Lewandowski nem vastapssal, hanem a hátsó ajtón távozott Münchenből

2022. július 18. – 10:08

frissítve

Lewandowski nem vastapssal, hanem a hátsó ajtón távozott Münchenből
Lewandowski elhajt a Bayern München edzőközpontjából – Fotó: Sven Hoppe/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Noha már május végén bejelentette távozási szándékát Robert Lewandowski, július közepéig kellett arra várni, hogy aláírja szerződését új klubjával, a Barcelonával. A rekordokat döntögető lengyel középcsatár ügyében sokáig nem történt semmi, furcsa nyilatkozatot tett, hogy meghalt benne valami. Mivel még egy év hátravolt a szerződéséből, néhány napja elkezdte a felkészülést a bajorokkal, de már a testbeszédén is jól látszott, nyűg neki az egész, lélekben már máshol jár. A két klub azonban egészen péntekig nem tudott megállapodni a szerződésének részleteiről.

„Szeretném elfelejteni az elmúlt hetet, mindkét fél szükségtelen dolgokat tett, ebben a saját szerepemet sem szeretném kisebbíteni. Életem legnehezebb döntését hoztam meg, nyolc csodás évet töltöttem Münchenben, együtt írtuk a történelmet. Most mindkét fél jól jár, a Bayern kap egy csomó pénzt értem, én pedig mehetek a Barcelonába, amelyik jó úton jár, hogy ismét a világ legjobb csapata lehessen” – nyilatkozott a Bildnek a nem túl szép elválásról a 33 éves csatár.

A Sport1.de arra mutatott rá, hogy egy ilyen csatárt, aki 344 gólt lőtt 375 fellépésén, és aki a klub második legeredményesebb játékosa, a vállaikra kellene emelniük a szurkolóknak a búcsúzáskor is, hozsannázniuk kellene, ehelyett a sztár a hátsó ajtón távozik. (A cikk címe sokat sejtető: Mi maradt Lewandowskiból?) A csatár még a hétvégén az Egyesült Államokba repült, és ott csatlakozott a Barcelonához, de megígérte, hogy még visszatér elbúcsúzni, hiszen a csapattársaitól, és a klub alkalmazottaitól sem tudott elköszönni. A világbajnok kapus, Manuel Neuer mondta is, hogy hiányozni fog nekik, de tovább kell lépniük.

„Korábban is hagyták el nagy játékosok a Bayernt, de a klub mindig tovább élt, és sikeres lett”

– ez már a klubigazgató Oliver Kahn meglátása volt, aki szerint mostantól sokkal változatosabb lesz a csapat játéka, messze nem annyira a gólerős középcsatárra épül.

Azt egyelőre nem közölték, mennyi pénzt kell átutalniuk a katalánoknak, de körülbelül 45 millió euróra taksálják a transzfer értékét. A Bayern rá is mozdult gyorsan a Juventus védőjére, a holland Matthijs de Ligtre, őt akarják megszerezni. A szenegáli csatárt, Manét már korábban elhozták a Liverpooltól.

Lewandowski fizikálisan és mentálisan is a topon érzi magát, és úgy gondolja, hogy még akár négy éven át is képes csúcsteljesítményre, nem véletlenül kapott ilyen hosszú szerződést. Mindenkit megnyugtatott, hogy soha nem felejti el azt, amit a német klubtól kapott, a bajnoki címeket, a BL-sikert, csak az Aranylabdát nem nyerte el, noha járt volna neki.

A spanyol lapok természetesen lelkendeznek, az El Mundo Deportivo azt emelte ki, hogy Lewandowski 35 találatot szerzett az előző szezonban (2020–21-ben pedig 40 fölé jutott), egymaga többet, mint a Barcelona támadótriója. Az AS hangzatosan azt fogalmazta meg, hogy a Barca visszanyerte világklub státuszát, és a szerződtetést az év legfajsúlyosabb átigazolásának titulálta. A Marca arról filozofált, hogy Lewandowski az egész klubot megváltoztathatja a maximalizmusával, a telhetetlenségével, és Xavi edzőnek pont egy ilyen játékosra volt szüksége.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!