A cserecsatár gólja mentette meg Németországot, 1-1-et játszottak a spanyolokkal

2022. november 27. – 22:05

A cserecsatár gólja mentette meg Németországot, 1-1-et játszottak a spanyolokkal
Álvaro Morata szerez gólt a németek ellen – Fotó: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Igazi rangadóval folytatódott a katari világbajnokság vasárnap. Az esti meccsen a Costa Ricának 7 gólt rúgó Spanyolország és a Japántól hatalmas meglepetésre vereséget szenvedő Németország játszott egymással. Legutóbb két éve, a Nemzetek Ligájában találkozott a két csapat, akkor a spanyolok 6-0-ra lemosták a németeket. A spanyol–német meccsről szóló élő tudósításunkat itt tudja visszaolvasni>>>

A németek négy éve is vereséggel kezdték vb-szereplésüket, akkor kiesés lett a vége, címvédőként még a csoportból sem jutottak tovább. Most sem voltak könnyű helyzetben, mivel a feltámadó Costa Rica 1-0-ra legyőzte Japánt, így egyedül a németek álltak pont nélkül a második kör előtt. Egy újabb vereséggel nagyon közel kerültek volna a kieséshez.

Az első félidőben a spanyolok domináltak: a védelem mögé belőtt labdákkal és Dani Olmo beindulásaival többször is veszélyes helyzetet teremtettek a német kapu előtt. A meccs addigi legnagyobb helyzete is az övék volt: a 7. percben Szoboszlai Dominik lipcsei csapattársának távoli bombáját tolta kapufára Manuel Neuer. Emellett kétszer is az utolsó pillanatban mentettek Ferran Torres elől a németek: először David Raum, majd pedig Jamal Musiala blokkolta a csatár lövését a tizenhatoson belül.

Németország kevésbé volt veszélyes az ellenfél kapujára, Serge Gnabrynak volt két kisebb gólszerzési lehetősége. A 40. percben mégis majdnem a németek szerezték meg a vezetést: Rüdiger fejelt gólt egy szabadrúgás után, de les miatt érvénytelenítették a találatot. A 45. percben még volt egy jó lövése a Real Madrid védőjének, ezúttal azonban védett a spanyol kapus.

A második félidőben kicsit leült az iram, sok volt a szabálytalanság. Egészen az 55. percig kellett várni újabb gólhelyzetre. A spanyol védők adták el a labdát a kapu előtt, Joshua Kimmich közeli lövésénél Unai Simón védett nagyot. A másik oldalon Olmo próbálkozott 30 méterről, lövését könnyedén fogta Neuer.

A 62. percben a spanyoloknak sikerült feltörniük a német védelmet. Megint egy bal oldalon futó támadás okozott veszélyt: Jordi Alba beadására a 8 perccel korábban beálló Álvaro Morata érkezett jól középen, és külsővel a kapuba pörgetett.

A bekapott gól után felpörögtek a németek. A 73. percben Musiala egyenlíthetett volna. Ziccerben lépett ki a 19 éves támadó, de belebombázta a spanyol kapusba a labdát. A 83. percben csak összejött az egyenlítés. Az egyik spanyol védő passzolta el magát, ebből indult a német akció. Az ugyancsak csereként beálló Niclas Füllkrug tört be a tizenhatoson belülre, és nagy erővel kilőtte a hosszú felső sarkot.

A hajrában még Moratának volt egy ígéretes helyzete, az utolsó pillanatban azonban Nico Schlotterbeck tisztázni tudott. A hosszabbításban Leroy Sané is gólt szerezhetett volna: a Bayern támadója már a kapus mellett is elvitte a labdát, de közben túlságosan kisodródott, a beadását pedig kivágták a védők. A hátralévő másodpercekben már nem történt semmi érdemleges, maradt az 1-1-es döntetlen.

Két forduló után Spanyolország 4 ponttal vezeti az E csoportot, Japán a második 3 ponttal. A szintén 3 pontos Costa Rica áll a harmadik helyen, míg Németország negyedik egyetlen ponttal. Az utolsó körben a spanyolok Japánnal, a németek pedig Costa Ricával játszanak. A németeknek mindenképpen nyerniük kell a továbbjutásért, a japánoknak és a spanyoloknak egy döntetlen is elég lehet.

Spanyolország–Németország: 1-1

  • Sárga lap: Busquets 44', Kehrer 35', Goretzka 58', Kimmich 60'
  • Gólszerzők: Morata 62', illetve Füllkrug 83'
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!