Olimpiai döntőben a Liu testvérek, három kínai lesz az ellenfelük ezer méteren

2022. február 7. – 13:16

Olimpiai döntőben a Liu testvérek, három kínai lesz az ellenfelük ezer méteren
Fotó: Matthew Stockman / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A pekingi téli olimpián hétfőn ismét a jégre szólították a rövidpályás gyorskorcsolyázókat. A nőknek az 500 méteres negyeddöntőket rendezték, a férfiaknak az ezer métert. Mindkét távon győztest hirdetnek hétfőn. A mieink döntője két óra után kezdődik.

A szombaton a mix váltóval bronzérmes Jászapáti Petra az ötszáz méteren rajt-cél győzelmet aratott a második negyeddöntőben, miután tökéletesen elkapta a rajtot a kettes pályáról indulva. Az elődöntőből az első két helyezett jut automatikusan a döntőbe, a magyar versenyzőtől bravúr kellett a fináléhoz. A holland Schulting és a belga Desmet futamába került, onnan kellett továbblépnie a döntőért. Jászapáti remekül megnyomta az utolsó kört, Schulting simán nyert, őt nem tudta megközelíteni, a kínai Zsangot viszont nagyon megközelítette, de végül két ezreddel lemaradt a döntőről. Jászapáti így a B döntőben küzdhet a helyezésekért. Összesítésben a hetedik helyen zárt. Az aranyra a címvédő olasz Arianna Fontana szerezte meg

A férfiak között Liu Shaoang volt a magyarok közül az első résztvevő, és ugyan vezetett a futamában, két körrel a vége előtt a koreai Lee-dzsun Szeo megelőzte, és végül a koreai mögött magabiztosan őrizte a második helyet. Nem kockáztatott meg egy veszélyes előzést, és simán bejött továbbjutó pozícióban.

Krueger John Henry ezen a távon amerikai színekben a második lett négy éve, Phjongcshangban, most nem ment jól, de mivel az utolsó kanyarban volt előtte egy hármas baleset, bejött első helyen. Mivel azonban volt a futam elején egy vitatott előzése, a magyart is kizárták, nemcsak a balesetet okozó ausztrált.

Az utolsó negyeddöntőben Liu Shaolin Sándor kicsúszott a negyedik körben, de az utólagos elemzés szerint versenyben maradhatott, mert a holland Knegtet szabálytalannak látták, és a könyökhasználata eredményezte a magyar kiesését. Mindez azt jelenti, hogy folytathatja az elődöntőben, de külső pályára kényszerül. A két magyar ugyanabban az elődöntőben kapott helyet.

A két magyar három kör után az élre állt – az ellenfelek ettől rettegnek –, a vb-címvédő Liu Shaolin az élen fejezte be, Shaoang viszont elesett az utolsó körben. A zsűri úgy ítélte meg a helyzetet, hogy Lee-dzsun Szeo okozta az ütközést, így két magyar döntős lesz.

A két magyar mellett három kínai lesz a fináléban. Ren és Li a másik elődöntőben győzött a koreai Hwang kizárása után.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!