Liu Shaolin óriási csatában nyert az olimpián, de kizárták egy előzés miatt, Shaoang bronzérmes

2022. február 7. – 14:22

Liu Shaolin óriási csatában nyert az olimpián, de kizárták egy előzés miatt, Shaoang bronzérmes
Fotó: Aleksandra Szmigiel / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A pekingi téli olimpia hétfői versenynapján megszületett a második magyar érem: Liu Shaoang bronzérmes ezer méteren. Magyarország első egyéni érme ez a sportágban, mégis keserű a szánk íze Liu Shaolin kizárása miatt. Liu Shaolin ötszázon, ezerötszázon és váltóban is javíthat.

A rövidpályás gyorskorcsolyában hétfőn rendezték a férfiak ezer méteres döntőjét. Liu Shaolin Sándor a negyeddöntőben kicsúszott, de a videózás igazolta, nem magától esett el, hanem a holland Knegt szabálytalansága után. Liu Shaoang ugyanabban az elődöntőben volt érdekelt, ahol a továbbjuttatott Liu Shaolin. Az Ádó becenevű Shaoang rutinosan az élre állt, Shaolin kívülről szépen zárkózott, és három kör után már vezettek. Ádót meglökték a hajrá előtt, de továbbjuttatták, Shaolin pedig magabiztosan hozta a futamot, ezért a legjobb pályáról vághatott neki a döntőnek. Ebben a cikkben foglaltuk össze részletesen, mi történt.

A döntő, első fejezet

A vb-címvédő, egyes pályát kapó Shaolinra és az öccsére, Ádóra három kínai várt. A kettes pályán induló Vu-ta Csing ötszáz méteren a legnagyobb favorit, ezren nem. A kínai Zsen Ce-vej (angolos átírással Ren Ziwei) győztes csapat tagja volt szombaton, szerepet kapott a mix váltóban. Li Ven-lung volt a finálé legfiatalabb résztvevője, a maga 21 évével. Arra lehetett számítani, hogy a három kínai összedolgozik, de arra is, hogy a két magyar, amennyire lehet, segíti egymást. Ádó négy éve azt a cél tűzte ki maga elé, hogy mindhárom távon döntőt futhasson. Ezer méteren az ötös pályáról kellett felvennie a küzdelmet.

Vu nem tudott eljönni a rajttól az első helyen, de a negyedik körben átvette a vezetést a remekül előre törő Ádótól. Nem sokkal később félbe kellett szakítani a futamot, mert egy törött penge veszélyt okozott. Liu Shaolin akkor éppen az ötödik helyen tartózkodott.

Fotó: Aleksandra Szmigel / Reuters
Fotó: Aleksandra Szmigel / Reuters

Második nekifutás – hatalmas dráma

A szereposztás ugyanaz: Shaolin az egyes, Ádó az ötösön pályán volt, köztük a három hazai versenyző, akik taktikája egymásra épült. Most két kínai állt az élre, nagyon fegyelmezetten dolgoztak össze, és nyilvánvalóan az volt a tervük, hogy a két magyart különválasszák. Miután Ádó megbillent, kiszállt a versenyből jó három körrel a vége előtt, ahogy Vu is elengedte a futamot, ő sem bírta, neki hosszú volt ez, teljesen bekötött a lába.

Liu Shaolin viszont az élre állt – később kiderült, szabálytalanul előzött négy körrel a vége előtt –, és ha már nehezebben is mozgott az utolsó métereken, nem tudták megelőzni. Zsen az utolsó métereken mindent megpróbált, használta a kezét is, de pár centivel, négy századdal végül kikapott. Liu Shaolin beesett a célba, ahogy előretolta a korcsolyáját, eközben ő is kitette a kezét.

A magyar önfeledten nem mert ünnepelni, és két perc videózás után kiderült, nem alaptalanul volt visszafogott, a legkeményebb büntetést kapta Liu Shaolin. Nem az utolsó métereken történtekért zárták ki, hanem az előzése nem volt megfelelő. Összeértek Zsennel, ez tagadhatatlan, de nem tűnt szándékosnak, a kezét nem használta, a testük viszont egymáshoz ért.

Ha a Forma-1-ből veszünk kölcsön egy kifejezést, tipikus versenybaleset volt, a bírók azonban közbeavatkoztak.

A korábbi olimpikon Heidum Bernadett az M4-en felháborítónak nevezte a döntést, ha nem Kínában lett volna az olimpia, és nem kínai versenyző lett volna az, akivel összeért a Liu Shaolin, akkor most Magyarországnak olimpiai bajnoka lenne egyéniben.

Liu Shaolin felháborodott a döntés után, ötszázon és ezerötszázon még javíthat, és még ott van a váltóverseny is. A hátralévő napokban bármennyire nehéz, el kell felejtenie, ami történt.

Liu Shaoang végül élete első döntőjében bronzérmet nyert, mégis kicsit csalódottan ment a dobogóra. Az érmet kedden kapja meg. Ötszáz méteren ő javíthat, ahogy 1500-on is. Jászapáti Petra ötszázon a hetedik lett.

Fotó: Matthew Stockman / Getty Images
Fotó: Matthew Stockman / Getty Images

„Érzelmi hullámvasút volt ez a mai nap. Próbálok diplomatikusan és fegyelmezetten válaszolni. A pálya mellett egy kicsit elveszítettem a fejem. Elszabadultak az érzelmeim. Nem tudom, hogy mit csinálhattam volna, ilyen helyzetben.

Kaptunk sok jót, és kaptunk sok rosszat is. Amikor visszafújták a finálét az élen álltam. A második futamban már nem tudtam előrébb jönni, ennyi volt bennem. A bírói döntést el kell fogadni, és tovább kell lépni, és a többi távra koncentrálni. Ami történt, megtörtént, lépjünk tovább, ezt mondtam Shaolinnak is”

– értékelt a sportcsatornának Liu Shaoang.

Liu Shaolin Sándor ugyanakkor senkinek sem nyilatkozott. Kiment a csarnokból, felszállt a sportolói buszra, és visszament a szállásra.

A hivatalos végeredmény:

  1. Zsen Ce-vej – 1:26,768
  2. Li Ven-lung – 1:29,917
  3. Liu Shaoang – 1:35,693
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!