A vb leggyorsabb gólja is kevés volt a horvátok ellen, a 4-1-es vereséggel Kanada is kiesett

2022. november 27. – 18:59

A vb leggyorsabb gólja is kevés volt a horvátok ellen, a 4-1-es vereséggel Kanada is kiesett
Andrej Kramarić gólja Kanada ellen – Fotó: Hannah Mckay / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A délutáni Belgium–Marokkó után az F csoport másik meccsén Kanada és Horvátország játszott egymással. A világbajnokságra 36 éves kihagyás után kijutó Kanada vereséggel kezdett, nagy küzdelemben 1-0-ra kikaptak a vb-bronzérmes belgáktól.

Kanada története első vb-góljára hajtott Katarban: első és sokáig egyetlen világbajnokságukról rúgott gól nélkül távoztak 1986-ban.

A négy éve ezüstérmes horvátoknak sem indult jól a vb, csak egy vérszegény 0-0-s döntetlenre futotta Marokkó ellen. Nemcsak az eredmény, hanem a mutatott játék sem volt túl biztató Modrićék részéről. Ebben az elemzésben mutattuk be, miért nem ment a horvátoknak az első csoportmeccsen. A problémákra reagálva a horvát szövetségi kapitány, Zlatko Dalić változtatott csapatán: a támadósorban Nikola Vlašić helyén Marko Livaja kezdett Kanada ellen.

Mivel korábban Marokkó 2-0-ra legyőzte Belgiumot, Kanada nem kaphatott ki a horvátoktól, egy újabb vereség a biztos kiesést jelentette volna. Horvátországnak sem nagyon fért bele a pontvesztés, de még egy esetleges vereséggel is esélyük maradt volna a továbbjutásra.

Nem sokat kellett várni Kanada első vb-góljára: a 2. percben Alphonso Davies fejelt a horvátok kapujába.

A Bayern München kanadai játékosa 68 másodperc után talált be, ez a katari világbajnokság leggyorsabb gólja eddig.

Davies már a Belgium elleni meccsen is nemzeti hőssé válhatott volna, de akkor 0-0-s állásnál tizenegyest hibázott.

Az 1-0-s hátrány ellenére a horvátok nem tudtak igazán felpörögni. Az első húsz percben nem jutottak el igazán komoly helyzetig, még kapura lövésük sem volt. A félidő második felére Horvátország teljesen átvette a játék irányítását, egyre veszélyesebbé váltak a támadásaik. Kanada elsősorban a kontratámadásokra alapozott, és bizony sokszor zavarba tudták hozni a horvát védelmet, főleg Davies volt elemében.

Az első valamire való horvát helyzet Livaja előtt adódott a 22. percben. A Hajduk Split támadója csak belepöckölni tudott Mateo Kovačić passzába, a kanadai kapus könnyedén szedte fel a labdát. A 26. percben majdnem összejött az egyenlítés. Andrej Kramarić szép mozdulattal cselezte ki a védőjét, és lőtte ki laposan a hosszú sarkot, de a bíró les miatt érvénytelenítette a gólt. A 35. percben megint Livaja került helyzetbe, de ekkor még Milan Borjan kapus bravúrral védeni tudott. Egy perccel később azonban már ő is tehetetlen volt: Kramarić kapott remek kiugratást a tizenhatoson belül Ivan Perišićtől, majd kilőtte a hosszú sarkot. Nagyon bealudt a kanadai védelem a gólnál, a horvátok könnyedén, két gyors passzból játszották át őket. Ezzel tehát 1-1 volt, a horvátok is megszerezték első góljukat a katari világbajnokságon.

A 44. percben fordított Horvátország: az egyébként is veszélyesen játszót Livaja lőtte ki a kapu bal oldalát, a kanadai kapus hiába vetődött, nem ért le a sarokra. A kanadai védelem most sem volt a helyzet magaslatán, hatalmas üres területek nyíltak a védők mögött, igaz, a gólnál némi szerencsével került Livaja elé a labda. A 2-1-es horvát vezetés azt jelentette, hogy Kanada kiesésre állt ekkor.

A második félidőben is inkább a horvátok voltak veszélyesebbek, Kanada főleg távoli lövésekkel próbálkozott. Az 54. percben majdnem 3-1 lett. Modrić tört be a tizenhatoson belülre, majd középre passzolt Kovačićhoz, aki a tizenegyespont magasságából tüzelhetett, a kanadai kapus azonban védte a próbálkozást. A 70. percben csak összejött a harmadik horvát gól. Megint Kramarić volt eredményes: gyönyörűen vette át Perišić beadását, a mozdulattal gyakorlatilag kicselezte a védőjét, majd elegánsan a hosszú sarokba lőtt.

A hajrában a horvátok egy ziccerig játszott ellentámadás végén megszerezték a negyedik góljukat, a csereként beálló Lovro Majer passzolt a kapuba.

Horvátország 4-1-re nyert, amivel a házigazda Katar után Kanada is kiesett. Az F csoportban Marokkónak és Horvátországnak egyaránt 4-4 pontja van, de a jobb gólkülönbségnek köszönhetően Modrićék vezetik a csoportot. Belgium 3 ponttal áll a harmadik helyen, Kanada nullapontos. Az utolsó körben Belgium a horvátokkal, a kanadaiak pedig Marokkóval játszanak.

Horvátország–Kanada: 4-1

  • Sárga lap: Lovren 56', Modrić 85', illetve Buchanan 52', Miller 85'
  • Gólszerzők: Kramarić 36' és 70', Livaja 44', Majer 94', illetve Davies 2'
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!