380 millió dollár kártérítést kapnak azok az amerikai tornászok, akiket éveken át szexuálisan bántalmazott Larry Nassar

2021. december 14. – 11:42

Másolás

Vágólapra másolva

Az indianapolisi bíróság 380 millió dollár kártérítést ítélt meg azoknak, akiket szexuálisan zaklatott, bántalmazott az Egyesült Államok Torna Szövetségének (USA Gymnastics) azóta már elítélt orvosa, Larry Nassar, írja az MTI. A több éve tartó perben az egyik oldalon az áldozatok, a másikon pedig az USA Gymnastics, illetve az Egyesült Államok Olimpiai és Paralimpiai Bizottsága (USOPC) állt.

Az ESPN televíziós csatorna szerint az összeg „több száz nő”, köztük az olimpiai bajnok Simone Biles, McKayla Maroney és Aly Raisman kártérítési igényét fedezi. A pénzt az USA Gymnasticsnek kell átutalnia az érintetteknek. A szervezet elnöke, Li Li Leung a szövetség nevében bocsánatot kért az orvos által okozott fájdalomért.

Az Egyesült Államokban az utóbbi évek egyik legnagyobb botrányát a női torna szállította. A válogatott orvosa, Larry Nassar évtizedekig zaklatta szexuálisan a hozzá kerülő tornászokat, köztük sok kiskorút is. A bántalmazások jó része az erdélyi származású Károlyi Béla és felesége, Márta által üzemeltetett edzőközpontban történtek.

Larry Nassar életfogytig tartó börtönbüntetést kapott, amiért 1998 és 2015 között összesen 265 tinédzsert, illetve fiatal nőt, köztük olimpiai érmeseket is molesztált. A feljelentést azonban nem a USOPC, hanem az egyik áldozat, McKayla Maroney tette meg 2017 szeptemberében. Négy hónap múlva az amerikai tornaszövetség összes igazgatója lemondott a botrány miatt, később pedig a USOPC elnöke is távozott a posztjáról.

A sportban elterjedt bántalmazás és erőszak hátterét ebben a Telex Komplex anyagban jártuk körbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!