Egymást és a szakvezetést is kritizálták a magyar gyorskorcsolyaváltó tagjai az elődöntős kiesés után

2022. február 11. – 15:55

Másolás

Vágólapra másolva

Nem jutott be az olimpiai döntőbe a címvédő magyar férfi gyorskorcsolyaváltó. A két Liu testvérrel, Krueger John-Henryvel és Nógrádi Bencével felálló váltó negyedik lett a pénteki elődöntőben, így szerdán csak a B döntőben szerepelhetnek.

A magyar csapat egy váltást is elrontott tizenegy körrel a vége előtt, Krueger és Nógrádi között nem volt meg a kellő összhang, így teljesen leszakadtak az élen haladó dél-koreai, orosz és holland váltóról. Akárhogy igyekezett a hajrában a két Liu testvér, a 6-7 méteres hátrányt nem tudták ledolgozni. Végül Korea nyert, az oroszok két ezreddel előzték meg a hollandokat.

A válogatott tagjai, valamint Bánhidi Ákos szövetségi kapitány az M4 Sportnak nyilatkoztak csalódottan az elődöntő után.

„Igazából Bencén ment el, nem tudta tartani a tempót a többiekkel. Örülünk, hogy eljutottunk idáig, de most sajnos nem sikerült megint döntőbe kerülnünk. Phjongcshangban az volt a nagy szerencsénk, azért tudtunk jól menni Ádóval, mert Viktor (Knoch Viktor) meg Csabi (Burján Csaba) nem maradtak le, most viszont nem ez volt a helyzet. Én jól éreztem magam, de nem tudtunk már csodát művelni. Ha ott tudtunk volna maradni, akkor beleszólhattunk volna a végébe, de ez nem sikerült”

– idézi Liu Shaolin Sándor nyilatkozatát a Nemzeti Sport.

„Ebben sajnos most ennyi volt. Azt, hogy miért ezzel a taktikával álltunk föl, azt az edzői stábtól kell megkérdezni. Az én részemről mehettünk volna úgy, ahogyan eddig is, nem tudom, miért kellett változtatni” – mondta Liu Shaoang.

Liu Shaoang váltja Krueger John-Henryt az 5000 méteres váltó elődöntőjében – Fotó: Kovács Tamás / MTI
Liu Shaoang váltja Krueger John-Henryt az 5000 méteres váltó elődöntőjében – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Krueger John-Henry azt nyilatkozta, hogy futam közben kapott egy olyan edzői utasítást, hogy előbb váltsa le Nógrádit, de ez az információ Nógrádihoz már nem jutott el, ő pedig tovább korcsolyázott. „Itt félreértés történt, nem volt megfelelő a kommunikáció. Huszonegy éve korcsolyázom versenyszerűen, ez a legszörnyűbb napom ez idő alatt. Nagyon sajnálom, azért jöttem Magyarországra, hogy olimpiai bajnok legyek” – mondta az előző olimpián amerikai színekben ezüstérmet nyerő gyorskorcsolyázó.

Bánhidi Ákos szövetségi kapitány elnézést kért az elrontott elődöntő miatt. Azt mondta, Nógrádi Bence nem hozta a tőle elvárt teljesítményt. „Nagyon erősen kezdtünk az olimpián, a vegyes váltó bronzérme után Sanyi ezer méteren győzött, s bár kizárták, ugyanúgy mindent kiadott magából. Rengeteg energiát felemésztett az első néhány nap, ezért a váltóval próbáltunk kicsit taktikázni, a fő cél az volt, hogy Sanyi a hajrában a lehető legerősebb legyen. Ehhez a többieknek többet kellett vállalniuk. Bencénél ez csúnyán visszaütött. Nem gondoltuk, hogy ennyire bele fog sülni, de belesült” – mondta Bánhidi.

„Úgy éreztük, ezt a váltót akkor tudjuk megoldani, ha Shaolinnak marad energiája a végére, ezért a másik három fiúra több vezetési feladatot osztottunk, remélve, hogy eljutunk odáig, hogy Sanyi a végjátékban harcban lesz a továbbjutásért, és marad elég töltény a zsebében. Ezt a többletet Shaoang és John-Henry meg tudta volna oldani, ha nem alakulnak ki lemaradásos helyzetek, de Bencénél túlgondoltuk, ő sajnos lemaradt.

Semmiképpen sem szeretném ráhúzni ezt a futamot, hiszen ő egy fiatal, tehetséges korcsolyázó, de egyértelmű, hogy az olimpiai prés agyonnyomta őt mentálisan és fizikailag is. Esetében túl korán jött a fal a többlet miatt.

Utólag mindig könnyű okosnak lenni: attól félek, ha másként keverjük a kártyákat, és tartjuk a korábban megszokott másfél körös váltásokat a kettő helyett, akkor is jött volna a kalapácsos ember, s ugyanúgy nem maradt volna esélyünk arra, hogy Sanyi a végjátékban megoldja. A legjobb tudásunk szerint próbáltuk összerakni a futamot – sajnálom, hogy végül nem sikerült” – mondta a válogatott edző-menedzsere.

Gyulay Zsolt szerint lehet még magyar érem az olimpián

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) nemrég megválasztott új elnöke, Gyulay Zsolt úgy érzi, hogy magyar szempontból pozitív eredményt hozott a pekingi téli olimpia első hete, és reménykedni lehet a további éremszerzésben – írja az MTI.

A MOB két hete megválasztott elnöke azt mondta: „A short track-válogatott férfi és női tagjai igazi profik, akik tudják maguktól függetleníteni a sérelmeket, a bíráskodást, és mindig a következő versenyükre figyelnek. Az erőviszonyok alapján még számíthatunk tőlük éremre, bár a mai férfi váltót sajnálom.”

„A téli sportokban több lehetőség lehetne, hogy további kvótákat szerezzünk. Sajnos, síelésben tömegesen nem kapják meg a magyar gyerekek azt, amit a nagyhatalmak, Ausztria, Svájc vagy Németország meg tud adni, így nagy a lemaradásunk. A női jégkorongban is látok lehetőséget, hogy kijussunk az olimpiára, és curlingben is, ha például több pálya épül. A hazai téli sportági szövetségekkel leülünk, hogy mire lenne szükségük, hogy még több sportolót küldhessünk olimpiára” – mondta Gyulay, aki szerint a szervezés a koronavírus-járvány mellett is remek Pekingben. „Érződik, hogy a kínaiak kitettek magukért, a létesítmények is fantasztikusak” – tette hozzá.

A magyarok eddig két bronzérmet szereztek Pekingben a short track vegyes váltó és Liu Shaoang révén 1000 méteren, ő 1500-on negyedik volt, testvére, Liu Shaolin Sándor pedig hatodik. Ez az első téli olimpia, amelyen Magyarország egy éremnél többet szerzett, míg Liu Shaoang az első magyar téli olimpikon lett, aki egyéni érmet nyert.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!