Özilre utalva, a szájukat befogva üzentek a katari szurkolók a németeknek

2022. november 28. – 10:15

Özilre utalva, a szájukat befogva üzentek a katari szurkolók a németeknek
Fotó: Keita Iijima / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Mesut Özilt emlegetve válaszoltak a katari szurkolók a vasárnap esti spanyol–német meccs alatt a németek korábbi akciójára, melynek oka az volt, hogy nem viselhetnek szivárványos karszalagot a vb-n. A németek a nyitómeccsük előtt a szájukat befogva tiltakoztak a FIFA döntése ellen, a katariak pedig most ugyanezt tették a lelátón, utalva ezzel arra, ahogy a németek Özillel bántak a négy évvel ezelőtti vb után – írja az AP.

Az 1-1-gyel végződő meccs alatt katari szurkolók egy csoportja vágott bele a láthatóan előre eltervezett akcióba, melyben a szájuk eltakarása mellett Özilt ábrázoló rajzokat és képeket tartottak fel. A muszlim vallású szurkolók alighanem arra akartak utalni ezzel, hogy a németek sem voltak túl toleránsak a világbajnok középpályással négy éve, amikor lényegében őt tették meg a rossz vb-szerepelés egyik felelősének. A török származású, de Németországban született játékos akkor a német szövetséget, a szurkolókat és a médiát is rasszizmussal vádolta, és úgy fogalmazott, hogy

„amikor nyerünk, akkor német vagyok, amikor vesztünk, akkor viszont bevándorló”.

A játékos akkor azt írta, nehéz szívvel ugyan, de azt a döntést hozta, hogy nem játszik többet német mezben ilyen körülmények között, tavaly pedig újságírói kérdésre megerősítette, hogy soha nem lép pályára többet a válogatottban. A játékos főleg rasszizmus miatt marasztalta el a németeket, de az ügyhöz hozzátartozik, hogy az országban azért pécézték ki a játékost, mert a 2018-as vb előtt İlkay Gündoğannal együtt közös képeken szerepelt a török elnökkel, Recep Tayyip Erdoğannal. Azt ugyanakkor később a német szövetség akkori elnöke, a játékost szintén kritizáló Reinhard Grindel is elismerte, hogy jobban kellett volna támogatnia Özilt.

Özil karrierje az elmúlt években klubszinten is földbe állt, az Arsenal sokáig mellőzte, két éve a keretből is kihagyták, amit már nem tűrt szó nélkül. Frissítés: ebben a kifejezetten magas fizetése mellett az is komoly szerepet játszott, hogy Özil 2019-ben felszólalt Kína ellen az ország muszlim ujgurokkal szembeni bánásmódja miatt, amitől az Arsenal szinte egyből elhatárolódott. A játékos végül tavaly a török Fenerbahçéhez igazolt, ahol 32 meccsen 8 gólt lőtt, jelenleg pedig az ugyancsak török, Erdoğanhoz sok szálon kötődő Istanbul Basaksehir játékosa.

Gündogan azóta is tagja a német válogatottnak, vasárnap is kezdőként lépett pályára, a meccs után pedig azt nyilatkozta, hogy úgy gondolja, a politikával már eleget foglalkoztak, és most már ideje a futballra koncentrálni. Mint mondta, Katar büszke rendezője az idei vb-nek, ráadásul az első muszlim ország, amely megrendezhette a tornát, amire az egész muszlim közösség büszke lehet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!