Mark Cavendish nyerte a Giro utolsó magyarországi szakaszát

2022. május 8. – 18:15

Mark Cavendish nyerte a Giro utolsó magyarországi szakaszát
Mark Cavendish nyerte a Giro d'Italia 3. szakaszát Balatonfüreden – Fotó: Luca Bettini / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A brit sprinterlegenda, Mark Cavendish nyerte a Giro d’Italia harmadik, egyben utolsó magyarországi szakaszát. Az összetett verseny állása érdemben nem változott, a rózsaszín trikót továbbra is Mathieu van der Poel viselheti. Hétfőn szünnap következik, kedden pedig már Szicíliában folytatódik az olasz körverseny.

Vasárnap rendezték az idei Giro egyik leghosszabb szakaszát, Kaposvár és Balatonfüred között 201 kilométer várt a versenyzőkre. A szinte teljesen sík etap áthaladt Nagykanizsán, majd Keszthelytől a Balaton felvidéken haladt a füredi célig. Az etap egyetlen kategorizált emelkedője a Tihanyi-félszigeten, a Bencés Apátságnál volt. A szintrajz alapján egyértelműen sprintbefutóra lehetett számítani.

A verseny szinte ugyanúgy indult, mint pénteken: az éles rajt után megint Mattia Bais és Filippo Tagliani, a Drone Hopper-Androni Giocattoli két olasz bringása szökött, ám ezúttal egy harmadik olasz, Samuele Rivi (Eolo-Kometa) is csatlakozott hozzájuk. A legnagyobb előnyük 6 perc fölött volt, de a főmezőny ezt hamar lefaragta, és hosszú kilométereken át 2-3 perc között tartotta. A főmezőny élén a rózsaszín trikós Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) csapattársai, valamint a sprintbefutóban érdekelt csapatok, a Lotto-Soudal és a Groupama-FDJ versenyzői forogtak.

A Giro d'Italia 3. szakaszának szintrajza – Forrás: giroditalia.it
A Giro d'Italia 3. szakaszának szintrajza – Forrás: giroditalia.it

A szakasz elején a mezőny egy fővel megfogyatkozott, ugyanis a Bahrain-Victorious szlovén bringása, az első szakaszon bukásba keveredő, a csuklóját beütő Jan Tratnik feladta a versenyt. Ezzel Pello Bilbao és Mikel Landa egy fontos segítőt veszített el az igazán nehéz hegyi szakaszok előtt.

A nap első részhajrája Nagykanizsán volt, a három szökevény után Fernando Gaviria (UAE Team Emirates) vitte el a negyedik helyet, Arnaud Démare-t (Groupama-FDJ) sprintelte le. A badacsonyi részhajrá környékén már egy perc alá csökkent a szökevények előnye, amikor Rivi tempót váltott és leszakította Taglianit. A két elől maradt szökevényt végül 28 kilométerre a céltól érte utol a mezőny.

A negyedik kategóriás tihanyi hegyi részhajrához vezető emelkedőn Pascal Eenkhoorn (Jumbo-Visma) támadt elsőként, mire a kék trikót viselő Rick Zabel (Israel-Premier Tech) egyből tette rá a kereket. Néhány méterre el tudtak szakadni a mezőnytől, így ketten harcoltak a hegyi pontokért. A hajrát Eenkhoorn nyerte, a lejtmenetben próbálta tartani a kevés előnyét, de 6 kilométerre a céltól utolérték őt.

A mezőny elején felálltak a sprinterek vonatai, az utolsó kilométereken például Peák Barnabás húzta a Wanty sorát, mindent kiadott magából Biniam Girmay minél jobb szerepléséért. Egy kilométerre a céltól aztán Mark Cavendish (Quick-Step Alpha Vinyl) sora tört az élre, és a 36 éves brit sprintert végig tökéletes pozícióban tartották. A veterán dán Michael Mørkøv most is bizonyította, hogy miért őt tartják a világ egyik legjobb felvezető emberének. A Quick-Step mellette Démare-nak és Gaviriának maradt még segítsége a hajrára, de a hajrában nem tudták megszorongatni Cavendisht, aki a 16. Giro-szakaszgyőzelmét aratta. Cavendish legutóbb 2013-ban indult a Girón, akkor öt szakaszt nyert.

A második helyen Valter Attila csapattársa, Démare ért célba, Gaviria pedig harmadik lett. Van der Poel a 17. helyen ért célba, kényelmesen megőrizte a rózsaszín trikót. Az összetett verseny esélyesei is bukás és időveszteség nélkül tudták le a napot.

Fetter Erik a 41., Valter Attila pedig a 48. helyen ért célba, mindketten a győztessel azonos időt kaptak. Peák Barnabás a 172. helyen, 1:06 perc hátránnyal fejezte be a szakaszt. Hétfőn szünnap és szicíliai transzfer vár a csapatokra, hogy aztán kedden az első hegyi befutóval folytatódjon a Giro.

Eredmények:
3. szakasz, Kaposvár-Balatonfüred, 201 km

1. Mark Cavendish (brit, Quick-Step Alpha Vinyl) 4:56:39 óra
2. Arnaud Démare (francia, Groupama-FDJ) azonos idő
3. Fernando Gaviria (kolumbiai, UAE Team Emirates) a. i.
4. Biniam Girmay (eritreai, Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) a. i.
5. Jakub Mareczko (olasz, Alpecin-Fenix) a. i.

… 41. Fetter Erik (magyar, Eolo-Kometa) a. i.
… 48. Valter Attila (magyar, Groupama-FDJ) a. i.
… 172. Peák Barnabás (magyar, Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) + 1:06 perc hátrány

Összetett:

1. Mathieu van der Poel (holland, Alpecin-Fenix 9:43:50 óra
2. Simon Yates (brit, Team BikeExchange-Jayco) + 11 másodperc hátrány
3. Tom Dumoulin (holland, Jumbo-Visma) + 16 mp. h.

… 40. Valter Attila (magyar, Groupama-FDJ) +1:02 perc hátrány
… 101. Fetter Erik (magyar, Eolo-Kometa) + 3:07 p. h.
… 167. Peák Barnabás (magyar, Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) + 7:25 p. h.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!