Giro: a holland szupersztár nyert a visegrádi Fellegvárnál, Valter Attila 29. lett

2022. május 6. – 18:05

Giro: a holland szupersztár nyert a visegrádi Fellegvárnál, Valter Attila 29. lett
Mathieu van der Poel győzelme a 2022-es Giro d'Italia 1.szakaszán, Visegrádon – Fotó: Tim de Waele / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Egy csúnya bukással és a holland Mathieu van der Poel győzelmével ért véget az idei Giro d'Italia első szakasza a visegrádi Fellegvárnál, így a szombati időfutamon ő fogja viselni a rózsaszín trikót. Valter Attila a 29. helyen fejezte be az etapot. A magyar szurkolók remek hangulatot teremtettek az utak mentén.

Délelőtt 10 órakor már jókora tömeg várta a Hősök terére sorra begördülő csapatbuszokat. A legtöbben talán a Groupama-FDJ buszánál gyülekeztek, és hatalmas üdvrivalgásban törtek ki, amikor Valter Attila is előbukkant. A magyar bringás készségesen osztogatta az aláírásokat a rajongóinak, majd csapattársaival együtt elgurult a rajtlista aláírására. Valterhez hasonló fogadtatásban részesült a Giro másik két magyar indulója, Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) és Fetter Erik (Eolo-Kometa) is. Az őket övező éljenzésből lehetett tudni, hogy éppen hol járnak a téren. Rajtuk kívül Mark Cavendish (Quick-Step Alpha Vinyl) kapta még a legnagyobb éljenzést a szurkolóktól.

A lassú rajt 12 kilométeren át haladt Budapest belvárosán keresztül, végig az Andrássy úton, át a Szabadság hídon egészen a Budafoknál lévő nulladik kilométerig, ahol aztán elkezdődött az igazi verseny. Az első szakasz nagyrészt sík vidékeken haladt keresztül, érintve Székesfehérvárt és Esztergomot, ahol gyorsasági részhajrákat jelöltek ki. A befutó a visegrádi vár lábánál, a Panoráma úton volt, egy 5 kilométer hosszú, átlagosan 5 százalékos meredekségű emelkedőn.

Valter Attila dedikál a Giro d'Italia első napján – Fotó: Fehér János / Telex
Valter Attila dedikál a Giro d'Italia első napján – Fotó: Fehér János / Telex

Az éles rajt után a Drone Hopper-Androni Giocattoli csapat két olasz versenyzője, Mattia Bais és Filippo Tagliani szökött el, így ők ketten alkották az idei Giro első szökevénycsoportját. A verseny láthatóan megmozgatta az útvonalba bekerült települések életét, több helyen is valamilyen látványossággal várták a Girót. Tárnoknál például egy körforgalmat rózsaszín bringákkal és flamingókkal díszítettek föl. Ahhoz képest, hogy Magyarországon nem nemzeti sport a kerékpár, az utak mentén nagyon sok szurkoló biztatta a versenyzőket, magyar és rózsaszín zászlókat lengettek, sőt, Martonvásárnál még huszárok is kísérték a mezőnyt.

A szakasz elején nem volt óriási a tempó, a két olasz szökevény Velencénél már több mint 8 perc előnnyel vezetett, a fehérvári részhajrát Tagliani vitte el Bais előtt. A főmezőnyt leginkább Mathieu van der Poel csapata, az Alpecin-Fenix vezette, de a Wanty és a Team DSM is kivette a részét az üldözésből. Ahogy közeledett a befutó, úgy gyorsult a mezőny, de a két andronis versenyző előnye még az esztergomi részhajrá után is kitartott. Ahogy Székesfehérváron, úgy Esztergomban is rengetegen voltak az út szélén, a Bazilikához vezető rövid emelkedő tömve volt rózsaszín pólós szurkolókkal.

Baist és Taglianit nem sokkal a visegrádi emelkedő előtt érték utol, a Panoráma útra együtt kanyarodott fel a teljes mezőny. Az emelkedőn a belga Lawrence Naesen (AG2R Citroën Team) próbálkozott először támadással, de pár kilométer után a német Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe) kontrázta meg. Kämnát az utolsó kilométeren belül fogta meg a mezőny. A szakaszgyőzelemért végül azok a versenyzők harcoltak, akiket előzetesen is a legnagyobb esélyeseknek tartottak. Pár méterre a célvonaltól Caleb Ewan (Lotto-Soudal) ráment az előtte haladó Biniam Giramy (Wanty) kerekére, amitől nagyot esett. Beütötte a bal oldalát, másodpercekig feküdt mozdulatlanul az aszfalton, de végül felültették a kerékpárjára, és nagy fájdalmak közepette be tudta fejezni a szakaszt.

A Giro d'Italia 1. szakaszának szintrajza – Forrás: giroditalia.it
A Giro d'Italia 1. szakaszának szintrajza – Forrás: giroditalia.it

A fő favoritnak tartott Mathieu van der Poel az utolsó métereken le tudta hajrázni Girmayt, így övé lett a szakaszgyőzelem és a rózsaszín trikó. Az eritreai bringás lett a második, a harmadik helyet a spanyol Pello Bilbao (Bahrain-Victorious) szerezte meg. Az első nyolc célba érkező után kissé megszakadt a sor, a 29. helyen célba érkező Valter Attila így 4 másodperc hátrányt kapott. A befutó után Valter annyit mondott mosolyogva a Telex riporterének, hogy: „Élveztem”. Az MTI beszámolója szerint Valter később egészen őrületesnek nevezte a hangulatot, és elmondta, hogy verseny közben mondta is Fetter Eriknek, hogy ha annyi ötszázast kapnék, ahányan a nevét kiabálták az út mentén, akkor megvehetné a Vajdahunyad várát. Valter arról is beszámolt, hogy Esztergomig maximálisan ki tudta élvezni az ünneplést, utána viszont a nyugalmat felváltotta az idegesség a mezőnyben.

„Kicsit vegyes érzéseim vannak, mert talán a legjobb tíz reális lehetett volna. Azt gondoltam, jó pozícióban vagyok, mert együtt jöttem Alejandro Valverdével, ami mindig nyugtatólag hat, de ezúttal ez mégsem volt kifizetődő. Lehettem volna előrébb is”

– értékelte saját teljesítményét a harmadik Giróján induló 23 éves versenyző, de azt is hozzátette, hogy még sosem kezdett ilyen jól háromhetes versenyen, ami biztató lehet a folytatásra nézve. A szombati időfutammal kapcsolatban kifejtette, mivel nem az összetettre koncentrál, ezért nem fog felesleges kockázatot vállalni, sokkal inkább minden percét és méterét élvezni szeretné a versenynek.

Fetter Erik az emelkedő előtt belekeveredett egy bukásba – ezt ide kattintva lehet megnézni –, így egy későbbi csoporttal, a 112. helyen ért célba. Peák Barnabás a 167. helyen fejezte be a szakaszt.

„Szerencsésen megúsztam a bukást, az ujjaimon lettek csak vágások, de ez a legkevesebb. Persze nem örülök neki, hogy benne voltam ebben a bukásban, de ilyen elég sokszor történt már velem, hogy valami rosszul kezdődik. Általában ezekből a helyzetekből szeretek fordítani, és legtöbbször a szerencse is mellém áll, remélem, hogy holnap is minden össze fog állni” – nyilatkozta Fetter, aki csütörtökön hosszabbított szerződést csapatával, így 2024-ig biztosan Eolo-Kometa kerekese lesz.

„Abban biztos voltam, hogy a Hősök terén és az Andrássy úton sokan lesznek. Mikor ezeket elhagytuk, mindig vártam, hogy a következő utcánál már biztosan nem fognak állni emberek, de Budapest összes utcája tele volt, sőt, utána is az összes városban és faluban is tömött sorok vártak az utak mentén. Nem számítottam erre, azt hittem, hogy mivel munkanap van, ezért kevesebben lesznek. Ezt a hatalmas élményt még fel kell dolgoznom”- mondta Fetter.

Szombaton egy 9,2 kilométeres egyenkénti időfutammal folytatódik a verseny, a rajt a Hősök terén, a befutó pedig a budai Várban, a Szentháromság téren lesz. A pénteki befutót itt lehet visszanézni.

Eredmények:
1. szakasz és összetett, Budapest-Visegrád, 195 km

1. Mathieu van der Poel (holland, Alpecin-Fenix) 4:35:28 óra
2. Biniam Girmay (eritreai, Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) azonos idő
3. Pello Bilbao (spanyol, Bahrain-Victorious) a. i.

…29. Valter Attila (magyar, Groupama-FDJ) + 4 másodperc hátrány
…112. Fetter Erik (magyar, Eolo-Kometa) + 2:22 perc hátrány
…167. Peák Barnabás (magyar, Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) + 5:33 perc hátrány

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!