A vb potyagóljával csoportelső Marokkó

2022. december 1. – 17:58

A vb potyagóljával csoportelső Marokkó
Fotó: Carl Recine / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Marokkó hozta a papírformát, és 2-1-re legyőzték Kanadát a katari foci-vb csoportkörének utolsó fordulójában, így 7 ponttal megnyerték az F csoportot. Az észak-afrikai válogatott korábban egyszer jutott tovább a csoportjából világbajnokságon: 1986-ban, Mexikóban. A 36 év szünet után ismét vb-n szereplő kanadai válogatott szórakoztatóan játszott, de ezúttal is pont nélkül zárta a tornát.

Az F csoport záróköre előtt még sok volt a nyitott kérdés, egy dolog azonban biztos volt: az első két meccsét elveszítő kanadai válogatott sehogy sem juthatott tovább, így a Marokkó elleni mérkőzés számukra már tét nélküli volt. A csoportot 5 ponttal vezető marokkói válogatottnak viszont szüksége volt legalább egy pontra ahhoz, hogy a Horvátország–Belgium-meccs eredményétől függetlenül továbbjussanak. Ebből végül az lett, hogy mindkét válogatott támadó felfogásban játszott, és a vb egyik legszórakoztatóbb meccsét hozták össze.

Kanada számára nem is kezdődhetett volna rosszabbul a mérkőzés: az 5. percben a kapusuk, Milan Borjan óriási hibázott, amikor egy röviden hazaadott labdát egész egyszerűen Hakim Zijeshez passzolt, aki jó 35 méterről az üres kapuba ívelt. A világbajnokság eddigi legnagyobb kapusbakija volt ez.

A két válogatott közti szintkülönbség végig érezhető volt a meccsen. A kanadaiak a lehetőségeikhez képest megpróbáltak támadó focit játszani, hogy legalább egy győzelemmel utazhassanak haza a tornáról, emiatt a védekezésük meglehetősen szellős volt, a villámgyors marokkói támadók pedig könnyedén kerültek helyzetbe. A 23. percben Achraf Hakimi tökéletesen ívelt Juszef en-Nesziri elé, a marokkói csatár két védő között kapura tört, majd a tizenhatoson belülről kilőtte az alsó sarkot, Borjan ebben a gólban is benne volt egy kicsit.

A kanadai csapat a kétgólos hátrány ellenére is ment előre, és küzdöttek a szépítő gólért. A 40. percben a bal oldalon vezettek támadást, Sam Adekugbe átfűzte magát Hakimin, majd középre adott. A tisztázni igyekvő marokkói védő, Nájef Aguerd belepöckölt a labdába, amit így a saját kapujába segített be. A kezdőbe visszakerülő kapus, Jásszina Bono – belgák elleni meccs előtt rosszullét miatt kellett lecserélni az utolsó pillanatban – nem tudta védeni az alsó sarok felé csorgó labdát. Az első félidő végén en-Nesziri újból betalált a kanadai kapuba, de les miatt nem adták meg a találatot, így Marokkó 2-1-re vezetett a szünetben.

A második félidőben valamivel kevesebb helyzet volt, a marokkóiak inkább visszahúzódtak a kapujuk elé, és őrizték a számukra tökéletes eredményt. A kanadaiaknál volt többet a labda, de a támadásaikban sokáig nem volt igazi veszély. A 72. percben viszont majdnem kiegyenlítettek: egy szöglet után Atiba Hutchinson a felső lécre fejelte a labdát, ami ezután a gólvonalra vágódott, a visszapattantó labdát Alistair Johnston egy méterről a kapu fölé fejelte. A VAR visszajátszása után kiderült, hogy Hutchinson fejese után a labda fele már a gólvonal mögött volt.

Kanada ennél közelebb már nem járt a gólhoz, így tisztes vereséggel búcsúztak a vb-től. A fiatal csapatuk négy év múlva hazai pályán próbálhatja megszerezni Kanada első világbajnoki pontját. A csoportgyőztes marokkói válogatottra az E csoport második helyezettje vár a nyolcaddöntőben. A csoport másik meccs 0-0 lett, így Horvátország végzett a második helyen, Belgium pedig kiesett a vb-ről.

Kanada–Marokkó 1-2

  • gólok: Zijes 4., en-Nesziri 23., Aguerd 41. (öngól)
  • sárga lapok: Hoilett 7., Osorio 26., Adekugbe 45+2., Vitória 84.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!