Először csúszott téli olimpián magyar snowboardos, Kozuback Kamilla megküzdött a Titkos Kerttel

2022. február 5. – 06:17

Másolás

Vágólapra másolva

A pekingi téli olimpián a 17 éves Kozuback Kamilla mutatkozott be elsőként a magyarok közül, a snowboard (hódeszka) slopestyle számában. Debütálása egyben sporttörténelmi pillanat is volt, mert korábban még sosem szerepelt snowboardban Magyarország téli olimpián.

A kanadai-magyar Kozuback eredetileg csak a félcső számban kvalifikálta magát az olimpiára, de visszalépés miatt az általa egyébként jobban kedvelt slopestyle-ben is elindulhatott. A 30 fős mezőny minden tagja két-két futamot teljesített, és a legjobb 12 mehetett a döntőbe a jobbik futameredmény alapján. A magyar deszkásnak erre egyébként nem sok esélye volt a korábbi eredményei alapján.

A slopestyle-ban a deszkások épített elemeken, beépített korlátokon és ugratókon mutatnak be trükköket. A csangcsiakoui, Titkos Kert nevet kapó pályára a kínai nagy falat és hagyományos kínai épületeket idéző elemek is bekerültek, a 600 méter hosszú lejtőn ezekre is rávezették a snowboardosokat. A versenyben pontozzák a különböző ugrásokat (forgásokat, szaltókat) és trükköket, a nehézség mellett a stílus is számít, valamint az is, hogy ki milyen messzire repül.

Kozuback két éve még kanadaiként indult az ifjúsági olimpián, ahol slopestyle-ban a 14. lett, big airben a nyolcadik, félcsőben a kilencedik helyet szerezte meg. Korosztályában kanadai bajnok is volt. Az egyébként a legjobbak között is ritka, hogy valaki mind a három szakágban versenyezzen. A snowboardozást 9 évesen kezdte, 16 évesen került be a kanadai csapatba, de érzelmi okok miatt Magyarországot választotta, 2021 júniusában váltott országot.

Kozuback Kamilla Magyarország első snowboardosa, aki olimpián vehetett részt. Második körében elbukott első ugrása után. – Fotó: Dylan Martinez/Reuters
Kozuback Kamilla Magyarország első snowboardosa, aki olimpián vehetett részt. Második körében elbukott első ugrása után. – Fotó: Dylan Martinez/Reuters

Snowboardban nincs országkvóta, mindenki magának gyűjtögeti a pontokat. Kozuback január közepén kvalifikálta magát, december eleje óta hét világkupafutamon is elindulhatott. Calgaryban érte el legjobb eredményét, ahol slopestyle-ban 16. lett, ahol egyébként neki ítélték a legszebb korláttrükk címet is a kvalifikációban.

Mivel az utolsó pillanatban derült ki, hogy indulhat slopestyle-ban Kozuback nem sokat ismerkedhetett a pályával, összesen három órája volt rá. Az első futamban, amelyikben az erős szél is megnehezítette a trükkök kivitelezését. Kozuback a korlátokon ígéretesen teljesített, de az egyik ugrását nem sikerült befejeznie, nem jött ki a teljes fordulat, leült a hóra, a futam többi részét pedig ezután elengedte, szinte csak lecsúszott a célba. Első körére 21,95 pontot kapott, ezzel a 27. helyen áll ekkor. Csak egy versenyzőt előzött meg ezzel, mert ketten végül el sem indultak.

A második köre is jól indult a magyar snowboardosnak, magabiztos volt a korlátokon, de újra problémája volt az ugrással. Úgy tűnt, nem volt meg a kellő sebessége az első ugratón, így nagyon rövid lett az ugrása, és már a lejtő tetején belecsapódott a hóba. Ez a köre így még gyengébb lett, 19,58 pontot kapott rá. Egy helyett vissza is csúszott, első számában így a 28. helyen zárt.

„Nagyon kényelmetlenül éreztem magam. Kicsit ideges voltam a futam előtt. Nagyon technikás és nagy volt a pálya, a szél nem igen segített nekem. Nem számítottam rá, hogy a döntőbe kerülhetek, csak megpróbáltam a lehető legjobbamat nyújtani, nem igazán foglalkoztam azzal, hogy hol végzek. Ez most így alakult” – nyilatkozta az M4 Sportnak Kozuback, aki négy nap múlva félcsőben indul majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!