Liu Shaolin Sándor futamát törött penge miatt leállították, de az újraindított versenyt simán nyerte, negyeddöntős 1000 méteren

2022. február 5. – 13:21

Másolás

Vágólapra másolva

Kozuback Kamilla snowboardos bemutatkozása után a téli olimpia magyar szempontból legfontosabb sportága, a rövidpályás gyorskorcsolya versenyszámai is elkezdődtek Pekingben. A short track a női 500 méteres és a férfi 1000 méteres előfutamokkal, öt magyar résztvevővel indult. Közülük négyen tovább is jutottak, csak Kónya Zsófia esett ki.

Már a selejtező előtt meglepő dolog történt, váratlanul elhagyhatta karanténját Natalia Maliszewska. A világbajnoki ezüstérmes lengyel még egy napja pozitív is tesztet adott, és hazája olimpiai bizottsága is lemondott szerepléséről. Ezért ért váratlanul sokakat a hír, hogy a korcsolyázó kijöhetett a karanténból, és rajthoz állhat 500 méteren. Ez végül nem következett be, de a futambeosztásokat így is átvariálták.

Kónya Zsófia, aki váltóban hatodik és negyedik helyet is szerzett már olimpián a második futamban indult. Nem volt könnyű helyzetben, mert a táv ötszörös világbajnoka, a kínai Fan Ko-hszin volt az egyik ellenfele, és az orosz Szófia Proszirovna is erősebbnek számított nála. A papírforma aztán igazolódott is, a két klasszis már a rajt után ellépett, és Kónya nem tudott hozzájuk közelíteni. A harmadik helyet nem kellett védenie a francia Gwendoline Daudet-val szemben, nagy különbség volt közöttük, Kónyának így arra kellett figyelni, hogy minél közelebb maradjon Fanékhoz, mert a négy legjobb idővel rendelkező harmadik is továbbmehetett a negyeddöntőbe. A 43,905 másodperces idejével aztán éppen hogy lemaradt a negyeddöntőről, négy futamharmadik csúszott be elé.

Jászapáti Petra (balra) 500 méteren bejutott a rövidpályás gyorskorcsolya negyeddöntőjébe – Fotó: Anne Christine Poujoulat/AFP
Jászapáti Petra (balra) 500 méteren bejutott a rövidpályás gyorskorcsolya negyeddöntőjébe – Fotó: Anne Christine Poujoulat/AFP

Jászapáti Petra, aki négy évvel ezelőtt a női váltóban negyedik, 1500 méteren a hatodik volt az olimpián a harmadik futamba kapott besorolást. A kanadai Kim Boutin, az amerikai Maame Biney és a lengyel Kamila Stormowska voltak az ellenfelei. Közülük a világcsúcstartó Boutin számított favoritnak. Jászapáti tapadt rá a második helyen, Biney sem szakadt le. Az amerikai párszor megpróbált előzni, de a magyar korcsolyázó a kanyarokban taktikusan mindig egy kicsit kintebb húzódott jól védte a pozícióját, és tisztán hozta a negyeddöntőt érő második helyet.

A férfi ezer méteren korábbi koronavírus-fertőzése miatt az utolsó pillanatban beeett Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor és Krueger John-Henry indult magyar részről, és mindannyian futamjuk favoritjának számítottak. Liu Shaolin 2021-ben a táv világbajnoka volt, Krueger négy éve még az Egyesült Államokat képviselve olimpiai ezüstérmes lett, Liu Shaoang pedig pont bátyja mögött szerzett vb-ezüstöt.

Krueger a hatodik futamból magabiztosan jutott tovább. Már az első kör végén az élre állt, és aztán nem is engedte át ezt a helyet. Mögött a japán Josinaga és az orosz Ajrapetyjan ment bele pozícióharcba, ami után mindketten megbillentek, de ez Kruegerre már nem volt hatással.

Liu Shaolin Sándor az újraindított futamát is simán nyerte Fotó: Anne-Christine Poujoulat/AFP
Liu Shaolin Sándor az újraindított futamát is simán nyerte Fotó: Anne-Christine Poujoulat/AFP

A hetedik futamban Liu Shaolin is gyorsan az élre korcsolyázott, mögötte volt egy kis szakadás is, de nem sokkal a féltáv után leállították a versenyt, mert egy letört pengedarab maradt a jégen. A belga Desmet hagyhatta ott, amikor bukott az első körben. Az újraindított futamban is nyugodt maradt Liu Shaolin, rajt-cél győzelmet aratott. Mögötte viszont volt egy kis zűr, az az amerikai Pivirottót Desmet ütötte ki, és az olasz versenyző is elesett.

Liu Shaoang is hozta a futamát, de ő egy kis izgalmat hagyott a végére. Az utolsó körig könnyedén őrizte az első helyet, de ekkor mindhárom ellenfele megpróbálta előzni. A magyar korcsolyázó végül „benyúlással” verte az olasz Speichenhausert, akit utólag aztán ki is zárt a zsűri.

A magyarok számára még nincs vége a napnak, hamarosan jönnek a vegyes váltók küzdelmei, bő egy óra múlva már tudni fogjuk, hogy ki a szám olimpiai bajnoka.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!