Közel ezer passzal és hét góllal köszöntek be a spanyolok a katari vb-n

2022. november 23. – 19:11

Közel ezer passzal és hét góllal köszöntek be a spanyolok a katari vb-n
Fotó: Glyn KIRK / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A katari vb eddigi legsimább győzelmét hozta össze Spanyolország az előzetesen is jóval esélytelenebbnek tartott Costa Rica ellen, 7-0-val mosták le az ellenfelüket a pályáról. A spanyol csapat végig dominálta a meccset, és több rekordot is megdöntött, miközben Costa Rica lövésig sem jutott el.

Miután kedden a szaúdiak legyőzték Argentínát, szerdán pedig Japán fordított 1-0-ról Németország ellen, talán a Costa Rica-i szurkolókban is felcsillant a remény, hogy összejöhet egy újabb csodába illő fordítás, de a spanyolok hamar lehűtötték a kedélyeket. Az első nagy helyzetükre öt percet kellett várni, Olmo lőtt a kapu mellé, majd Asensio szerezhetett volna vezetést, de nem találta el a kaput. Ez viszont láthatóan nem vette el a kedvüket, mert később mindketten betaláltak: a 11. percben Olmo vette át gyönyörűen Gavi beadását, és bombázott a kapuba, a 21. percben pedig Asensio volt eredményes Jordi Alba remek labdájából.

A spanyolok azt csináltak az ellenfelükkel, amit akartak, főleg a középpályán volt óriási a fölényük, újabb tíz perc elteltével pedig jött is a harmadik gól, Duarte buktatta Jordi Albát a tizenhatoson belül, Ferran Torres pedig simán értékesítette a megítélt büntetőt. A harmadik gól után Costa Rica szerkezetet váltott, a spanyolok pedig visszavettek a tempóból, de a játék képe nem változott semmit, a Costa Rica-i csapat gyakorlatilag labdához sem jutott. A spanyoloknak az első félidőben 537 sikeres passzuk volt, ami messze az eddigi legtöbb a vb-k történelmében – az előző rekord is mai, a németek egy félidő alatt 422 passzt hoztak össze a japánok ellen.

A második félidőben sem történt semmilyen változás, a spanyoloknak pedig megint durván tíz perc kellett ahhoz, hogy lőjenek még egy gólt. Meg persze a Costa Rica-i védők szerencsétlenkedése, mert hiába sikerült szerelni Ferran Torrest, senki nem indult a labdára, így a Barcelona játékosa simán visszaszerezte, majd egy lefordulás után a védője és a rosszul helyezkedő Keylor Navas mellett könnyedén gurított a kapuba. Luis Enrique meg is elégedett ennyivel az első vb-meccsén rögtön duplázó játékostól, pár perc múlva Moratát hozta be a helyére.

A spanyol szövetségi kapitány gyorsan kipörgette a többi cseréjét is, olyan játékosokat is simán behozhatott, akik csak ritkán kapnak lehetőséget, de ez sem számított semmit. Olyannyira nem, hogy a 74. percben a végig remeklő Gavi is lőtt egy gólt, Morata beadására érkezett tökéletes ütemben, és jobb külsővel, kapásból bombázta a kapuba az ötödik gólt. Gavi már a meccs előtt rekordot döntött, ő lett a legfiatalabb spanyol játékos, aki nemzetközi tornán pályára lépett a válogatottban, ezzel pedig a legfiatalabb gólszerzője is ő lett a csapatnak. Vb-n utoljára az 1958-as döntőben volt nála fiatalabb, Pelé, aki akkor még a 18-at sem töltötte be.

Az utolsó negyedórában már tényleg csak az volt a kérdés, hogy Costa Rica eljut-e egyáltalán legalább egy lövésig, de az utolsó percek is a spanyolokról szóltak, előbb Soler, aztán Morata volt eredményes. Ennyi gólt vb-meccsen még sosem lőttek a spanyolok, szóval újabb spanyol rekord dőlt meg, azzal pedig, hogy majdnem ezer sikeres passzuk volt, vb-rekordot is döntöttek, rendes játékidőben ennek még a közelében sem volt korábban senki. Az eddigi rekordot is ők tartották, 2018-ban az oroszok elleni nyolcaddöntős vereség során durván 800 passzuk volt, ezer fölé viszont csak a hosszabbításban jutottak.

A kiütéses győzelem után Spanyolország vezeti a csoportot, ők és Japán is 3 ponttal állnak, Németország és Costa Rica pedig nullával. A többi csoport állása itt található.

Spanyolország–Costa Rica 7-0

  • Gólok: Olmo 11., Asensio 21., Ferran Torres 31. (büntető), 54., Gavi 74, Soler 90., Morata 90+2
  • Sárga lapok: Campbell, Calvo
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!