Kisfia elvesztése után is szárnyal Ronaldo, de a Manchester United csak döcög

2022. április 29. – 17:59

Kisfia elvesztése után is szárnyal Ronaldo, de a Manchester United csak döcög
Cristiano Ronaldo a Chelsea elleni 1-1 után – Fotó: Lindsey Parnaby/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Tavaly augusztus 27-én jelentette be a Manchester United, hogy leigazolja Cristiano Ronaldót. A portugál sztár 2003 és 2009 között már volt a klub játékosa, a megállapodás mégis szenzációt keltett, hiszen a bejelentés előtti napokban arról szóltak a hírek, hogy a másik manchesteri klubbal, a Cityvel tárgyalt és egyezett meg már szinte mindenben. Hogy Pep Guardiola edző elképzeléseibe, játékrendszerébe mennyire fért volna bele Ronaldo játéka, örök talány marad.

Ronaldo 2008-ban megnyerte a Bajnokok Ligáját a Uniteddel, ott lett igazán ismert játékos, rengeteget fejlődött Sir Alex Ferguson irányítása alatt. Manchesterből aztán a Real Madridhoz ment, aztán 2018-ban, a harmadik BL-bajnoki cím után váltott, és a Juventust szerette volna egy szinttel magasabbra emelni. 2021 nyarán még egyéves szerződés kötötte a torinói klubhoz. Sokáig bizonygatta, hogy azt még kitölti, de az átigazolási szezon utolsó napjaiban kissé kellemetlen helyzetbe hozta a klubot, hiszen távozásával időszűkében kellett keresnie a csapatnak valakit az egyik legfontosabb posztra.

2018-as megvásárlásakor a Juventus azt remélte Ronaldótól, hogy a Bajnokok Ligájában majd ismét sikeres lehet, ehelyett azonban a nyakába varrták a Porto elleni buktát 2021 tavaszán, mert a portugálok második góljánál ő bontotta meg a sorfal egységét – érthetetlenül kiugrott –, és Sergio Oliveira szabadrúgása így a jobb alsó sarokba vágódhatott. A 3-2-es vereséggel a Juve búcsúzott a BL-ből.

A Manchester United drukkerei természetesen örültek a hírnek, de hogy egykori csapattársa, Ole-Gunnar Solksjaer edző a lelke mélyén mire gondolt, az talán sohasem derül ki. Egy 36 éves játékosnak kellett megtalálni a helyét a csapatban, és Ronaldo nyilván nem levezetni érkezett, hanem minden meccsen azt akarta igazolni, hogy ő a végeredményt befolyásoló erő, neki játszania kell, középpontban kell lennie. A képességei, az elhivatottsága alapján Ronaldónak persze helye van egy ilyen szintű csapatban, ez be is igazolódott az elmúlt hónapokban. Amitől sokan féltek, hogy a csapat összteljesítményére viszont nem lesz üdvözítő hatással – nos, az is beigazolódott.

Eredményesebbek nem tudtak lenni

Tavaly az MU a második lett a bajnokságban a 86 pontos Manchester City mögött. Ronaldo nélkül 74 pontot gyűjtött a csapat, de 12 ponttal maradt el a Citytől, tehát az aranyéremre nem volt reális esélye. Most 55 pontnál járnak, és már csak három forduló van hátra, még a hatodik helyért is teperniük kell, mert a West Ham veszélyes rájuk. A City eközben 80-nál jár, és vélhetően simán összehoz annyit, mint az előző szezonban. A Bajnokok Ligájáról szép lassan lemondhatnak, a játékuk pedig megrekedt, nem fejlődött a szezon végére, amikor a legfontosabb, és legnagyobb téttel bíró mérkőzések jönnek. A decemberi edzőváltás átmenetileg volt csak jó hatással, a futball professzorának tartott Ralf Rangnick sem tudott megfelelő eredményeket elérni.

Rangnick hatalmas hatást fejtett ki a német labdarúgásra, az ő filozófiájának (gegenpressing) is köszönhető, hogy Jürgen Klopp (Liverpool), Thomas Tuchel (Chelsea), Ralph Hasenhüttl (Southampton), Jesse Marsh (Leeds) az angol ligában dolgozik. De úgy tűnik, nem volt jó koncepciója arra, hogyan lehet a legtöbbet kihozni Ronaldo képességeiből úgy, hogy a csapat dinamikája, sebessége megmaradjon.

Ronaldo a Tottanham ellen lett a világ valaha élt legeredményesebb futballistája – Fotó: Lindsey Parnaby / AFP
Ronaldo a Tottanham ellen lett a világ valaha élt legeredményesebb futballistája – Fotó: Lindsey Parnaby / AFP

Ha Ronaldo a pályán volt az utóbbi időben, rendre ő lőtte az MU góljait, más nem is nagyon jutott szóhoz mellette. Február 23-ig kell visszamennünk az időben, hogy találjunk egy olyan találkozót, amikor rajta kívül más is eredményes volt, ha Ronaldo is ott volt a pályán. Akkor az Atletico Madrid ellen 1-1-re végeztek Madridban a BL-nyolcaddöntőben.

Utána az alábbi meccsek jöttek:

  • Watford – 0-0, (hazai) Ronaldo végig a pályán
  • Manchester City – 1-4 (idegenbeli) nincs a keretben
  • Tottenham – 3-2 (h) mesterhármas (ekkor lett a világ valaha volt legeredményesebb futballistája, átjutott a 805 gólos határon)
  • Atlético Madrid – 0-1, visszavágó (h) végig a pályán
  • Leicester – 1-1 (i) nincs a keretben
  • Everton – 0-1 (i) nincs a keretben
  • Norwich – 3-2 (h) mesterhármas
  • Liverpool – 0-4 (i) nincs a keretben
  • Arsenal – 1-3 (i), végig a pályán, 1 gól
  • Chelsea – 1-1 (h) végig a pályán, 1 gól

Az egész szezon 28 meccsén 17 gólt szerzett, 3 gólpasszt adott, 7 sárga lapot kapott. A Liverpool ellen április 19-én azért maradt ki, mert születendő ikrei közül a fiú meghalt, kislánya maradt csak életben.

„Ez a legnagyobb fájdalom, amit szülő csak érezhet. Csak a kislányunk születése ad nekünk erőt ahhoz, hogy ezt a pillanatot némi reménnyel és boldogsággal éljük meg”

írta ő és barátnője, Georgina Rodríguez közös közleményükben április 18-án.

Felejthetetlen képsor volt, amikor a Liverpool drukkerei őt éltették, még a mezét is a magasba emelték, az ősi riválistól ilyen tiszteletet csak nagyon kevesen kaptak. Két napot hagyott ki a tragédia után, és újra edzésbe állt.

Egy ilyen lelki sokk után úgy tért vissza, hogy április 23-án gólt lőtt az Arsenalnak. A Chelsea ellen csütörtök este aztán kifejezetten szép gólt ért el, a klubja viszont csak egy pontot szerzett a döntetlennel, így nemhogy nem közeledett a Bajnokok Ligájához, hanem még távolodott is tőle.

A United legendája, Roy Keane megtámadta a City elleni meccs csúfos veresége után – igaz, nemcsak őt, hanem az egész csapatot –, azt vetve a szemére, hogy nem lehetett sérült, inkább sértődés miatt utazott haza. A szakértők folyamatosan azon vitatkoznak, hogy a csatárnak ott van-e a helye a kezdőben, vagy a zsenialitása ellenére is akadályozza a csapat eredményességét. Ha a pályán van, eredményes, de a csapatjáték gördülékenységére nincs jó hatással. Lehet, hogy a társakat feszélyezi is, a többiek egyszerűen nem képesek tudásuk legjavát nyújtani, tőle várják folyton a megoldást, a gólt, a bravúrt, mert ő a sztár, az ő dolga, hogy nehéz helyzetből kirántsa a társulatot.

Az MU új edzője, a nyártól munkába álló holland Erik ten Hag mindenesetre szép feladatot kapott azzal, hogy megtalálja neki a megfelelő pozíciót a csapat szerkezetében. Már ha el nem igazol a nyáron, de ilyesmiről nincs hír, és egy év még hátravan a szerződéséből. Az Ajaxtól kivásárolt szakember megmutathatja, mire jut a portugál sztárral, hol kell belenyúlni esetleg a csapatba – mert a szurkolók persze imádják a gólok szerzőjét.

Eközben az is igaz, hogy december 30. és február 15. között hat olyan találkozó is akadt, amikor Ronaldónak nem ment a játék, és nem talált a kapuba; ilyen hosszú gólnélküliség ritkán jellemezte korábbi csapataiban.

Novemberben világbajnokság lesz, Portugália, így Ronaldo részvételével is. A csapat március végén jutott ki a vb-re, de góllal akkor nem tudta segíteni a nemzeti válogatottat sem a törökök (3-1), sem a macedónok (2-0) ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!