Megnyerte az elődöntőjét, éremért megy a rövidpályás gyorskorcsolyázók vegyes váltója

Legfontosabb

2022. február 5. – 13:49

Másolás

Vágólapra másolva

A téli olimpia egyik új száma a rövidpályás gyorskorcsolya vegyes váltója, amelyben 12 ország csapata, köztük Magyarország indult, és már a legjobb nyolcban van.

A 2000 méteres távon rendezett vegyes váltó egy viszonylag friss szám, a 2018/19-es világkupaszezonban rendeztek először ilyen versenyeket is, és persze magyar sikereket is jegyezhettünk már benne. Az első szezonban Salt Lake City-ben, a 2020-as idényben Drezdában győzött magyar vegyes váltó, de ezek mellett még két ezüstje és egy bronza is van a válogatottnak a számban. Legutóbb 2021 novemberében Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang szerzett ezüstérmet a dordrechti világkupán.

Most előzetesen az összeállításról csak annyit lehetett tudni, hogy Jászapáti és Kónya szerepel, a férfi tagokat csak az ezerméteres előfutamok után jelölték ki. Mivel Liu Shaoang némileg fáradtan mozgott futamában, Liu Shaolin és Krueger John-Henry került be végül a csapatba.

A magyar csapat a harmadik negyeddöntőben az olaszokat, a japánokat és az amerikaikat kapta. Az első két hely valamelyike biztos elődöntőt jelenthetett, de a három futam két leggyorsabbja is továbbléphetett. Végső esetben erre is számíthatott a váltó. Már csak azért is, mert az első futamban a dél-koreai csapat egyik tagja kicsúszott, és így csak nagyon gyenge idővel hozta be váltóját a harmadik helyre.

Liu Shaolin Sándor a rövidpályás gyorskorcsolya vegyes váltójának negyeddöntőjében Fotó: MANAN VATSYAYANA / AFP
Liu Shaolin Sándor a rövidpályás gyorskorcsolya vegyes váltójának negyeddöntőjében Fotó: MANAN VATSYAYANA / AFP

A magyarok futamában amerikaiak és az oroszok elhúztak az elején, amikor a lányok korcsolyáztak, de Krueger és Liu Shaolin áthidalták ezt a különbséget. Utóbbi aztán már második helyen adta át a váltást Kónyának. Jászapáti egy helyet visszacsúszott, de azért nem volt túl nagy a lemaradása. Krueger visszahozta a második helyre a csapatot, majd Liu Shaolin nagyon elegánsan az élre korcsolyázott, megnyerte a futamot a magyaroknak.

Az elődöntőben Magyarország újra megkapta az amerikaikat és az oroszokat, mellettük az olimpia favoritjának számító Kínát is. Körülbelül húsz perc pihenő után kellett újra maximumot nyújtaniuk a short trackeseknek. A magyar csapat egyet cserélt is, Liu Shaoang került be Krueger helyett. A legjobb négybe jutáshoz az első két hely valamelyikét kellett megszerezniük Kónyáéknak. A harmadik-negyedik helyezettek pedig a B döntőben az ötödik-nyolcadik helyért küzdhettek.

A magyaroknál ezúttal Jászapáti kezdett, és ez jó húzásnak is bizonyult, Kínával haladtunk az élen az első körökben. Kónya egy kicsit visszaesett, de a tizedik körben már Liu Shaolin vezette a sort. Az oroszok kiestek már eddigre, Kínával és az USA-val küzdöttek az élen a korcsolyázóink. Négy körrel a vége előtt az USA vezetett, Liu Shaoang az utolsó váltást a második helyen adta át testvérének, és Liu Shaolin a negyedöntőhöz hasonlóan újra nagyon szép előzést mutatott be. Ellépett amerikai vetélytársa mellett, és tisztán nyerte meg ezt a futamot is. Kína az utolsó körben már nem volt versenyben, mivel egyik csapattagot akadályozták a váltás közben. A zsűri hosszas videózás után kizárta az oroszokat és amerikaikat is, Kínát pedig bejuttatja a döntőbe. A magyar csapatot nem érintette ez az eset, a legjobb négybe került.

Frissítés: Később a magyar válogatott bronzérmet szerzett. A döntőben ugyan csak a negyedik helyen értek célba Liu Shaolinék, de Kanadát kizárták, miután versenyzőjük buktatta Kóny Zsófiát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!