Giro: a szuperfavorit elszállt egy bukás miatt

2020. október 5. – 15:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Giro d'Italia harmadik szakasza rendesen megkavarta az eredménylistát. A szuperfavorit Geraint Thomas egy bukás miatt nagy hátrányba került, és a szintén nagy esélyes Simon Yates sem bírta az Etna emelkedőjét. Az etapot szökésből nyerte Jonathan Klever Caicedo, aki ha csak egy másodperccel gyorsabb, a rózsaszín trikót is megszerezhette volna. Az összetettben Joao Almeida állt az élre Caicedóval azonos idővel.

Az olasz körverseny második szakasza vasárnap egy rövid emelkedővel záródott, hétfőn viszont már igazi hegyi szakasz várt a mezőnyre. A 150 kilométeres etap végén a vulkánjáról is ismert Etnát kellett megmászni, persze nem a 3350 méteres csúcsig tekertek fel. A hegyre több út is vezet, idén a versenyen korábban még nem használt útvonalon kellett feltekerni. A 18,8 kilométeres emelkedőnek a vége a legkeményebb, az utolsó három kilométeren 8,8 százalékos az átlagmeredekség.

A harmadik szakasz szintrajza (giroditalia.it)
A harmadik szakasz szintrajza (giroditalia.it)

Még el sem kezdődött a verseny, amikor a szakaszt, de az egész három hetet is meghatározó esemény történt. A Giro egyik legnagyobb esélyese, Geraint Thomas (Ineos-Grenadiers) elesett a lassú rajtnál. A 2018-as Tour de France-győztes rendesen lehúzta a jobb oldalát, szakadt mezben tekert, de sokáig nem látszott, hogy komoly problémái lennének.

Az éles rajt után mindjárt kialakult egy nyolcfős szökevénycsoport, Matthew Holmes (Lotto-Soudal), Giovanni Visconti (Vini Zabú-KTM), Josip Rumac (Androni-Giocattoli), Francesco Romano (Bardiani), Lawson Craddock, Jonathan Klever Caicedo (EF) Victor Campanaerts (NTT), Mikkel Bjerg (UAE) alkotta, és közel hatperces előnyt tudtak felépíteni 85 kilométer alatt. Az Etnához közelítve a mezőny gyorsan csökkentette a különbséget, nagyjából három és fél perc maradt az élcsoportnak a hegy lábáig.

Százhúsz kilométerhez érve a főmezőny is felélénkült. A Trek-Segafredo, Vincenzo Nibali csapata kezdett el nagy tempót diktálni, mert Geraint Thomas leszakadt a bolytól. Hiába ment hátra több Ineos-bringás segíteni, köztük a rózsaszín trikós Filippo Ganna, nem tudták felvinni kapitányukat, akinek láthatóan nagy fájdalmai voltak. Thomas gyre jobban visszacsúszott, végül 12 percet kapott a győztestől.

Geraint Thomast (középen) segítik csapattársai a Giro d'Italia 3. szakaszán (Luca Bettini/AFP)
Geraint Thomast (középen) segítik csapattársai a Giro d'Italia 3. szakaszán (Luca Bettini/AFP)

A szökevénycsoport az Etna emelkedőjén feldarabolódott, néhány kilométer után már csak Bjerg, Visconti és Caicedo maradt elöl. A bolyban fokozódott a tempó, a Trek mellé a Bora-hansgrohe is beállt iramot diktálni. Ezt a menést már Valter Attila (CCC) sem bírta, a céltól 11 kilométerre lemaradt ettől a csoporttól. Két kilométerrel később egy másik nagy esélyes, Simon Yates (Mitchelton-Scott) is leszakadt a főmezőnytől, ő több mint négyperces hátránnyal ért be.

A szökevények közül Caicedo végig kitartott, sikerült leszakítania Viscontit is, és kis híján a rózsaszín trikót is megszerezte a szakaszgyőzelem mellett. Az összetettben Joao Almeida (Deceuninck Quick-Step) állt az élre, aki 1 perc 3 másodperces hátránnyal ért célba. A portugálnak 1:13-as előnye volt a szakasz előtt, amit Caicedo az időkülönbséggel és az etapsikerért járó 10 másodperces bónusszal kiegyenlített. Almeida korábban szerzett jobb helyezési számaival tudta megszerezni a rózsaszín trikót.

A nap nyertesei közé sorolhatja magát Nibali, Jakob Fulgsang (Astana), Rafal Majka (Bora), Wilco Keldermann (Sunweb) és Steven Kruijswij (Jumbo-Visma) is, akik az első szakaszon szedtek össze nagyobb hátrányt. A dobogóra pályázó bringások többször betámadták egymást az utolsó négy kilométeren, de egyikük sem tudott nagy előnyt gyűjteni. Keldermann 39, Fuglsang, Majka és Nibali 51 másodperccel Caicedo után ért be, Kruijswijk 56 másodpercet kapott.

Valter a szakaszon 49. helyen érkezett meg, 7:39-es hátránnyal. Az összetettben egy helyet visszacsúszva a 42. helyen áll, 7:58 a hátránya Almeidához képest.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!