Lukaku két méterről sem tudott gólt rúgni a horvátoknak, kiestek a vb-bronzérmes belgák

2022. december 1. – 17:58

Lukaku két méterről sem tudott gólt rúgni a horvátoknak, kiestek a vb-bronzérmes belgák
Romelu Lukaku hagyja ki a meccs legnagyobb helyzetét – Fotó: Serhat Cagdas / Anadolu Agency via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az előző világbajnokság bronzérmesének, Belgiumnak győzni kellett a továbbjutáshoz a négy éve döntőig jutó horvátok ellen. Az utolsó csoportmeccs előtt a belgáknak 3 pontjuk volt: Kanadát nagy nehezen legyőzték, Marokkótól viszont simán kikaptak. A horvátok 4 ponttal álltak, nekik is nyögvenyelősen indult a katari vb: 0-0-s döntetlen Marokkóval, majd jött egy sokkal meggyőzőbb 4-1-es győzelem Kanada ellen. A horvátoknak tehát egy döntetlen is elég lehetett volna a továbbjutáshoz. A két csapat legutóbb egy 2013-as vb-selejtezőn játszott egymással tétmeccsen, akkor Romelu Lukaku góljaival a belgák 2-1-re nyertek.

A csoport másik meccsén Kanada Marokkóval játszott, összefoglaló cikkünket itt találja. Az már korábban eldőlt, hogy a világbajnokságra 36 éves kihagyás után visszatérő Kanada biztosan búcsúzik.

Horvát rohamokkal kezdődött a meccs, a középkezdés után rögtön Ivan Perišićet indították, akinek lövése azonban pár centivel elkerülte Thibaut Courtois kapuját. A kezdeti horvát fölény után összekapták magukat a belgák, és pár helyzetük is volt. A 11. percben Yannick Carrasco lőhetett az ötös sarkáról, az egyik védő blokkolta a próbálkozást. Két perccel később egy gyors kontra végén Dries Mertens teker fölé-mellé.

A 15. percben majdnem összejött a vezetés a horvátoknak. Carrasco rúgott oda az egyik horvátnak a szabadrúgás után kialakult kavarodásban, a bíró habozás nélkül tizenegyest ítélt. Majd némi videózás után azt jelezte, hogy a szabadrúgásnál lesen voltak a horvátok, így elmaradt a büntető.

Eközben Marokkó már 2-0-ra vezetett Kanada ellen, a belgáknak tehát menniük kellett előre, a horvátoknak viszont tökéletesen megfelelt a 0-0. Az első félidő utolsó 15 percére kissé leült a meccs, nem igazán érződött a belgákon, hogy a túlélésért küzdenek, de a horvátok sem szakadtak meg, hogy gólt rúgjanak. A hosszabbításban még Josip Juranovićnak volt egy lövése, de az sem talált kaput. Mindent elmond a meccs színvonaláról, hogy az első 45 percben egyetlen kaput eltaláló lövés sem volt.

Fejpárbaj a Belgium-Horvátország-meccsen – Fotó: Ozan Kose / AFP or licensors
Fejpárbaj a Belgium-Horvátország-meccsen – Fotó: Ozan Kose / AFP or licensors

A belga szövetségi kapitány is érezhette, hogy ez kevés lesz a továbbjutáshoz, ezért a szünetben beküldte Romelu Lukakut, aki eddig mindössze 9 percet játszott a vb-n, mivel korábban sérült volt. A második félidő rögtön egy Lukaku-helyzettel indult: három méterről fejelhetett a belga csatár, a középre tartó fejest azonban simán fogta Dominik Livaković. A másik oldalon Mateo Kovačić tesztelte a Real Madrid belga kapusát. Néhány perccel később Borna Sosa, majd pedig Marcelo Brozović lövésénél védett nagyot Courtois. Felpörögtek tehát a csapatok, tíz perc alatt több akciót láttunk, mint az első félidőben összesen. Gól viszont továbbra sem volt, a 0-0-s állás a belgák kiesését jelentette.

A 60. perben hatalmas helyzet maradt ki: a ziccerben kilépő Carrasco lövésébe még beleléptek a horvát védők, a kipattanó azonban Lukaku elé került, aki közvetlen közelről csak a kapufát találta el.

A meccs hajrájában fokozódott a belga nyomás, de a horvátoknak is voltak ígéretes támadásaik, az eredmény viszont továbbra is 0-0 volt. A 90. percben továbbjuttathatta volna a belgákat Lukaku, de Thorgan Hazard beadása a mellére pattant, így a védők tisztázni tudtak. Alig egy perccel korábban ugyancsak az Inter csatára szerezhetett volna gólt, akkor Thomas Meunier lövése pattant róla a kapu felé.

Kimaradtak Lukaku helyzetei, így maradt a 0-0, amivel Belgium kiesett, Horvátország pedig a második helyen továbbjutott. A kiesés után a belgák szövetségi kapitánya, Roberto Martínez lemondott posztjáról. A másik meccsen Marokkó 2-1-re nyert Kanada ellen.

A Marokkó, az F csoport győztese az E csoport másodikjával, míg Horvátország az E csoport legjobbjával játszik majd a nyolcaddöntőben. Az E csoportban szerepel Spanyolország, Németország, Japán és Costa Rica.

Horvátország-Belgium: 0-0

  • Sárga lap: Dendoncker 67'

Az F csoport végeredménye:

  1. Marokkó: 7 pont
  2. Horvátország: 5 pont
  3. Belgium: 3 pont
  4. Kanada: 0 pont
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!