Nem jutott olimpiai döntőbe a magyar gyorskorcsolyaváltó, hibáztak egy váltásnál

2022. február 11. – 13:29

Nem jutott olimpiai döntőbe a magyar gyorskorcsolyaváltó, hibáztak egy váltásnál
Nógrádi Bence, Krueger John-Henry, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang (b-j) a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 5000 méteres váltóversenyének elődöntője előtt – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az olimpiai címvédő magyar rövidpályás gyorskorcsolyaváltó pénteken nem tudta kiharcolni, hogy részt vehessen a szerdai döntőben, és csak a B-döntőben küzdhet a helyezésekért.

A magyar gyorskorcsolyaváltót – a két Liu testvér mellett Krueger John-Henry és Nógrádi Bence kapott helyet a négyesben – a második elődöntőbe sorolták be, Koreával, az oroszokkal és a hollandokkal együtt. A magyar csapat negyedik tagja, a 19 éves Nógrádi Bence most mutatkozott be az olimpián, eddig nem versenyzett.

A mieink egy kicsit más ütemben váltottak a 45 körös, 5000 méteres száguldás elején, egy fél körrel később, mint a többiek. Általában a negyedik helyen haladtak, egyszer váltottak ritmust, de akkor az ellenfelek nem engedték a felzárkózást, és ismét a negyedik helyre taszították a csapatot.

A magyar négyes aztán tizenegy körrel a vége előtt hibázott – Krueger és Nógrádi között nem volt meg az összhang, nem lökték meg egymást –, teljesen leszakadtak az első háromtól.

Akárhogy igyekezett a hajrában a két Liu testvér, ezt a 6-7 méteres hátrányt már nem lehetett behozni, mert az élen nagy tempót diktáltak, és hibátlanul versenyeztek a riválisok. Végül Korea nyert, az oroszok két ezreddel legyőzték az eddig peches hollandokat. A magyar váltó folyamatosan érmes volt a világkupákon, most erről a legfontosabb pillanatban lecsúszott, és a szerdai B döntőben harcolhat a helyezésekért.

„Jó világkupa sorozatunk volt, most nem sikerül érmet nyerni, Bence nem tudta tartani a lépést. Nem tudtunk ott maradni, utána már hiába vártuk a csodát. Pjongcsangban azért mentünk jól, mert nem maradt le senki” – értékelt az M4-nek Liu Shaolin Sándor.

Testvére, Shaoang azt nyilatkozta, nem tudja, miért kellett változtatni az eddigi taktikán, de az edzők így döntöttek, tőlük kell megkérdezni.

Krueger elkeseredetten elnézést kért mindenkitől, nagyon csalódott volt. A taktika az lett volna, hogy elöl legyenek, de ez már az elejétől nem valósult meg. Menet közben kapott egy utasítást egy korábbi váltásra, amit nem tudott végrehajtani, kommunikációs hiba történt. 21 éves pályafutásának legszomorúbb napjának nevezte a péntekit. Olimpiai bajnok akart lenni, azért jött Magyarországra, nem volt jó verseny, és nagyon nem érezte jól magát.

„Elnézést kérek a szurkolóinktól. Nagyon erősen bekezdtünk a mix váltó bronzérmével ezen az olimpián, aztán jött Sanyi döntője, amikor elsőként haladt át a célvonalon, ám kizárták. 1500-on is kivasaltak mindent magukból a srácok, mostanra próbáltunk erőt gyűjteni. Azt éreztük, valahogy bele kell piszkálni ebbe a futamba, hogy Sanyinak maradjon ereje a hajrára, és tudjon előzni.

Benne volt a rizikó, hogy a többiek plusz terhet kapnak, és nehezen birkóznak vele. Szegény Bencénél ez visszaütött, belesült. Ha a hagyományos utat választjuk, a problémánk akkor is fennállt volna. Legjobb tudásunk szerint raktuk össze, úgy húzni a kártyákat, hogy jó legyen az összkép, de ez van”

– hangzott Bánhidi Ákos edző-menedzser értékelése.

A másik ágon Kanada és Olaszország jutott tovább az első két helyen, Kína ugyan kicsúszott, de a zsűri döntése értelmében ott lehetnek a szerdai fináléban, vagyis öt résztvevős lesz a döntő.

Ötszázon még maradt esély éremre

Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang 500 méteren megnyerte az előfutamát, Krueger John-Henry a második helyen ment tovább. Ezen a távon vasárnap jön a folytatás, akkor már győztest is avatnak. Az az utolsó esély az éremszerzésre. A negyeddöntőben a két Liu testvér nem mehet az egyes vagy kettes pályán, ami hátrány, de most van 48 órát, hogy erőt kapjanak a sprintszámra.

Jászapáti Petra harmadik lett a negyeddöntőjében, de idővel továbbjutott, az elődöntőben azonban nem volt esélye, hogy a döntőig meneteljen. A B döntőben állt rajthoz, ott negyedik lett, összesítésben ez a nyolcadik pozíciót jelenti. Ezen a távon Suzanne Schulting nyert, aki a negyeddöntőben világcsúcsot ért el. Második helyen a koreai Csoj végzett, a harmadikon a belga Desmet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!