Giro: Valter csapattársa harmadik etapját nyerte, Peák Barnabás nagyot sprintelve 13.

2022. május 20. – 17:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Giro d'Italia 13. szakaszán Valter Attila csapattársa, Arnaud Démáre nyert, így a francia sprinter már a harmadik szakaszán győzött az idei Girón. A mezőnyhajrával végződő etapon Peák Barnabás is nagyszerűen sprintelt, a 13. helyen érkezett meg az Intermarché-Wanty-Goubert Matériaux bringása.

Az olasz körön pénteken egy viszonylag rövid, 150 kilométert szakaszt tekertek le a bringások. Az etap egy hosszú emelkedővel kezdődött, amelyet öten rögtön kihasználtak szökésre. Nicolas Prodhomme (AG2R), Julius Van den Berg (EF)
Mirco Maestri (EOLO-Kometa), Pascal Eenkhoorn (Jumbo-Visma) és Filippo Tagliani (Androni-Giocattoli) hatperces előnyt épített föl, mire felértek egy fennsíkra.

A Giro d'Italia 13. etapjának profilja – Fotó: giroditalia.it
A Giro d'Italia 13. etapjának profilja – Fotó: giroditalia.it

A főmezőnyben ezután az FDJ vette magához az irányítást, Valter Attila is sokat dolgozott a boly elején, hogy eltüntessék a különbséget. Az üldözés azért izgalmasra sikerült, a Tagliani lemaradása után négyfősre szűkült csoport szinte a célvonalig kitartott, 600 méteren múlt a hazaérésük.

Ezután elrobogott mellettük a boly, ahonnan Démare két felvezető embere mögül indítva megnyerte a mezőnyhajrát. A végén nagyon közelített hozzá Mark Cavendish és Phil Bauhaus is, de a francia sprinter maradt az élen. Bauhaus lett a második, Cavendish pedig a harmadik.

A mezőnyhajrában Peák Barnabás is jól helyezkedett, és végül a 13. helyen sprintelt be a cuneói célba. Miután Biniam Girmay kiszállt a versenyből, az Intermarché-nál több lehetőséget kapnak a versenyzők, az általában üldözésben és felvezetésben segítő Peák most magáért hajthatott, és az idei Giro legjobb magyar helyezését csípte meg.

A Giro 13. szakaszát Arnaud Démare (középen) nyert Phil Bauhaus (balra) és Mark Cavendish (jobbra) előtt – Fotó: Luca Bettini / AFP
A Giro 13. szakaszát Arnaud Démare (középen) nyert Phil Bauhaus (balra) és Mark Cavendish (jobbra) előtt – Fotó: Luca Bettini / AFP

A magát kidolgozó Valter a szakasz végét elengedte, közel 8 percet kapva érkezett a célba, míg Fetter Erik egyperces hátránnyal finiselt. A nagy üldözőverseny rendesen szétszórta a végére a főmezőnyt.

“Lehetőséget kaptam ma, hogy sprinteljek, mert az összetett menőik gond nélkül elérték a célvonalat az élcsoportban. A boly nagyon gyorsan tette meg az utolsó 100 kilométert, 60 kilométer per óra felett átlagot hajtottunk, hogy ledolgozzuk a hétperces hátrányt az elmenéssel szemben” – idézte Peákot csapata közleménye. A bringás azt is megjegyezte, hogy az aerodinamikus kerékpárjaiknak és a jó gumiknak köszönhetően kényelmesen gurulhattak a lejtőkön.

“Először versenyzek több mint tíz napon át folyamatosan. A személyzet sokat segít a regenerációban, és hogy jó napi ritmust tartsunk fenn. Még nagyon jól érzem magamat, remélem, ez sokáig így marad. Amióta megérkeztünk Olaszországba és az Etna-szakaszhoz, nem csökkent az intenzitás. A Nagy Rajt már nagyon távolinak tűnik. Valószínűleg majd csak a verseny végeztével fogom majd fel, hogy álomszerű volt az, hogy a szülővárosomban debütálhattam egy Grand Touron” – mondta Peák.

A kerékpáros arról is beszélt, hogy Biniam Girmay kényszerű távozása után is jó maradt a hangulat a csapaton belül, és társaival egymást motiválják. A Giro hátralévő részében agresszív versenyzést ígért a csapatától.

A nap legnagyobb sokkját Romain Bardet kiszállása okozta. A dobogóra is esélyes francia versenyző betegsége miatt volt kénytelen feladni a Girót a negyedik helyről.

Az összetettben ezen kívül nem történt jelentő változás. Juan Perez López megőrizte a rózsaszín trikót.

Eredmények:
13. szakasz, Sanremo-Cuneo 150 km
1. Arnaud Démare (francia, Groupama-FDJ) 3h'18’16" – 45,393 km/h
2. Phil Bauhaus (német, Bahrain Victorious) azonos idő
3. Mark Cavendish (brit, Quick-Step Alpha Vinyl Team) a.i.
...13. Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) a. i.
...83. Fetter Erik (EOLO-Kometa) 1:04 perc hátrány
...135. Valter Attila (Groupama-FDJ) 7:44 p h.

Összetett:
1. Juan Pedro Lopez (spanyol, Trek-Segafredo)
2. Richard Carapaz (ecuadori, Ineos Grenadiers) +12 másodperc
3. Joao Almeida (portugál, UAE Team Emirates) azonos idő

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!