Gyulay Zsolt lett a Magyar Olimpiai Bizottság új elnöke

2022. január 29. – 11:18

Másolás

Vágólapra másolva

Megtartotta közgyűlését január 29-én, szombaton a Magyar Olimpiai Bizottság, melynek második napirendi pontjaként a december végén bizalmi szavazással lemondatott előző elnök, Kulcsár Krisztián utódját választották meg. A 48 MOB tag közül 34:14 arányban, tartózkodás nélkül Gyulay Zsoltot választották meg a MOB új elnökének – írja a nemzetisport.hu.

A határidőig az olimpiai bajnok kajakos Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója (a Magyar Kajak-Kenu Szövetség delegáltja) és a szintén többszörös olimpikon vitorlázó dr. Hajdu Balázs ügyvéd (a Magyar Vitorlás Szövetség delegáltja) nyújtotta be kandidálását, így a bizottság tagjai közülük választhattak Kulcsár Krisztián helyére. Az elnök mandátuma 2022. február elsejétől a 2024-es tisztújító közgyűlés napjáig szól.

Gyulay megköszönte a támogatás és gratulált Hajdu Balázsnak is, aki „nemes versenyre” késztette. Köszönetet mondott az előző elnöknek, Kulcsár Krisztiánnak is, és azt mondta, nagyon nehéz az olimpiai családot vezetni, „nem lehet úgy vezetni, mint egy multinacionális céget. Szeretni kell, tisztelni, a »gyermekekkel« egyformán bánni minden tagjával, ezért is nagyon nehéz ebben a helyzetben jó vezetőnek lenni. Ezt pontosan tudom, hiszen három lányom van, ebben is követtem Schmitt Pált, de én erre vállalkozom Párizsig. ” Hozzátette, bízik abban, hogy a kétszáz magyar kvóta Párizsra és a kétszázadik magyar olimpiai arany megszerzése elérhetővé válik 2030-ig.

2009-ben választották meg a MOB alelnökévé

A most 57 éves, frissen megválasztott MOB-elnök 1976-ban kezdett kajakozni a Váci Hajónál, és már 1979-ben serdülő bajnok volt, később ifjúság bajnok is lett 500 méteren, írja részletes Wikipedia-oldala. 1986-ban négy magyar bajnoki címet szerzett, a montreali vb-n kajas négyes 1000 méteren világbajnok lett. A szöuli olimpián egyes 500 és négyes ezer méteren szerzett aranyérmet. A négyesben Ábrahám Attilával, Csipes Ferenccel és Hódosi Sándorral nyerte meg az olimpiát. '92-ben, a barceloniai olimpián ezüstérmeket szerzett egyesben 500 méteren és négyesben 1000 méteren is, eddigre egyébként már elvégezte a Testnevelési Főiskola szakedzői szakát. Az aktív sporttól 1996-ban vonult vissza, de még előtte, 1994-ben megpróbálkozott a politikai pályával: az SZDSZ színeiben országgyűlési képviselő-jelöltként indult.

Volt marketing-igazgató, 1997-ben indult a kajak-kenu szövetségi kapitányi posztért, de nem járt sikerrel. Az Újpest FC-t működtető kft. ügyvezető igazgatójaként is dolgozott, majd 2005-ben a Magyar Kajak-Kenu Szövetség tudományos és sportegészségügyi igazgatójává nevezték ki. Megfordult az MTK-nál is, az Olimpiai Bizottság alelnökévé 2009-ben választották meg. 2010 augusztus végétől Palik utódjaként a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója lett, de ennek összeférhetetlenség miatt most már csak az elnöke. 2012-ben beválasztották a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületébe is. Többször is az év magyar kajakozójának választották, munkáját érdemrenddel és olimpiai aranygyűrűvel is elismerték.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!