Giro: percekig nem tudták, ki nyerte a hihetetlenül szoros befutót

2020. október 6. – 15:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ritkán látható szoros befutót hozott a Giro d'Italia első igazi sprintbefutója a 4. szakasz végén. A hármas holtversenyben végül a francia bajnok Arnaud Démare lökte be jobban a kerékpárját, néhány centivel előzte meg az ismét második helyen végző Peter Sagant, a harmadik Davide Ballerini lett. Hétfői bukása után Geraint Thomas feladta a versenyt, Valter Attila újabb hibátlan szakaszon van túl.

Az Etnán lévő első hegyi befutó után kedden egy könnyedebb, 140 kilométeres szakasz várt a mezőnyre. A helyszín még mindig Szicília volt, a Catania és Villafranca Tirrena közötti útvonalon csak egy harmadik kategóriás emelkedőt kellett leküzdenie a mezőnynek, az etap utolsó 40 kilométere teljesen sík volt. A rajt előtt néhány perccel érkezett a hír, hogy az Ineos Grenadiers kapitánya, az előző napon bukó és több mint 12 perc hátrányt összeszedő Geraint Thomas feladta a versenyt. Csapata közleménye szerint a Tour de France 2018-as győztese medencesérülést szenvedett, ezért elővigyázatosságból visszaléptették.

A nap eleji szökésbe Valter Attila csapattársa, Kamil Gradek (CCC), valamint Simon Pellaud (Androni Giocattoli) és Marco Frapporti (Vini Zabú) került bele. A szakasz felénél lévő, 1124 méteres Portella Mandrazzi hegy elején Peter Sagan csapata, a Bora-Hansgrohe vette át a főmezőny vezetését, a tempónöveléssel két kiemelt sprintert, Fernando Gaviriát (UAE) és Elia Vivianit (Cofidis) is sikerült leszakítaniuk. A szökevények több perces előnye pillanatok alatt fogyott, Pellaud a szökevénytársait lerázva magáról, közel másfél perces előnnyel vitte el a hegyi részhajrát. A lejtmenet nem volt veszélytelen, mivel a hegy tetején elkezdett esni az eső.

A Giro d'Italia 4. szakaszának befutója 2020. október 6-án, Villafranca Tirrenában.Fotós: Luca Bettini/AFP
A Giro d'Italia 4. szakaszának befutója 2020. október 6-án, Villafranca Tirrenában.Fotós: Luca Bettini/AFP

A Bora taktikája végül csak részben vált be, a sík részen Viviani a csapattársai segítségével visszazárkózott, ám Gaviriáéknak ez nem sikerült. A hétfői győztes, Jonathan Caicedo (EF Pro Cycling) a céltól 25,5 kilométerre lévő gyorsasági részhajrában megpróbált időjóváírást szerezni, hogy átvegye a rózsaszín trikót a vele azonos idővel álló Joao Almeidától, de a Deceuninck-Quick-Step portugál bringása résen volt, és a hajrában megelőzte őt.

A magányosan tekerő Pellaud-ot végül 19 kilométerre a befutótól érte utol a mezőny. A végén főként a Bora és Arnaud Démare csapata, a Groupama-FDJ diktálta a tempót. A sprintet Sagan indította elsőként, a jobbján az olasz Davide Ballerini (Deceuninck-Quick-Step), a balján pedig Démare jött fel rá nagyon, a célvonalon pedig lényegében hárman egyszerre értek át. A célfotó alapján sem volt egyszerű megállapítani, hogy melyikük tolta be jobban a bringát, még maguk a versenyzők sem érezték, hogy ki volt az első. Végül a francia bajnok Démare-t hozták ki győztesnek, Sagan ismét második lett, Ballerini pedig a harmadik.

Az összetett verseny élmezőnye nem változott, minden esélyes azonos idővel jött meg, ahogy Valter Attila (CCC) is. Sagant a győzelem helyett az vigasztalhatta, hogy 57 pontjával átvette a pontverseny vezetését, és az érte járó ciklámen trikót. Szerdán a Giro már elhagyja Szicíliát, és Calabria régióban folytatódik a verseny. A Mileto és Camigliatello Silano közötti 225 kilométeres, a végén egy első kategóriás hegyet is tartogató szakasz jó lehetőséget kínál a szökésekhez.

Eredmények:
4. szakasz,Catania– Villafranca Tirrena, 140 km:

1. Arnaud Démare (francia, Groupama-FDJ) 3:22:13

2. Peter Sagan (szlovák, Bora-Hansgrohe) azonos idővel

3. Davide Ballerini (olasz, Deceuninck-Quick Step) a. i.

4. Andrea Vendrame (olasz, AG2R La Mondiale) a. i.

5. Elia Viviani (olasz, Cofidis) a. i.

...44. Valter Attila (CCC) a. i.

Az összetett élcsoportja:

1. Joao Almeida (portugál, Deceuninck-Quick-Step) 11:06:36

2. Jonathan Klever Caicedo (ecuadori, EF Pro Cycling) + 2 másodperc

3. Pello Bilbao (spanyol,Bahrain-McLaren) 39 mp h.

4. Wilco Kelderman (holland, Team Sunweb) 44 mp h.

5. Harm Vanhoucke (belga, Lotto-Soudal) 55 mp h.

...40. Valter Attila (CCC) 8 perc hátrány

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!