A futballvilág legnagyobb hazárdjátékát űzi a Barcelona

2022. július 28. – 17:33

frissítve

A futballvilág legnagyobb hazárdjátékát űzi a Barcelona
Gavi és Raphinha ünnepelnek, miután Raphinha gólt szerzett a Real Madrid ellen az Allegiant Stadionban rendezett barátságos mérkőzésen, 2022. július 23-án, Las Vegasban, Nevadában – Fotó: Ethan Miller / Getty Images / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Ha a Barcelona részvénytársaság lenne, már áprilisban feloszlatták volna a futballklubot, miután azt az előző igazgatótanács a csőd szélére sodorta

mondta a csapat anyagi helyzetéről a vezérigazgató Ferran Reverter. Ebben a kérdésben egyébként a futballvilág nagy része egyet is ért, persze nem mindegy, hogy milyen oldalról nézve. A német rekordbajnok Bayern Münchent vezető Uli Hoeneß hasonló véleményt fogalmazott meg, miután hosszas huzavona után a katalánoknál kötött ki az a Robert Lewandowski, aki 2014 óta 375 mérkőzésen 344 gólt szerzett a Bayern játékosaként. A Lewandowskin való egyezkedés közben Hoeneß csak annyit mondott, hogy a Barcelona Németországban már rég csődeljárás alatt lenne.

A Barcelona minősíthetetlen, 1,3 milliárd eurónál is nagyobb adóssággal terhelt anyagi helyzetével kevesebb mint egy éve is foglalkoztunk már, a helyzet viszont nem sokat javult azóta, sőt. A jelenlegi állás szerint a katalán klub a gigaadóssága ellenére 58 millió eurót fizetett a Leedsnek a jobbszélső Raphinháért, 45 millió eurót adtak a Bayernnek a már említett Lewandowskiért, illetve ingyen behúzták Franck Kessiét (Milan) és Andreas Christensent (Chelsea). Eközben 20 millió euró jött be a kasszába azért, hogy végleg megszabaduljanak a minden idők egyik legrosszabb igazolásaként elkönyvelt Philippe Coutinhótól, és kerek 3 millió eurót kaptak azért, hogy Francisco Trincão elment kölcsönbe a portugál Sportinghoz.

Tehát 23 milliós bevételt látunk 103 milliós kiadással szemben, azaz az átigazolásokkal nem sikerült javítani a klub anyagi helyzetén. Olyannyira, hogy bár Christensen, Lewandowski, Raphinha, és csereként Kessié is bemutatkozott a Barcelonában a klub amerikai turnéján (1–0-ra verték az ősi rivális Real Madridot Las Vegasban), jelenleg egyik új igazolást sem tudnák regisztrálni a keretbe. Ez azt jelenti, hogy amíg nem javul a csapat pénzügyi helyzete és nem csökken a fizetésekre költött összeg, addig az új embereik nem játszhatnak sem a bajnokságban, sem, mondjuk, a Bajnokok Ligájában. Tehát amíg nem változik valami radikálisan, feleslegesen költöttek el újabb százmillió eurót. Igaz, a nyári átigazolás végéig, vagyis a spanyolok esetében szeptember 1. éjfélig van idejük rendezni a sorokat.

Az FC Barcelona új játékosa, Raphinha pózol Joan Laporta elnökkel, Rafael Yuste alelnökkel, Mateu Alemany futballigazgatóval és Jordi Cruyff sporttanácsadóval – Fotó: Albert Gea / Reuters
Az FC Barcelona új játékosa, Raphinha pózol Joan Laporta elnökkel, Rafael Yuste alelnökkel, Mateu Alemany futballigazgatóval és Jordi Cruyff sporttanácsadóval – Fotó: Albert Gea / Reuters

Csöbörből vödörbe

Egy egymilliárd eurós adósság önmagában is óriási probléma egy klubnak, ám a hasonló felelőtlen pénzügyi gazdálkodás a spanyol bajnokságban különösen nagy gondot okozhat. A spanyoloknál ugyanis egy ideje érvényben van az UEFA pénzügyi fair play rendszeréhez hasonló, de mégis más elvet követő szisztéma: a bevételek, nyereségek és veszteségek, általános költségek, megtakarítások, nem játékosokkal kötött szerződések, befektetések és adósságtörlesztések együttes vizsgálata alapján állapítják meg az összes csapat anyagi helyzetét, és ez alapján szabja meg a bajnokság vezetése, hogy a klubok egy szezonban hány millió eurós keretből gazdálkodhatnak. Amíg nem férnek bele ebbe a keretbe, vásárolhatnak, de nem regisztrálhatnak új játékosokat – ez van most a Barcelonával is.

A pénzügyi helyzetet vizsgáló rendszerről itt írtunk korábban, amikor felkapták, hogy részben ez vezetett Lionel Messi barcelonai távozásához.

Na most, a Barcelona ebből a szorult helyzetből úgy menekül, hogy valójában ás magának egy másik pénzügyi gödröt, amibe csak később kell majd belemásznia. Mi történik ugyanis? A klub vezetősége felhatalmazást kapott a közgyűléstől, hogy

  • két részletben eladják a következő 25 évre a spanyol bajnokságra vonatkozó tévés jogaik 25 százalékát az amerikai Sixth Street befektetési csoportnak;
  • eladják a saját audiovizuális tartalmaikat gyártó Barça Studios 49 százalékát;
  • eladásra kínálják a klub logójával ellátott termékek, illetve a licencek értékesítésével foglalkozó Barça Licensing and Merchandising (BLM) 49 százalékát.

Egyelőre még csak az első fázis történt meg, abból 582 millió eurót szereztek, és állítólag a BLM majdnem felének eladását el is napolták legalább 2023-ig. Részben azért, mert a klub történetében először eladták a stadion, a Camp Nou nevének szponzorációs jogait is, amiből minimum 280 millió euró bevételük származik majd.

A Camp Nou stadion bejárata Barcelonában – Fotó: Pau Barrena / AFP
A Camp Nou stadion bejárata Barcelonában – Fotó: Pau Barrena / AFP

Utóbbira a Spotifyjal állapodtak meg, ez tiszta haszon, a későbbi tévés jogok eladása viszont kisebbfajta hazárdjáték: azt remélik, hogy a következő 25 évben majd kevésbé fog hiányozni az a pénz, ami most rettenetesen kell a kasszába.

A világ blöffje

Ahelyett tehát, hogy a Barcelona elnöki székébe 2021 márciusában visszakerült Joan Laporta egy lassú, ámde tudatos és megalapozott újjáépítésbe kezdett volna pénzügyi oldalon, inkább mindent egy lapra tett fel. A gyorsan besöpört bevételekből igyekszik pillanatok alatt helyreállítani a jelenlegi helyzetet, abban reménykedve, hogy Lewandowski és Raphinha majd újra a csúcsra lövi őket. Lewandowski egyébként – bár a mostani állapot szerint még nem játszhatna ősztől a bajnokságban – máris jó igazolásnak tűnik, a mezei ugyanis olyan mértékben fogytak a Barcelona boltjában, hogy kifogytak az eddig nem túl sokat használt w betűkből.

Eladhatnak persze több millió Lewandowski-mezt is, nem az fogja kirángatni a csapatot a gödörből, de legalább mutatja, hogy a pénzügyi machinációk mellett a szurkolók számára is próbál valamit felvillantani a klub. Laportáék viszont leginkább abban bízhatnak, hogy a Barcelona már rég eljutott arra a szintre, amikor egész egyszerűen túl nagy lett ahhoz, hogy bedőljön.

A Goal.com cikke egy pénzügyi hasonlattal él: azokat a bankokat említi, amiket baj esetén mindig kisegít egy adott kormány, tekintve, hogy a bank bedőlése indokolatlanul sok embernek és vállalkozásnak okozna problémát. Még mindig a kisebbik rossz őrült pénzekért kihúzni a slamasztikából a túl nagy és túl sok kockázatot vállaló bankot, mint hagyni bedőlni a teljes gazdaságot. Kérdés, hogy a spanyol bajnokság is akkora „banknak” látja-e a Barcelonát, hogy mentőövet dobjon nekik ilyen-olyan kiskapuk formájában, hogy Lewandowski ott lehessen a pályán.

Lesznek még gondok

Lewandowski megszerzése egyébként valahol szimbolikus is: ahogy a pénzügyek kezelése, úgy a lengyel csatár leigazolása is jól példázza, a jelen vagy a jövő a fontosabb Barcelonában, tekintve, hogy Lewandowski a következő szezon legelején már 34 éves lesz. Ráadásul szereztek egy vérbeli középcsatárt és egy jobbszélsőt, a védelemmel viszont nem sok mindent csináltak, pedig ott már tavaly is voltak gondok.

Robert Lewandowski fut a labdával a Barcelona színeiben, 2022. július 23-án – Fotó: Frederic J. Brown / AFP
Robert Lewandowski fut a labdával a Barcelona színeiben, 2022. július 23-án – Fotó: Frederic J. Brown / AFP

Ha rendezni akarják a pénzügyeket, szinte biztosan kezdeni kell valamit a csapatnál a sokba kerülő, cserébe viszont inkább csalódást okozó Frankie De Jonggal, akit valószínűleg eladnának. Mögötte, védekező középpályásként a 34 éves Sergio Busquets játszik, a védelem bal szélén jelenleg a 33 éves Jordi Alba a legjobb opció, de a védelem közepén a 35 éves Gerard Piqué sem számít már életbiztosításnak. A jobbon pedig az amerikai Sergino Dest nem igazán bontakozott még ki.

Frissítés, 20:20 – A Barcelona hivatalosan is bejelentette, hogy megegyezett a francia védő Jules Koundé átigazolásáról, akit a védelem közepén és a jobb oldalán is lehet használni. A katalánok a vételárat nem közölték, a szaklapok szerint 50 millió eurót fizetnek a Sevillának a 23 éves játékosért.

Rúghat tehát 40 meccsen 50 gólt Lewandowski, ha a védelem nem áll össze, nem garantált a siker. Ha pedig a nyári nagy igazolások, illetve a gazdasági kiárusítások sem indítják be újra a csapatot, lehet, hogy nem lesz elég a mentőöv, ha lesz egyáltalán.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!