Giro: először született ausztrál győzelem, mindhárom magyar célba ért

2022. május 29. – 17:44

Giro: először született ausztrál győzelem, mindhárom magyar célba ért
Jai Hindley Giro d'Italia-győzelme után egy rózsaszín biciklin gurult be a veronai arénába – Fotó: Tim de Waele/Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Először született ausztrál összetett győzelem a Giro d'Italia történetében, miután a zárószakaszon Jai Hindley megvédte első helyét Richard Carapazzal szemben. Az is először fordult elő, hogy három magyar kerékpáros fejezett be háromhetes körversenyt. Valter Attila, Fetter Erik és Peák Barnabás is célba ért.

A szombati hegyi szakaszon Jai Hindley és csapata nagyszerű munkát végzett, hiszen sikerült nekik az addig tökéletesen versenyző Richard Carapazt megrogyasztaniuk. A rózsaszín trikós így három másodperces előnyből körülbelül három kilométer alatt 1 perc 25 másodperces hátrányba került. Mindez azt jelentette, hogy Hindley egy nem túl erős időfutammal is megnyerheti a Giro d'Italiát.

Az ausztrál kerékpáros egyszer már kezdhette rózsaszín trikóban az utolsó etapot, de 2020-ban kikapott Tao Geoghegan Harttól 39 másodperccel úgy, hogy az időfutam előtt még másodpercre egyenlő volt az állás közöttük. Hindley akkor egy nem feltétlenül átgondolt csapattaktikának is köszönhette vereségét. Hiába volt jobb formában, az utolsó hegyi szakaszokon Wilco Keldermannt kellett segítenie, így jó pár másodperctől elesett.

A korábbi versenyek alapján Hindley-t körülbelül fél perccel lassabbnak gondolták a 17,4 kilométeres veronai egyenkénti indításos időfutamon, ezért tűnt megnyugtatónak közel másfél perces előnye Carapazzal szemben. Az ecuadorinak hátrafelé is kellett figyelni, mert a harmadik Mikel Landa 26 másodpercre volt tőle.

A Giro d'Italia 21. szakaszának profilja – Fotó: giroditalia.it
A Giro d'Italia 21. szakaszának profilja – Fotó: giroditalia.it

Az élen álló bringások utolsóként rajtoltak el az egyenkéntin, addig a szakaszgyőzelem volt terítéken. A veronai arénában végződő időfutam nem volt túl egyszerű, az elején technikás kanyarokkal volt tűzdelve a pálya, majd egy hosszabb emelkedő következett, ami nem minden specialistának esett jól.

Az első mértékadó időt Michael Hepburn (BikeExchange-Jayco) tekerte 23:48-cal. Őt Magnus Cort (EF) tolta le az első helyről, hat másodperccel gyorsabb idővel, őt Mauro Schmid verte egy másodperccel, majd Matteo Sobrero (BikeExchange) vette át, az első helyet megdöbbentően nagy különbséggel. Az olasz bringás 22:24-et hajtott.

Az időfutam egyik legnagyobb esélyeseként Mathieu van der Poelt (Alpecin-Fenix) emlegették, és ugyan a holland jó időt tekert, nem tudott versenyezni Sobreróval, 40 másodperccel kikapott tőle. Végül harmadik lett a szakaszon, mert később Thymen Arensman (DSM) is megelőzte.

Carapaz és Hindley párbaja még a vártnál is simábban ment le az időf. Az emelkedő tetejéig, 9,5 kilométerig szinte azonos időt hajtottak, Carapaz egyetlen másodperccel volt gyorsabb, így riválisának gyakorlatilag már csak a biztonságos célba érkezésre kellett figyelnie. Ezt simán megoldotta, összesen hét másodpercet veszítve őrizte meg az első helyet.

Landa kifejezetten gyenge időfutamot teljesített, így Carapaznak nem forgott veszélyben a második helye. Landának sem kellett aggódnia a dobogóért, riválisai messze voltak tőle, övé lett az összetett harmadik hely.

A magyarok közül Peák Barnabás (Intermarché) rajtolt leghamarabb, és 24:59-es idővel fejezte be a pályát, ez végül a 48. helyre volt elég a szakaszon. Fetter Erik sem vette tét nélkülinek az időfutamot, mindent beleadva 24:13-at hajtott, ezzel a 23. lett. Valter Attila 24:29 alatt fejezte be az etapot, és a 31. helyen zárt.

Már az is történelmi volt, hogy egyszerre három magyar volt a Giro-mezőnyben, de még nagyobb sikernek tekinthető, hogy mindhárman be is fejezték a versenyt. Valter 4. helye marad emlékezetes, Fetter Erik több szökésben mutatta meg magát, míg Peák sprintben szerzett egy értékes 13. helyet, hogy ha csak egy dolgot kell kiemelni mindegyiküktől.

„Véget ért a Giro d’Italia, és nagyon örülök, hogy ma szép helyen sikerült zárnom. Ezzel is és egyébként az egész versenyen elért eredményeimmel elégedett vagyok, hiszen minden egyes szakaszon teljesíteni tudtam a feladataimat, megfeleltem az elvárásoknak. Úgy érzem, hogy nem maradt bennem több, ma beleadtam mindent, ami még bennem volt, és ez jó érzés. Örök emlék marad 2022 májusa. Most a csapattal közös záróvacsora vár ránk, és holnap már indulok is haza” – összegezte élményeit az Eolo-Kometa kerékpárosa.

Eredmények:
21. szakasz, Verona-Verona, 17,4 km időfutam
1. Matteo Sobrero (olasz, Team BikeExchange-Jayco) 22:24
2. Thymen Arensman (holland, Team DSM) 22:44
3. Mathieu van der Poel (holland, Alpecin-Fenix) 23:04
…10. Richard Carapaz (ecuadori, Bahrain-Victorius) 23:48
….15. Jai Hindley (ausztrál, Bora-hansgrohe) 23:55
…23. Fetter Erik (magyar, Eolo-Kometa) 24:13
…31. Valter Attila (magyar, Groupama-FDJ) 24:29
…48. Peák Barnabás (magyar, Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) 24:59

Összetett:
1. Jai Hindley (ausztrál, Bora-hansgrohe)
2. Richard Carapaz (ecuadori, Ineos-Grenadiers)
3. Mikel Landa (spanyol, Bahrain-Victorius)
…35. Valter Attila (magyar, Groupama-FDJ) 2:15:53 óra hátrány
…83. Fetter Erik (magyar, Eolo-Kometa) 4:12:51 ó.h.
…110. Peák Barnabás (magyar, Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) 5:19:47

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!