Carlos Alcaraz hatalmas csatában, 1:6, 7:6, 6:1, 3:6, 6:4-re legyőzte a második kiemelt és 23-szoros Grand Slam-bajnok Novak Djokovićot a wimbledoni döntőben. A 20 éves spanyol ezzel a tavalyi US Open után második Grand Slam-döntőjében is győzni tudott.

Korábban kétszer találkoztak, mindig salakon. Alcaraz tavaly a madridi mesterversenyen tudott győzni három játszmában, míg az idei Roland Garros elődöntője négy szettben lett Djokovićé. Ott a spanyol az utolsó két játszmában már görccsel küzdött.

Az Australian Open és a Roland Garros megnyerése után Wimbledonban a 36 éves Djoković volt az abszolút esélyes, és ugyan a negyedik körben és a negyeddöntőben is veszített egy-egy szettet, de összességében nagyon magabiztosan jutott a döntőbe. Az elmúlt négy wimbledoni tornát megnyerő szerb a pályafutása 35. Grand Slam-döntőjével önmagában új rekordot állított fel.

Alcaraznak idáig nem a fű volt a kedvence, de idén nagyot lépett előre a játéka ezen a borításon is, amit egyértelműen bizonyított a wimbledoni menetelése. Megnyerte az egyik felvezető tornát Queen's Clubban, és ezzel visszaszerezte a világelsőséget is, amit még a Garroson veszített el Djokovićcsal szemben. Egy-egy szettet bukott a negyeddöntőig, de utána már biztosan győzte le Holger Runet és Danyiil Medvegyevet.

A vasárnapi döntő során befolyásolta a játékot a csak a végére csendesedő szél is. Alcaraznak rögtön volt bréklabdája Djoković első adogatójátékában, de a szerb megfordította a gémet. Utána 0-40-nel indult a spanyol szervája, és két bréklabdát még ugyan hárított Alcaraz, de aztán kicsúszott egy tenyerese. Látványos pontokat játszottak egymás után, de Alcaraz idegesebb volt, és a fontos helyzetek a mérkőzés elején mind Djoković javára dőltek el.

A következő játékot egy ásszal lezárva már 3:0-ra vezetett, aztán 15-40-nél megint két bréklabdához jutott Alcaraz adogatásánál. Ezeket a spanyol hatékony második szervák mögött hárította, de újabb esélyt adott a szerbnek, majd egy hálóba ütött fonákkal másodszor is elbukta az adogatását. Alcaraznak 5:0-nál a szettben maradásért kellett szerválnia, és Djoković ugyan ütötte a vonalakat, de a spanyol pazar nyerők segítségével már feliratkozott az eredményjelzőre. Utána Djoković azonban nagyon könnyedén, semmire szerválta ki a szettet. 34 perc alatt lett 6:1.

A sokkal nagyobb küzdelmet hozó második szett elejére Alcaraz jobban megtalálta a játékát, egy pontot bukott csak adogatóként. Djoković szervája viszont 0-30-cal indult, és noha a következő három pontot hozta a szerb, a spanyol kiharcolt egy bréklabdát. Ezt jó szerva mögött hárította Djoković, de az újabb bréklabdánál már széles lett a tenyerese. Alcaraz 2:0-ra vezetett, de nem tudta mellérakni a saját adogatását, noha jól mozgatta Djokovićot. Egy átemelése kiesett, a szerb bréklabdájánál pedig egy tenyerest rontott el.

Djoković következő adogatásánál is eljutott bréklabdáig Alcaraz, de ezt sikerült hárítania a szerbnek. Nagy pontokat játszottak egymás után, Alcaraz egyik gyönyörű röptéjét Djoković is megtapsolta. Miközben a szerb adogatásai nehezebben alakultak, Alcaraz egy ásszal lezárva semmire tudta hozni a szerváját a játszma közepén.

Fotó: Adrian Dennis / AFP
Fotó: Adrian Dennis / AFP

Djoković nyújtogatta kicsit a lábát, miután elcsúszott Alcaraz szervájánál. 5:4-nél a szettben maradásért kellett adogatnia. Egy szoros játékban, de hozta a szerváját, majd pedig ezt másodszor is megoldotta 6:5-nél. Így tie breakben dőlt el a játszma.

Ott Alcaraz rögtön egy hibával nyitott, míg Djoković nagyon koncentráltan hozta a két első adogatását, utána azonban a spanyol is biztos kézzel nyerte a következő két pontot. Djoković elrontott egy rövidítést, így 3-3-mal cseréltek térfelet. 6-5-nél Djoković jutott előbb játszmalabdához, miután el tudott ütni Alcaraz mellett. Azonban hálóba vágott egy fonákot, majd pedig a 6-6-os térfélcsere után egy másikat is elrontott. 7-6-nál már Alcaraznak volt játszmalabdája, amit egy nyerő returnnel meg is csinált. 1 óra 25 perc alatt kiegyenlített 7:6-tal.

A harmadik szettben Djoković próbált agresszívebb lenni, de ebben több hiba is volt, a szél is megint jobban zavarta. Alcaraz közben nagyon türelmesen teniszezett, amikor arra volt szükség, csak visszatette a labdákat, a jó pillanatokban gyorsított, és a szervái is feljavultak. A spanyol első bréklabdáját még hárította Djoković, de a következőnél egy újabb fonákot ütött a hálóba. Alcaraz ezúttal mellérakta a sajátját is, 2:0-ra vezetett.

A következő Djoković-adogatásnál is lett volna esélye Alcaraznak, de nem tudott élni vele. A szerbnek is voltak lehetőségei 15-40-nél Alcaraz szervájánál, de elrontott egy tenyerest, a másik bréklabdát pedig második szerva mögött hárította a spanyol. Alcaraz nagy játékkal megfordította a gémet.

3:1-nél következett a meccs legemlékezetesebb játéka: 26 perc 5 másodpercig tartott Djoković szervagémje, ami végül a hetedik bréklabdánál dőlt csak el. A szerb többször is kockáztatott, de a bréklabdáknál rendre jöttek a jó szervái, a hatodik bréklabdánál pedig azt is bevállalta, hogy megállította a labdamenetet. A challenge igazolta, hogy néhány centivel kicsúszott Alcaraz labdája. A végén azonban Alcaraz boldogan ordított fel, miután a szerb tenyerese elakadt a hálóban.

A kiharcolt újabb brék után Alcaraz pillanatok alatt hozta a saját szerváját, Djoković pedig pedig nagy energiákat már nem fektetett az utolsó játékba. A három játszmalabdából a másodiknál Alcaraz elütött a szerb mellett, 6:1 lett a vége. Egy óra alatt szettelőnybe került.

Djoković lement a pályáról a negyedik szett előtt az öltözőbe. A hatperces kihagyás után Alcaraz kettős hibát is ütve elbukta az első két pontot, de aztán négyet nyert zsinórban, és hozta a szerváját. 15-40-nél két bréklabdát kellett hárítania Djokovićnak, de mindkettőt megoldotta. Szorosan alakult a spanyol következő adogatójátéka, de a bréklabdát sikerült elkerülnie, egy tizenöt ütésváltásos labdamenet is az övé lett, és le tudta zárni a gémet.

Fotó: Sebastien Bozon / AFP
Fotó: Sebastien Bozon / AFP

2:1-nél Alcaraz Djoković lecsapását visszaadva el tudott ütni tenyeressel, de kezdett fordulni a játék képe a harmadik játszmához képest. A szerváját hozó Djoković jobban játszott, mint az előző szettben, míg Alcaraz lendülete kicsit kifulladni látszott. A spanyol következő szervajátékában Djoković a saját rontásai ellenére bréklabdákhoz jutott, kettőt megoldott Alcaraz, de a harmadikba már belehibázott.

Djoković megerősítette a bréket, majd pedig 4:3 után semmire hozta a szerváját, így Alcaraznak a szettben maradásért kellett adogatnia. A spanyol kettős hibát is ütött, hibázgatott, Djoković három szettlabdához jutott. Az elsőt még jó szervával hárította Alcaraz, de utána az újabb kettős hibával már elveszítette a játszmát. Djoković 6:3-mal kiegyenlített, közel négy óra után kezdődött a döntő szett.

Alcaraz egy nagyszerű fonák egyenes nyerővel rögtön az elején bréklabdához jutott. Ezt egy nagy szervával hárította Djoković, és ugyan jött még egy pazar elütés Alcaraztól, de a szerb hozta a szerváját. Utána neki volt lehetősége a spanyol adogatásánál. Alcaraz mindent kivédekezett, de így is Djoković kezében volt a bréklabdánál a pont, végül azonban hálóba ütötte a lendített röptét. Alcaraz egy nyerő tenyeressel fejezte be, és megfordította a játékot.

Djoković következő adogatásánál is bréklabdához jutott a spanyol. A szerb a földre ülve is visszaadta a labdát, de megmenteni már nem tudta a pontot, elütött mellette Alcaraz, és brékelőnybe került a döntő játszmában. A nézők fujjoltak, miután Djoković dühösen odacsapta az ütőjét a hálótartónak. Innentől mindketten hozták a következő adogatásaikat, Alcaraz 4:3-nál adogatva egy pontot bukott csak, második szervára vágott be ászt a végén.

Djokovićnak 5:3-nál a meccsben maradás volt a tét, de ezt gond nélkül megoldotta, Alcaraznak így ki kellett szerválnia a döntőt. A spanyol egy rövidítést elrontott, a következő pontban viszont bejött az átemelése. 30-30 után egy jó szervával jutott meccslabdához, és a pályán boldogan elterülve meg is nyerte a 4 óra 42 percig tartó döntőt.

A meccs utáni beszédében Djoković méltatta Alcarazt és a spanyol csapatát, és külön kiemelte, hogy milyen koncentrált volt, amikor ki kellett szerválnia a döntőt. „Azt hittem, hogy csak salakon és kemény pályán okozol gondot, füvön nem, de innentől ez nyilvánvalóan máshogy van” – mondta, gratulálva ahhoz, hogy Alcaraz milyen kevés füves pályás tornával a háta mögött tudta hozzáigazítani a játékát a borításhoz.

A szerb hozzátette, hogy senki nem szeret ilyen meccseket elbukni, de felidézte, hogy ő is nyert meg több szoros meccset Wimbledonban, néhány olyan döntőt is, ahol talán veszítenie kellett volna, legutóbb például a 2019-es finálét Roger Federer ellen. Djoković könnyeivel küszködve, elérzékenyülve fejezte be a beszédét, a fiának és csapatának üzenve megköszönte a támogatásukat.

„Történelmet írni ezen a csodálatos tornán, döntőt játszani a sportág legendája ellen. Ez egy valóra vált álom. A meccs előtt azt mondtam, hogy jó lenne nyerni, de ha veszítettem volna, akkor is nagyon büszke lennék magamra” – mondta Alcaraz. Azt is hozzátette, hogy nem gondolta volna, hogy ilyen hamar eljut ebbe a helyzetbe, a füves borításba pedig máris beleszeretett.

Gratulált Djokovićnak, akiről azt mondta, hogy nagyon inspirálja, őt nézve kezdett el teniszezni. „Azt mondtad, hogy a 36 az új 26, és tényleg valóra is váltod” – mondta. Megköszönte VI. Fülöp spanyol királynak is, hogy ott szurkolt neki a királyi páholyban. Azt mondta, hogy eddig kétszer játszott úgy, hogy a spanyol király is jelen volt, és mindkétszer nyert, ezért reméli, hogy máskor is ott lesz majd a meccsein.

Fotó: Adrian Dennis / AFP
Fotó: Adrian Dennis / AFP

Alcaraznak nagy fegyvertény, hogy sikerült legyőznie Djokovićot egy Grand Slam-döntőben, ráadásul pont Wimbledonban. Djoković mindössze másodszer veszített öt szettben egy Grand Slam-döntőben, legutóbb 2012-ben Andy Murray ellen a US Openen. Az pedig 21 éve, Lleyton Hewitt 2002-es győzelmekor fordult elő utoljára, hogy olyan nyerje meg az év harmadik Grand Slam-tornáját, akit nem Djokovićnak, Federernek, Nadalnak vagy Murray-nek hívnak.

Tavaly Djoković nem indulhatott a US Openen, mert nincs beoltva a koronavírus ellen, viszont idén már feloldották ezt a korlátozást, így ott újabb nagy csata várható a címvédőként és immár kétszeres GS-bajnokként érkező Alcaraz és a 23 Grand Slam-tornagyőzelmével egyedüli rekorder szerb között.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!