Amerikai tornászok szerint az FBI évekig tétlenül nézte, hogy egy sportorvos szexuálisan bántalmazta őket

2022. június 8. – 22:52

Másolás

Vágólapra másolva

Az olimpiai bajnok amerikai tornász, Simone Biles és tornásztársai több mint egymilliárd dolláros (370 milliárd forint) kártérítésre perelik az FBI-t, mert szerintük a Szövetségi Nyomozó Iroda nem előzte meg időben a Larry Nassar sportorvos által elkövetett szexuális bántalmazásokat és zaklatásokat – írja az MTI.

Az AP amerikai hírügynökség szerint vitathatatlan, hogy az FBI ügynökei már 2015-ben tudomást szereztek a mostanra már bebörtönzött Nassar elleni gyanúról, hogy zaklatta a tornászlányokat, de tétlenek maradtak, és több mint egy éven át hagyták tovább bűncselekményeket elkövetni.

A Michigani Állami Egyetemen 2017-ben robbant ki a botrány: diákok és volt diákok azzal vádolták Nassart, az egyetem tornászcsapatának orvosát, hogy éveken keresztül szexuálisan zaklatta vagy megerőszakolta őket. Az erőszaknak legalább 300 fiatal nő esett áldozatául, köztük ismert olimpikonok is. 2017 nyarán Nassart gyermekpornográfiáért 60 év börtönre, 2018 januárjában kiskorúak kárára elkövetett szexuális támadások miatt 40-től 175 évig terjedő börtönbüntetésre, 2018 februárjában pedig – nemi erőszak újabb bizonyított esetei miatt – további 40-től 125 évig terjedő börtönbüntetésre ítélték.

Larry Nassar a bíróság előtt 2017. november 22-én, Michigan államban – Fotó: Jeff Kowalsky / AFP
Larry Nassar a bíróság előtt 2017. november 22-én, Michigan államban – Fotó: Jeff Kowalsky / AFP

Az amerikai szövetségi törvények értelmében a kormánynak fél éve van arra, hogy választ adjon a tornászok szerdán benyújtott keresetlevélre. A kaliforniai Manly, Stewart & Finaldi jogi iroda szerint a mintegy kilencven felperes közt van az olimpiai bajnok Simone Biles, Aly Raisman és McKayla Maroney is. „Amennyiben az FBI egyszerűen tette volna a dolgát, Nassart meg lehetett volna állítani, még mielőtt lányok százait erőszakolta meg, köztük engem is” – mondta Samantha Roy, a Michigani Állami Egyetem volt tornásza. Az FBI egyelőre nem reagált a megkeresésekre az ügyben.

Az Amerikai Tornaszövetség (USA Gymnastics) 2015-ben tett bejelentést az FBI-nál, hogy három tornászlány azt mondta, Nassar zaklatta őket. Ennek ellenére az FBI nem indított hivatalos vizsgálatot. Az FBI Los Angeles-i irodája csak 2016-ban kezdett nyomozni Nassar ellen szexuális turizmus gyanúja miatt, és bár több áldozatot is meghallgattak, nem értesítették erről a michigani hatóságokat. Nassart végül 2016 őszén vették őrizetbe a Michigani Állami Egyetem rendőrségének nyomozását követően.

Christopher Wray, az FBI igazgatója tavalyi kongresszusi meghallgatásán elismerte, hogy jelentős hibákat vétettek az ügyben. Az igazságügyi minisztérium májusban azonban azt közölte, hogy nem indít büntetőeljárást a volt FBI-ügynökök ellen mulasztás miatt. A Michigani Állami Egyetem, amelyet szintén azzal vádoltak, hogy több éven át tétlen maradt Nassar ügyében, félmillió dolláros kártérítést fizetett a több, mint háromszáz áldozatnak, a tornaszövetség és az amerikai olimpiai és paralimpiai bizottság pedig 380 millió dolláros kártérítésbe egyezett bele.

A sportban elterjedt bántalmazás és erőszak hátterét ebben a Telex Komplex anyagban jártuk körbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!