Valter Attila szétdolgozta magát a Girón, alaposan kivette a részét csapattársa győzelméből

2022. május 11. – 16:36

frissítve

Valter Attila szétdolgozta magát a Girón, alaposan kivette a részét csapattársa győzelméből
Arnaud Démare győzelme a Giro d'Italia 5. szakaszán, Messinában – Fotó: Luca Bettini / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A vártnál izgalmasabban alakult a Giro d'Italia 5. szakasza. Ahogy arra számítani lehetett, tényleg sprintbefutó döntött a győzelemről, de a hajrában sem Caleb Ewan, sem Mark Cavendish nem volt ott, mivel leszakadtak a nap nagy emelkedőjén. A Groupama-FDJ francia sprintere, Arnaud Démare viszont elől tudott maradni a csapattársainak köszönhetően, amit egy szakaszgyőzelemmel hálált meg. Valter Attila is alaposan kivette a részét csapata sikeréből.

Az első hegyibefutó után szerdán egy egyszerűbb szakasszal folytatódott a Giro d'Italia. A helyszín továbbra is Szicília volt, ahol ezúttal 174 kilométer tekerés várt a mezőnyre a sziget két nagyvárosa, Catania és Messina között. A szakasz még azzal együtt is a sprintereknek kedvezett, hogy menet közben meg kellett mászniuk a több mint ezer méter magas Portella Madrazzi hegyet. A 2020-as Giro negyedik napján szintén megmászták ezt az emelkedőt, méghozzá egy nagyon hasonló szintrajzú etapon. Érdekes módon akkor is a Groupama-FDJ sprintere, Arnaud Démare nyert, a hajrában centikkel előzte meg Peter Sagant.

A Giro d'Italia 5. szakaszának szintrajza – Forrás: giroditalia.it
A Giro d'Italia 5. szakaszának szintrajza – Forrás: giroditalia.it

A szakasz egyfajta tisztelgés is volt az elmúlt évtized legsikeresebb olasz kerékpárosa, a messinai születésű Vincenzo Nibali (Astana) előtt. Nibali 2010-ben Vueltát, 2013-ban és 2016-ban Girót, 2014-ben pedig Tour de France-t nyert, emellett van két Lombardia- és egy Milánó-San Remo-győzelme is, hogy csak a legnagyobb sikereit említsük. A 37 éves olasz bringás a befutó után hivatalosan is bejelentette, hogy a szezon végén visszavonul, így a mostani az utolsó Girója.

A rajt után gyorsan kialakult a nap szökése, amiben ismét ott volt Mattia Bais és Filippo Tagliani (Drone Hopper-Androni Giocattoli), akik már a Giro első és harmadik szakaszán is szöktek. Rajtuk kívül még Mirco Maestri (Eolo-Kometa), Alessandro Tonelli (Bardiani-CSF-Faizanè) és Jaakko Hänninen (AG2R Citroën Team) volt benne a szökésben. Az ötfős elmenés 3 perc körüli előnnyel kezdte el megmászni a Portella Madrazzi emelkedőt, de mire felértek a csúcsra, a mezőny kevesebb mint 1 percre volt tőlük. A második kategóriás hegyi részhajrát Maestri vitte el, amivel 18 pontot szerzett a hegyi pontversenyben. A szökevényeket végül a lejtmenetben érte utol a mezőny.

A hegy lábánál a ciklámen trikós Mathieu van der Poel csapata, az Alpecin-Fenix állt a mezőny élére, és olyan tempót diktált, ami a legtöbb sprinternek rosszul esett. A nagy nevek közül elsőként Caleb Ewan (Lotto-Soudal) adta meg magát, pár kilométerrel később Mark Cavendish (Quick-Step Alpha Vinyl) is leszakadt. Mindkét sprinterhez megállt szinte a teljes csapata, megpróbálták őket visszahozni az élbolyba, de ez még a lejtmenetben sem sikerült nekik. Ewan hátránya 4, míg Cavendishé 2 perc körül állandósult, és a sík részen sem csökkent. Sőt, a Quick-Step egy idő után feladta az üldözést, és bevárták a Ewan-féle csoportot, és együtt értek célba.

A hegyen Arnaud Démare (Groupama-FDJ) is megúszott, de a csapata őt vissza tudta hozni a főmezőnybe. Ebben nagy szerepe volt Valter Attilának, aki mint a csapat legjobb hegyimenője a Girón, az emelkedőn dolgozott sokat a hátrány csökkentéséért.

A lejtmenetben aztán elkapták a főmezőny végét, így Démare újra egy csoportban volt legfőbb riválisaival, Van der Poellal, Fernando Gaviriával (UEA Team Emirates) és Biniam Girmay-jal (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux). Valter ezután a sík részen is kivette a részét a munkából, a mezőny élén többször beforgott a tempómenésbe.

Arnaud Démare és Valter Attila a Giro d'Italia 5. szakaszának befutója után – Fotó: Fabio Ferrari / AFP
Arnaud Démare és Valter Attila a Giro d'Italia 5. szakaszának befutója után – Fotó: Fabio Ferrari / AFP

A befutóhoz közeledve a tempó fokozatosan nőtt, de a bukást szerencsésen megúszták. 800 méterre a céltól volt egy éles balkanyar, amiből Démare és felvezetői jöttek ki a legjobban, a francia sprintert sikerült az első sorokban tartani. A Groupama-FDJ kapitánya 150-200 méterre a célvonaltól robbantott, a hosszú sprint ellenére az ereje végig kitartott, és megnyerte a szakaszt. Idén ez volt az első győzelme. A befutó utáni első nyilatkozatában csapata teljesítményét emelte ki, Valtert név szerint is említette, mint aki sokat tett ezért a győzelemért. Démare ezzel a ciklámen trikót is megszerezte, 94 ponttal vezeti a sprinterek különversenyét, 22 ponttal előzi meg a második Girmay-t.

Démare mögött Gaviria lett a második, Giacomo Nizzolo (Israel-Premier Tech) pedig a harmadik. A magyar bringások egy kissé leszakadva értek célba, Peák Barnabás a 104., Fetter Erik a 127., míg Valter Attila a 145. helyen gurult be. Az összetett verseny élmezőnye nem változott, Juan Pedro López (Trek-Segafredo) megőrizte a rózsaszín trikót. Csütörtökön egy hosszú, 192 kilométeres, várhatóan újabb sprintbefutót hozó szakasszal folytatódik a Giro.

Eredmények:
5. szakasz, Catania-Messina, 174 km

1. Arnaud Démare (francia, Groupama-FDJ) 4:03:56 óra
2. Fernando Gaviria (kolumbiai, UAE Team Emirates) azonos idő
3. Giacomo Nizzolo (olasz, Israel-Premier Tech) a. i.
4. Davide Ballerini (olasz, Quick-Step Alpha Vinyl) a. i.
5. Biniam Girmay (eritreai, Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) a. i.

104. Peák Barnabás (magyar, Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux) + 1:02 perc hátrány
127. Fetter Erik (magyar, Eolo-Kometa) + 1:13 p. h.
145. Valter Attila (magyar, Groupama-FDJ) + 2:10 p. h.

Összetett:

1. Juan Pedro López (spanyol, Trek-Segafredo) 18:21:03 óra
2. Lennard Kämna (német, Bora–Hansgrohe) + 39 másodperc hátrány
3. Rein Taaramäe (észt, Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux) +58 mp. h.
4. Simon Yates (brit, Team BikeExchange-Jayco) + 1:42 perc hátrány
5. Mauri Vansevenant (belga, Quick-Step Alpha Vinyl) + 1:47 p. h.

64. Valter Attila (magyar, Groupama-FDJ) + 15:37 p. h.
65. Fetter Erik (magyar, Eolo-Kometa) + 15:46 p. h.
130. Peák Barnabás (magyar, Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux) + 30:15 p. h.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!