Eb-selejtező: Magyarország–Bulgária 3-0

2023. március 27. – 20:33

frissítve

Eb-selejtező: Magyarország–Bulgária 3-0
Fotó: Bernadett Szabo / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az osztrákok a második félidőben fordítottak az észtek ellen, és a többi meccsen sem volt nagy meglepetés. A csehek viszont 0-0-t játszottak Moldovával, csak egy meg nem adott gólt sikerült összehozniuk, úgyhogy a moldávok fontos pontot szereztek ma este.

Az utolsó percekben már nem voltak nagy izgalmak, és bár a második félidőben kicsit leengedett a magyar csapat, összességében abszolút meggyőző győzelmet aratott Bulgária ellen.

Egy szép becsúszással, és aztán meg is indult, de inkább továbbtette Kalmárnak, aki Negónak adta volna középre, de ez a passz már nem sikerült. Kicsit később aztán Nego majdnem gólt szerzett, miután Naumov rosszul érkezett vele a labdára, de Antov odaért, és a gólvonalról még sikerült tisztáznia.

Beállt passzív mezőnyjátékra a meccs. A bolgárok támadgatnak, de ahogy kicsit kinyílnak és hibáznak, jön egy veszélyes magyar kontra. 15-20 percig úgy tűnt, hogy a bolgárokban még lehet valami, de nem tudtak mit kezdeni az átmeneti fölényükkel. Így az utolsó negyedórára kicsit tét nélkülivé kezd válni a meccs, a magyarok nem kockáztatnak, a bolgárok motivációjukat vesztették, a háromgólos hátrányt pedig szinte kizárt, hogy ennyi idő alatt ilyen játékkal ledolgozzák.

Nego és Kalmár álltak be most. A túloldalon kicsivel korábban Sopov érkezett Gruev helyére.

De az első válogatott meccsét játszó játékosnak nem volt jó az átadás.

Az üresen maradt bolgár játékos gondolt egyet, és megküldte a labdát, a magyar kapusnak kellett hirtelen nagyot védenie. Előtte Ruszevnek volt több jó megmozdulása is, ő is kifejezetten hasznosan játszik most.

A középen érkezők valamelyikéhez akarta eljuttatni a labdát, de a bolgár kapus lefülelte a beadást.

Nagynak az előző védőbe vágott lövése volt az utolsó megmozdulása, Sallainak pedig így már nem is fog összejönni a gól.

Háromgólos vezetés után a magyarok láthatóan lassabb fokozatra kapcsoltak, átadták a terepet a vendégeknek, akiknek sikerült is több kaput eltaláló helyzetig eljutni. A bolgárok az elmúlt időszakban nagyon nyomtak, alig-alig volt nálunk a labda, és annyit hibáztunk, mint az egész meccsen együttvéve. Ettől még minden ellentámadásunkban ott van a veszély, és ahogy jobban támadnak ki a bolgárok, úgy lesz több helyük a hazai kontráknak.

Érezhetően Marco Rossi is takarékra kezdi rakni a játékot, már hármat cserélt a meccsen, köztük a debütáló Varga Barnabást. A sok csere meg is törte a csapat egységét, nem annyira dinamikus a játékunk, mint eddig, de Szoboszlai egy-egy megindulása még mindig képes kibillenteni akár két-három bolgárt is az egyensúlyából.

A csapatkapitány a fél bolgár csapatot megtáncoltatta, de Galabovon már nem jutott át. A labda aztán rövid úton visszakerült a magyarokhoz, Nagy Ádám azonban az előtte álló védőbe bombázott, így ebből sem lett végül helyzet.

Beszorult most a magyar válogatott, hirtelen a bolgárok támadnak le olyan harciasan, mint az első félidőben a magyarok, és bár a szögletek után rendre fel tudnak szabadítani a kapu előtt tömörülő játékosok, egyértelműen nem ezek a válogatott legjobb percei. A második szöglet után Orbán konkrétan Dibusz kezéből fejelte ki a labdát, ami nem a korábbi maximálisan fókuszált játékot idézi.

Ez most veszélyes helyzet volt a magyar kapu előtt, de gólt nem tudtak szerezni a bolgárok. A szöglet után Ruszev tekerte rá kapásból, de Dibusz meg tudta fogni a lövést, így nem lett meg a szépítő gól.

A labdát nem volt esélye megszrerezni, de a magyar csapatkapitányt azért felborította közben.

A tizenhatoson belül kapott labdát, de addig forgolódott vele, hogy már nem tudta hova tenni.

A második félidőre egy kicsit harapósabb bolgár csapat jött ki, most először volt olyan, hogy többször is lehetett bolgár támadásokat látni a magyar térfélen. Ezekből azonban nem igazán jött össze helyzet, cserébe a magyarok ugyanakkora intenzitással játszva újabb akciókat dolgoznak ki folyamatosan. Az látszik, hogy valamivel visszább vettek a magyarok, több az ide-oda huzogatás, cselezés, könnyedebb megoldás, de akkora önbizalommal játszunk, hogy ezek a megoldások is simán beleférnek.

Rossi is kihasználta az első cseréjét, a harmadik gólt szerző Ádám Martin ment le a pályáról.

Ezt most szépen védte a bolgár kapus, Sallai hiába próbálkozik, csak nem tud gólt lőni.

Az ő megoldásaiban volt némi fantázia a második félidőben, de úgy tűnik, hogy le is kell cserélni, mert lebicegett a pályáról. A helyére végül Kirilov érkezett, a csapatkapitányi karszalagot is ő kapta meg.

Reménykedett is a büntetőben, de az őt kísérő Kerkez nem volt szabálytalan, így nem lett ebből semmi.

A magyar csapat továbbra is nyomasztó fölényben játszik, a bolgárok a saját térfelükön sem tudnak igazán érvényesülni, amikor pedig valahogy átkerül a labda a magyra térfélre, már tisztáz is valaki.

Sallai lövését védte Naumov, aztán a szöglet után volt pár meleg pillanata a bolgár védelemnek, de végül ismét Sallaihoz került a labda, aki a kapu fölé lőtt.

A bolgárok hármat cseréltek, Delev, Karabeljov és Markov mentek le, Krasztev, Petrov és Ruszev érkeztek. A magyar kezdő maradt a pályán.

Meglepetés viszont van, az első félidő után a csütörtökön a magyaroktól kikapó Észtország 1-0-ra vezet Ausztria ellen. Kevésbé meglepő, de a hollandok is 1-0-ra vezetnek Gibraltár ellen, a lengyelek Albánia ellen, a svédek pedig Azerbajdzsán ellen. Az ír-francia, a moldáv-cseh és a montenegrói-szerb egyelőre 0-0.

Nincs jobb szó rá, egyszerűen tényleg leiskolázta a magyar válogatott a bolgárt az első félidőben. A vendégek a felezővonalon is alig tudnak átjutni, akadozik a folyamatos játék, miközben a magyarok elképesztően agresszíven támadnak le sokszor már egészen elől a támadóknál. Különösen Szoboszlai és Ádám aktív, mindkettőjüket gyakran csak szabálytalansággal tudták megállítani.

Nagyon erős a magyarok jobbszárnya, Bolla és Szoboszlai Ádám visszalépéseivel gyakran és könnyedén jutnak a bolgár védők mögé, rendre beadásokig jutunk el a szélen. Ugyan az eredmény 3-0, de simán lehetne 1-2 góllal több is.

Szoboszlai nemcsak vezére a csapatnak, de ő harcolta ki, majd lőtte be a második gól előtt kapott szabadrúgást is, illetve egészen elegánsan engedte át Ádámnak a ziccert a harmadik gól előtt.

Az eddigiek alapján sima magyar győzelem várható, mert annyira egyben van a csapat, olyannyira olajozottan működik a taktika, hogy valami elképesztő csoda kéne ahhoz, hogy a bolgárok egyáltalán csak megszorongatni tudják a magyarokat.

Eddig ennél jobban nehezen alkulhatott volna a meccs a magyar csapatnak.

A beadását Markov ránézésre a karjával blokkolta, de sem a játékvezető, sem a VAR nem szólt semmit, így nem kapott tizenegyest a magyar csapat.

Bolla táncoltatta meg a védőjét és passzolt volna a középen érkező Nagy Ádámhoz, de a bolgárok lefülelték a támadást. Utána viszont visszakerült a magyarokhoz a labda, és támadást is sikerült vezetni, a meginduló Szoboszlai tette volna tovább Bollának. Antov ezt a passzt egy becsúszással megakadályozta, de pont Ádám Martinhoz került a labda, aki bevágta a harmadikat.

Fotó: Bernadett Szabo / Reuters
Fotó: Bernadett Szabo / Reuters

Szépen meg is indult, majd Bollához tette tovább a labdát, de a bolgárok szögletre mentettek, utána pedig sikerült is kihozniuk a labdát. Lang gyorsan le is rántotta Deszpodovot, nehogy kontrázhasson a bolgár csapat.

Ez volt a magyar válogatott harmadik szöglete, de a középre lőtt labda nem volt jó Sallainak, aztán Szalai már nem érhette el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!