Bronzérmes lett az olimpián a magyar vegyes váltó rövidpályás gyorskorcsolyában

Legfontosabb

2022. február 5. – 14:44

Bronzérmes lett az olimpián a magyar vegyes váltó rövidpályás gyorskorcsolyában
Liu Shaoang, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Liu Shaolin Sándor és Krueger John-Henry ünnepli a vegyes váltó bronzérmét a pekingi téli olimpián – Fotó: Harry How/Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A téli olimpia új számában, a rövidpályás gyorskorcsolyázók vegyes váltójában Magyarország a legjobb négy közé jutott, és a döntőben bronzérmet szerzett a Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Kónya Zsófia, Jászapáti Petra összeállítású csapat. Természetesen a negyeddöntőben korcsolyázó Krueger John-Henry is megkapja az érmet.

A magyar rövidpályás gyorskorcsolyázó válogatottnak szinte tökéletesen alakult a pekingi olimpia első napja. Egyéniben az ötből négy versenyző sikerrel teljesítette az első kört, majd a vegyes váltó is álomszerűen szerepelt.

A válogatott a negyeddöntőben erős ellenfeleket kapott, de továbbjutása szinte ezzel együtt is kötelező volt. A csapat jó koreográfiát épített fel, Liu Shaolin Sándor jól időzített előzéssel az első helyre hozta be a váltójukat.

A 2000 méteres távon rendezett vegyes váltó egy viszonylag friss szám, a 2018/19-es világkupaszezonban rendeztek először ilyen versenyeket is, és persze magyar sikereket is jegyezhettünk már benne. Az első szezonban Salt Lake City-ben, a 2020-as idényben Drezdában győzött magyar vegyes váltó, de ezek mellett még két ezüstje és egy bronza is van a válogatottnak a számban. Legutóbb 2021 novemberében Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang szerzett ezüstérmet a dordrechti világkupán.

Az olimpiai elődöntőben, ahol a favorit Kína is az ellenfelek között volt, egy cserével, Liu Shaoang szállt be Krueger John-Henry helyett, és megváltoztatott taktikával álltak ki a magyarok. Ezúttal a jól rajtoló Jászapáti Petra volt az első ember, és vele közelebb is tudott maradni a csapat a riválisaihoz. Ha olykor vissza is csúsztak a női tagok, a két Liu felugrott az élre, amikor az ő két-két körül következett. Az utolsó két körben Liu Shaolin Sándor megint elegáns előzéssel került az élre, és így az elődöntőt is megnyerték a magyarok. Kína harmadik lett eredetileg ebben a futamban, de kizárások után továbbjuttatta a zsűri a hazai csapatot.

A döntőben Kína mellett Kanada és Olaszország volt a magyar csapat ellenfele. A magyaroknál ezúttal is Jászapáti kezdett, de nem indult egyszerűen a futam. A negyedik helyre besoroló magyar előtt elbukott a kanadai Florence Brunelle, és őt is kisodorta a palánkra. Szerencsére még az első kanyar előtt történt mindez, így visszalőtték a futamot.

A második rajt után is negyedik volt Jászapáti, a váltás után Kónya is itt maradt, de közel voltak az ellenfelek. Liu Shaoang belső íven megelőzte az olaszokat, majd Liu Shaolin jött. Ő megtartotta ezt a pozíciót, majd remek váltással belökte Kónyát második helyre. A nagyon feszült futamban sajnos a kanadai versenyző kiütött Kónyát, ezzel a jégen elveszett az esély az éremre. A magyarok az utolsó pillanatig üldözték a többi csapatot, de csak negyedikként értek célba. A kanadai akciót azért megnézte a zsűri, és szabálytalannak is ítélte az esetet. Kanadát kizárták, a bronzérem pedig a magyaroké lett. Az olimpiák történetében ez volt a második short trackes magyar érem a 2018-as arany után. A döntőt a kínai csapat nyerte jó benyúlással, másodikként az olaszok futottak be.

„Nagyon izgultam az első futamon. Nem mondanám, hogy jól mentem ott, de utána belejöttem. nagyon hálás vagyok mindenkinek a csapatból. A döntőben a bukásom után elnézést kértem a többiektől. Tisztán éreztem, hogy hátulról felrúgott a vetélytársam. Bíztam benne, hogy ki fogják zárni. Pici csalódottság azért van bennem, még sokkal nagyobbat tudtak volna menni a többiek, ha én előrébb vagyok” – értékelt az M4 Sportnak Kónya Zsófia.

Sok idő kellett, mire összeszokott a csapat, főleg azt kellett kommunikálni, hogy a lányok milyen lökést várnak a váltásnál, mondta a vegyes váltót eleinte nem annyira kedvelő Jászapáti Petra, aki remek napot kifogva érte el élete legnagyobb sikerét.

„Nagyon örülünk neki, hogy megmutattuk, nemcsak a fiúkkal, hanem a lányokkal is oda lehet érni a dobogóra váltóban, nagyon örülünk neki, hogy betették ezt a számot az olimpiai programba” – mondta Liu, aki szerint nagyon sokat gyakoroltak, nagyon sokat beszéltek róla csapatban, hogyan kell összerakni a váltót. „Lehet, hogy nem mi voltunk a legesélyesebbek, de lépésről lépésre haladtunk, így lett meg az eredmény” – mondta a csapat vezérének tekinthető Liu Shaolin Sándor.

Öccse, Liu Shaoang azt mondta, hogy még nincs százszázalékos állapotban, és sajnálja, hogy nem tudott többet tenni a csapathoz. Azokra a csapattársaira pedig különösen büszke, akik mindhárom vegyes váltó futamot lenyomták.

Krueger John-Henry, aki 2018 után állampolgárság-váltása után egy évig nem versenyezhetett, arról beszélt, hogy ahogy mai napon is, sok felemelkedést és bukást megélt, de nagyon büszke most a csapatra, és ő külön kiemelte, hogy milyen jól futottak a lányok.

„Ez az eredmény tulajdonképpen tükrözte az egész idénybeli teljesítményünket, hiszen a világkupában is harmadikok lettünk. Ugyanakkor ha nem ütnek el bennünket, akkor akár fényesebb is lehetett volna az érem, legalábbis tudtunk volna érte harcolni. Azonban ezen kár rágódni, ilyen a short track. Kimondhatatlanul boldog vagyok és büszke a csapatra!” – mondta az MTI-nek Bánhidi Ákos, a rövidpályás gyorskorcsolya válogatott edző-menedzsere a bronzérem megszerzése után.

Bánhidi értékelte a pénteki előfutamokban látott egyéni teljesítményeket is. Elmondta, hogy Liu Shaolin Sándort és Krueger John-Henryt kimondottan erősnek látta az 1000 méter selejtezőjében, míg Liu Shaoangnak kell még „puskapor” hogy százszázalékos legyen. Jászapáti Petra 500 méteres futamában sem talált kivetnivalót, míg Kónya Zsófia szerinte a legrövidebb távon körülbelül ennyit tud, hogy éppen továbbjut-e a negyeddöntőbe vagy sem. „Zsófiban benne van a klasszis, csak kérdés, mikor piszkálja ki magából. Az első futamát és a váltó negyeddöntőjét szerintem elizgulta, az elődöntőben és a döntőben viszont remek volt. A fiúk kirobbanó erőben vannak és Petra is. Igazi csapatmunka volt a bronzérmük. Volt szerencsénk is, hogy pár rivális kiesett, de ez a sportág velejárója” – tette hozzá Bánhidi.

A magyar rövidpályás gyorskorcsolya kiemelkedő eredményei a korábbi olimpiákon:
1. hely
férfi váltó – Phjongcshang (2018)
4. hely
Huszár Erika – 1500 méter, Torino (2006)
női váltó – Phjongcshang (2018)
5. hely
Knoch Viktor, 1500 méter, Torino (2006)
Liu Shaolin Sándor – 500 és 1500 méter, Phjongcshang (2018)
6. hely
Huszár Erika – 1500 méter, Vancouver (2010)
női váltó – Szocsi (2014)
Jászapáti Petra – 1500 méter, Phjongcshang (2018)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!