Az UEFA megint rasszista ultrái miatt büntette meg a Fradit

2023. augusztus 7. – 17:06

Másolás

Vágólapra másolva

Az ír Shamrock Rovers elleni Európai Konferencia Liga-selejtező első mérkőzésén tapasztalt rasszista magatartás miatt az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) megbüntette a Ferencvárosi TC-t

– derült ki az UEFA fegyelmi bizottságának határozatából (amit a hvg.hu szemlézett). A Fradinak 20 ezer eurós, azaz nagyjából 7 és fél millió forintos pénzbírságot kell befizetnie, és a következő hazai Ekl-meccsen – azaz a máltai Hamrun Spartans elleni visszavágón – a Groupama Aréna teljes D4-es szektorát, valamint a D3-as szektor egy részét le kell zárnia.

A számos színes bőrű labdarúgót keretében tudó FTC-t többször is megbüntették már szurkolói rasszizmusa és más rendbontásai miatt. Legutóbb egy évvel ezelőtt, a Slovan Bratislava elleni hazai találkozó után sújtotta az UEFA pénzbüntetéssel és szektorbezárással a zöld-fehér klubot, egyebek mellett rasszista megnyilvánulások és tiltott pirotechnikai eszközök használata miatt. Az akkori döntéssel Kubatov Gábor is egyetértett; a Ferencvárosi TC elnöke egyébként 2021 szeptemberében egy videót is közzétett arról, hogyan kellene sportszerűen szurkolniuk a fradistáknak.

A Ferencváros júliusban a feröer-szigeteki Klaksvíkkal szemben búcsúzott a Bajnokok Ligája-selejtezőben, majd a Konferencia-ligában kettős győzelemmel, 6-0-s gólaránnyal jutott tovább a Shamrockkal szemben, a következő Ekl-fordulóban pedig a Hamrun Spartansszal találkozik. Az első mérkőzést Máltán rendezik csütörtökön, a visszavágóra pedig egy héttel később kerül majd sor a budapesti Groupama Arénában.

Frissítés: Az ultrák az MLSZ nemi irányultságára tettek megjegyzést

Cikkünk megjelenése után a Ferencváros a Hamrun elleni hazai mérkőzés jegyértékesítésével kapcsolatos közleményében tudatta, hogy az európai szövetség a szurkolók „diszkriminatív viselkedése” miatt büntette meg a klubot. A Nemzeti Sport oldalán idézett közlemény a büntetést kiváltó incidenseket így írta körül:

Az UEFA azért szabott ki súlyos büntetést a Ferencvárosra, mert a szurkolók egy része az aktuális eredmény beolvasását követően a Hajrá, Fradi!, a lilák és a Kispest minősítését követően a rigmust az MLSZ-re tett diszkriminatív, nemi irányultságot érintő megjegyzéssel zárták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!