A belgák nem játszottak jól, de egy szerencsés góllal így is győzelemmel kezdték a vb-t

2022. november 23. – 22:07

A belgák nem játszottak jól, de egy szerencsés góllal így is győzelemmel kezdték a vb-t
Fotó: Serhat Cagdas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A vb-re 36 éves kihagyás után kijutó Kanada nem pusztán derekasan küzdött, hanem komolyan meg is izzasztotta a papíron a torna egyik legerősebb csapatának számító Belgiumot, egy semmiből jött góllal azonban mégis a belgák győztek 1-0-ra. A belgák legjobbja egyértelműen Courtois volt, aki a meccs elején tizenegyest védett, és a kanadaiak kapura tartó lövéseit is rendre magabiztosan fogta. Az F csoportban így a marokkói–horvát 0-0 után a belgák ugrottak az élre, a kanadaiak pedig egyelőre utolsók, de ha a jó játékhoz pontosabb befejezések is párosulnak a hátralévő meccseiken, még bőven lehet keresnivalójuk.

Noha az F csoport két nagy esélyesének Belgium és az előző vb-n ezüstérmes Horvátország tűnt, Kanadát biztosan hiba lett volna leírni – ugyan a Bayernnel BL-győztes Alphonso Daviesen kívül igazán nagy név nincsen a csapatban, a régiós vb-selejtezőről mégis első helyen jutottak ki. Persze így is a belgák voltak az esélyesebbek, és a kezdőrúgás után rá is ijesztettek az ellenfelükre, a sérült Lukaku helyére beálló Batshuayi csapott le egy eladott labdára, és dolgoztatta meg a kapust. A kezdeti hiba után viszont Kanada is magára talált, ami előbb egy szép helyzethez, aztán egy szöglethez, majd egy tizenegyeshez vezetett.

A játékvezető rövid videózás után megállapította, hogy Buchanan lövése valóban Carrasco kezén változtatott irányt a szöglet után. A büntetőhöz Davies állt oda, de Courtois jól érezte az irányt, és hárította a nem túl jó lövést, a kipattanóra érkező kanadaiak pedig egymást zavarták, így maradt a 0-0. A kihagyott tizenegyes sem törte össze a Bayern klasszisát, tovább szállította a szép megoldásokat, a kanadaiak pedig sorra dolgozták ki a helyzeteket, de befejezni nem tudták őket. A 44. percben viszont a belgák kerültek előnybe: Alderweireld rúgta előre kicsit tanácstalanul a labdát, Batshuayi viszont lelépte a kanadai védőket, és megszerezte a vezetést.

Hiába volt tehát fölényben Kanada, egy semmiből jött góllal mégis a belgák vezettek a félidőben, de a látottak alapján inkább nekik kellett változtatni valamin, hacsak nem akartak továbbra is a parádésan védő Courtois-ra hagyatkozni hátul. Martínez cserélt is kettőt a szünetben, Onana és Meunier érkeztek a pályára, de az első percekben maradt a kanadai fölény, ami hamar újabb helyzethez vezetett. Méghozzá nem is akármilyenhez: Eustaquio bőrözte be De Bruyne-t, majd remekül adta be középre a labdát, de David fejese a kapu mellé szállt. Később sem változott sokat a helyzet, néhány villanáson kívül teljesen ötlettelenül játszottak a belgák, de a kanadaiak hiába támadtak, a befejezés továbbra sem ment nekik.

A 65. percben viszont érezhetően megváltozott valami, a belgák sebességet váltottak, és ezt átmenetileg tudták is tartani, így pár perc alatt több támadást is vezettek, Batshuayinak pedig volt is egy veszélyes helyzete, de olyan lassan lőtte el a labdát, hogy Laryea odaért, és blokkolta a lövést. A belga rohamok aztán pár perccel később elhaltak, és megint a kanadaiak ragadták magukhoz a kezdeményezést, ami újabb nagy helyzetben csúcsosodott ki, Johnston beadását pedig Larin kapura is tudta tenni, de Courtois megint résen volt, és megfogta a labdát. Pár perccel később megint ő fejelhetett, de ezúttal a kapu fölé szállt a labda. A kanadaiak a hátralévő időben is próbálkoztak, de nem tudtak egyenlíteni, maradt az 1-0.

Belgium–Kanada 1-0

  • Gól: Batshuayi 44.
  • Sárga lapok: Carrasco, Meunier, Onana, illetve Davies, Johnston
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!