Van der Poel elvesztette a rózsaszín trikót az Etnán, Fetter Erik majdnem 100 kilométert tekert szökésben

2022. május 10. – 17:57

Van der Poel elvesztette a rózsaszín trikót az Etnán, Fetter Erik majdnem 100 kilométert tekert szökésben
A német Lennard Kämna nyerte a Giro d'Italia 4. szakaszát az Etnán – Fotó: Jennifer Lorenzini / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A Bora-hansgrohe német bringása, Lennard Kämna nyerte a Giro d'Italia 4. szakaszát az Etnán, a rózsaszín trikót viszont a második helyen végző Juan Pedro López szerezte meg. A szakasz nagy részét szökésben töltő Fetter Erik 65. lett, míg Valter Attila a 70., Peák Barnabás pedig a 107. helyen zárta az első olaszországi szakaszt. A nap nagy vesztese az Astana egyik kiemelt embere, Miguel Ángel López, aki csípősérülés miatt kénytelen volt feladni a versenyt.

Három magyarországi nap után Olaszországban folytatódott a 105. Giro d'Italia. A hétfői pihenőnap után Szicíliában tekert a mezőny, és egyből egy négy csillagos nehézségű szakasz várt rájuk: az Avolából induló, 174 kilométere hosszú 4. szakasz végén az Etnára kellett feltekerniük Valter Attiláéknak, összesen 3500 méter szintemelkedést leküzdve.

A befutó a vulkán déli lejtőjén, az 1892 méteres tengerszinti magasságon található Rifugio Sapienza nevű menedékháznál volt, ahová közel 23 kilométer hosszú, átlagban 5,9 százalékos meredekségű emelkedő végén jutottak fel a bringások. 2011-ben és 2017-ben is itt volt a befutó, 11 éve a kétszeres Giro- és Tour de France-győztes Alberto Contador jutott fel elsőként a hegyre. A kaptató egy átlagban 8,7 százalékos részt is tartalmazott, ehhez képest az utolsó kilométer kifejezetten kegyes volt a versenyzőkhöz, mert még lejtet is egy darabon. Az Etna lábáig sem teljesen síkon vezetett az út, pár kisebb hegyet is meg kellett mászniuk a versenyzőknek. A szakasz két részhajrát is tartalmazott a befutótól 35, illetve 27 kilométerre.

Forrás: Giro d'Italia
Forrás: Giro d'Italia

A 4. szakaszon Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) viselte a rózsaszín trikót, a jóváírásoknak köszönhetően 11 másodperc volt az előnye az összetettben második helyen álló Simon Yates-el (Team BikeExchange-Jayco) szemben. A magyarok közül Valter Attila (Groupama-FDJ) állt legjobban, 1:02 perces hátránnyal 40. volt. Van der Poel előzetesen arra számított, hogy az Etna megmászása után elveszíti a rózsaszín trikót, az első olaszországi szakasz karakterisztikája nem igazán feküdt a holland sztárnak.

Idegesen indult az első olaszországi szakasz, több kisebb bukás is történt az első kilométereken, egyszer például a motoros kisérő okozott felfordulást. Az egyik bukásba belekeveredett Yates is, a budapesti időfutam győztese. A brit bringás kicsit megütötte a térdét, de folytatni tudta a versenyt. Az Astana egyik kiemelt embere, Miguel Ángel López viszont elbúcsúzott a Girótól. A csapat közlése szerint csípősérülés miatt kellett feladnia a versenyt a kolumbiainak.

A nap szökése a rajt után 15-20 kilométerre alakult ki több sikertelen próbálkozást követően.

A szökevények között volt az Eolo-Kometa magyar versenyzője, Fetter Erik is, aki egy kisebb üldöző csoport tagjaként tudott felugrani rájuk.

A 14 fős szökevény csoportból Valerio Conti (Astana Qazaqstan), Lennard Kämna (Bora-hansgrohe) és Rein Taaramäe (Intermarché-Wanty-Gobert) voltak a nagyobb nevek. A szökevények előnye 11 perc is volt egy ponton, de a főmezőny fokozatosan közeledett hozzájuk, a céltól 30 kilométerre már csak 6 perc volt köztük.

A céltól 27-30 kilométerre szétszakadt a szökevények csoportja, elsőként Van der Poel csapattársa, az olasz Stefani Oldani lépett meg. Fetter Erik itt még tartotta a lépést a társakkal, de Kämnáék tempóváltását már nem bírta a magyar bringás és leszakadt az Oldanit üldöző hatostól. Közülük később Juan Pedro López (Trek-Segafredo) és Kämna vált ki. Mindketten utolérték Oldanit, és az utolsó kilométereket együtt kezdték meg az élen. A sprintben majdnem összeütköztek, amiből Kämna jött ki jobban, és megnyerte a 4. szakaszt, a rózsaszín trikót azonban López szerezte meg. A spanyol bringás 2019-ben hatodik lett az összetettben a Tour de Hongrie-n.

A főmezőnyben sem mindenkinek ízlett a hegymenet: először a rózsaszín trikós van der Poel szakadt le, majd pedig az összetett győzelemre is esélyesnek tartott holland Tom Dumoulin (Jumbo-Visma) és az olaszok kedvence, Vincenzo Nibali (Astana). A 15-20 fősre olvadt főmezőnyben ekkor már Valter Attila és Peák Barnabás sem volt ott. Az összetett esélyesek végül együtt jöttek meg, a győztes után 2,5 perccel. Van der Poel a 97. helyen gurult be 22 perces hátrányban.

A nap nagy részét szökésben töltő Fetter Erik 12 perc hátránnyal a 65. helyen futott be, míg Valter Attila 70. lett, Peák Barnabás pedig 107.

„Az volt a cél, hogy szökésbe kerüljek, mert valószínűsítettük, hogy a szökés hazaér, és a vége feküdhet nekem. A taktikánk jónak bizonyult, hiszen a mi szökésünkből került ki a győztes, de sajnos én az emelkedő aljában leszakadtam, így nem tudtam harcolni a győzelemért. Az emelkedőn eléggé rosszul éreztem magam, messze voltam a legjobb formámtól, és emiatt kicsit csalódott vagyok, mert ma minimum egy top 10-es eredményt is el lehetett volna érni” – számolt be Fetter Erik, aki bízik abban, hogy lesz még hasonló lehetősége.

Eredmények: 4. szakasz Avolo-Etna, 174 km:

1.Lennard Kämna (német, BORA – hansgrohe) 4:32:1
2. Juan Pedro López (spanyol, Trek-Segafredo) azonos idő
3. Rein Taaramäe (észt, Intermarché – Wanty – Gobert Matériaux) +0:35

65. Fetter Erik (magyar, Eolo-Kometa) +12:32
70. Valter Attila (magyar, Groupama-FDJ) +13:31
107. Peák Barnabás (magyar, Intermarché – Wanty – Gobert Matériaux) +22:45

Összetett:

1.Juan Pedro López (spanyol, Trek-Segafredo) 14:17:07
2. Lennard Kämna (német, BORA – hansgrohe) +0:39
3. Rein Taaramäe (észt, Intermarché – Wanty – Gobert Matériaux) +0:58

61. Valter Attila (magyar, Groupama-FDJ) +13:27
64. Fetter Erik (magyar, Eolo-Kometa) +14:33
132. Peák Barnabás (magyar, Intermarché – Wanty – Gobert Matériaux) +29:13

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!