„Úgy irányítják a fehér tulajdonosok az NFL-t, mintha egy ültetvény lenne”

2022. február 2. – 22:27

„Úgy irányítják a fehér tulajdonosok az NFL-t, mintha egy ültetvény lenne”
Brian Flores a Miaimi Dolphins edzője 2021. június 15-én Miamiban – Fotó: Mark Brown / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Rasszista megkülönböztetés miatt perli az NFL-t a Miami Dolphins csapatától a 2021-es szezon végén kirúgott korábbi vezetőedző, Brian Flores, aki szerint az NFL és annak 32 csapata előtt az elmúlt években minden lehetőség ott volt, hogy változtassanak a sportágon belüli kultúrán, ezt mégsem tették meg. „Valójában a faji megkülönböztetést csak súlyosbította az NFL álságos elkötelezettsége a társadalmi egyenlőség mellett” – áll a Flores által beadott keresetben.

Flores, aki 2008-ban került az NFL-be edzőként, és 2019-21 között, három szezonon át volt a Dolphins vezetőedzője, és tisztában van vele, hogy a pályafutását kockáztatja a per elindításával.

A keresetet nem véletlenül február 1-én nyújtották be, ez ugyanis az első napja a Fekete Történelem Hónapjának – a per elindítása így szimbolikus módon kapcsolódik össze az afrikai diaszpóra történelmének fontos embereire és eseményeire való emlékezésként indult kezdeményezéssel.

Az NFL, a New York Giants, a Denver Broncos és a Miami Dolphins ellen szóló kereset kártérítést és büntető kártérítést követel minden fekete vezetőedző, támadó- és védőkoordinátor, irányítóedző, valamint az általános igazgatók, illetve az ezekre a pozíciókra pályázó fekete jelöltek számára. A kereset továbbá annak megállapítását kéri, hogy az NFL és csapatai megsértették az Egyesült Államok, valamint New York és New Jersey állam törvényeit.

Emellett szeretné, ha az NFL növelné a feketék befolyását a munkaerő-felvételben, a vezetőedzők, koordinátorok és általános igazgatók felvételének is kirúgásának objektivitását is növelnék – Florest például azután rúgták ki, hogy 2003 óta először volt sorban két szezonban több győzelme, mint veresége a Dolphinsnak, tehát nem végzett rossz munkát –, a fekete koordinátorok számának növekedését szeretné látni, illetve indítványozza, hogy valahogy ösztönözzék a csapatokat a fekete igazgatók, vezetőedzők és koordinátorok felvételére és hosszabb távú megtartására. Valamint a vezető beosztású fekete alkalmazottak fizetését is átláthatóvá tenné, gyanítva, hogy azonos poszton kevesebbet keresnek, mint fehér társaik.

Úgy irányítják, mintha egy ültetvény lenne

Flores és jogi képviselői arról írnak a keresetben, hogy az NFL továbbra is faji alapon szegregált, és „úgy irányítják, mint egy ültetvényt”. Emellett azt is felhozzák, hogy a 32 tulajdonos, akik közül egyik sem fekete, a 70 százalékban feketék jelentette játékosok munkájából profitál.

A 32 NFL-csapat közül egyedül egy alkalmaz jelenleg fekete vezetőedzőt, Mike Tomlin 2007 óta irányítja a Pittsburgh Steelers csapatát. A 2021-es szezon elején további két fekete vezetőedző dolgozott a ligában, de ahogy Florest, úgy David Culleyt is kirúgták a szezon végén. Rajtuk kívül még két, valamilyen kisebbséghez tartozó vezetőedző dolgozik, a latino származású Ron Rivera, aki a rasszizmus miatt nevet váltó, két szezonon át Washington Football Team, mostantól Washington Commanders névre hallgató csapatnál van, illetve az NFL első muszlim vezetőedzője, a libanoni származású Robert Saleh a New York Jetsnél. A 2021-es szezon alatt vagy után összesen 9 NFL-csapat vezetőedzői állása üresedett meg, eddig négyet töltöttek be, egyikük sem kisebbségi edző.

David Culley a Houston Texans vezetőedzője a Tennessee Titans elleni meccsen a Nissan Stadionban 2021. november 21-én – Fotó: Wesley Hitt / Getty Images
David Culley a Houston Texans vezetőedzője a Tennessee Titans elleni meccsen a Nissan Stadionban 2021. november 21-én – Fotó: Wesley Hitt / Getty Images

Nincs itt semmi látnivaló

A kereset beadása után a 32 fehér többségi tulajdonos és a szintén fehér főtitkár, Roger Goodell által irányított NFL a vád súlyosságához mérten meglehetősen gyorsan reagált. Közleményükben azt írták, hogy mind az NFL, mind annak csapatai mélyen elkötelezettek a társadalmi egyenlőség mellett, és minden ténykedésüket a sokszínűség pártolása irányít, sőt, alig van terület, amellyel többet foglalkoznának, mint ez. Majd azzal zárják a bármiféle vizsgálatot, vagy legalább vizsgálóbizottság felállítását megelőző közleményt, hogy

„Védekezni fogunk ezen állítások ellen, amelyek alaptalanok.”

Rém kínos sms-váltás

A keresetben Flores egy rettentő kínos esetet is feltárt, felidézve egy sms-váltást korábbi főnökével, a New England Patriots vezetőedzőjével, Bill Belichickkel. Az smsek tanúsága szerint Belichick véletlenül Brian Floresnek gratulált, amiért a New York Giants új vezetőedzője lett, de mint kiderült, Belichick összekevert a korábban a szárnyai alatt dolgozó két Brian keresztnevű vezetőedzőt, valójában ugyanis Brian Daboll kapta meg a Giants vezetőedzői állását.

Azon túl, hogy személyes szinten is kínos esetről van szó, Flores szempontjából kifejezetten furcsa lehetett ilyen smseket kapni, tekintve, hogy akkor gratulált neki korábbi főnöke – aki ugye egy másik csapat vezetőedzője –, amikor még nem is jelent meg a Giantsszel leegyeztetett állásinterjúján. Vagyis a Giants meg sem hallgatta Florest, úgy döntött Daboll alkalmazása mellett, ez az információt pedig egy rivális csapat vezetőedzőjéhez is eljutott valamilyen csatornán. A Giants ennek ellenére meghallgatta Florest, úgy is, hogy ezek szerint már korábban odaígérték másnak az állást.

Az ügyhöz érdemes tudni az NFL-ben 2003-ban megalkotott úgynevezett Rooney-szabályt, amely papíron azt hivatott biztosítani, hogy a háttérstáb legfontosabb pozícióira, illetve a főbb edzői posztokra való interjúztatás során minden csapat köteles legalább két, valamilyen kisebbséghez tartozó személyt is állásinterjúztatni, közülük pedig legalább egynek a csapaton kívüli jelöltnek kell lennie. Munkáltatói kvóta ugyanakkor nincs, ezért is lehet, hogy a 2021-es szezon elején ugyanúgy három fekete vezetőedző volt az NFL-ben, mint 2003-ban, a Rooney-szabály bevezetésekor – előrelépés tehát jól láthatóan nincs.

Flores a keresetben azt is felveti, hogy három éve – a giantses esethez hasonlóan – pusztán csak a kvóta teljesítése miatt hallgatták meg a szintén beperelt Denver Broncos vezetőedzői állására. Flores állítása szerint a Broncos vezetősége egyórás késéssel jelent meg az állásinterjún, amelyen „teljesen ziláltnak tűntek”, mintha „egy átmulatott éjszakáról” érkeztek volna. „Az interjú tartalmából egyértelműen kiderült, hogy Florest csak a Rooney-szabály miatt kérdezték meg” – áll a perben, utalva az NFL irányelvére.

A kereset beadása után a Giants és a Broncos is tagadta a vádakat, előbbi azt közölte, hogy elégedettek voltak a Daboll felvételéhez vezető keresési procedúrával, míg a Broncos teljesen alaptalannak nevezte az állításokat. Közlésük szerint az állásinterjún a csapat 5 vezető beosztású embere vett részt, és az 3,5 órán át tartott.

Egy kis extra, ha direkt veszítesz

A rasszista megkülönböztetés mellett korábbi csapata, a Miami Dolphins tulajdonosa ellen is súlyos vádakat fogalmaz meg. Flores állítása szerint a tulajdonos Stephen Ross bónuszt ajánlott neki minden egyes elvesztett mérkőzésért, hogy ezzel javítsa a csapat pozícióját az évenként megrendezett drafton – ezen a játékosbörzés az egyetemről érkező játékosok közül válogathatnak az NFL-csapatok az előző szezonban elért eredményük alapján, a legtöbb mérkőzését elvesztő, tehát a a leggyengébb csapat kezd minden körben, utolsóként pedig a regnáló címvédő, a Super Bowl-győztes választ a tehetségek közül.

Brian Flores a Miami Dolphins vezetőedzője Stephen M. Ross tulajdonossal és Tom Garfinkel elnök-vezérigazgatóval a New York Jets elleni meccs előtt, 2020. október 18-án – Fotó: Michael Reaves / Getty Images
Brian Flores a Miami Dolphins vezetőedzője Stephen M. Ross tulajdonossal és Tom Garfinkel elnök-vezérigazgatóval a New York Jets elleni meccs előtt, 2020. október 18-án – Fotó: Michael Reaves / Getty Images

A kereset szerint minden egyes elvesztett meccs 100 ezer dollárt jelentett volna a 2019-ben ötéves szerződést aláíró Floresnek. Az akkor valóban nem túl acélos kerettel rendelkező Dolphins Flores alatt az első idényben 5-11-es mérleggel zárt, utána viszont messze a várakozás fölött teljesítettek, 2020-ban 10-6-os mérlegükkel éppen csak lemaradtak a rájátszásról, idén pedig 9-8-cal zártak, szintén a rájátszást jelentő helyek közelében.

Flores azt is állítja a keresetben, hogy a tulajdonos Ross mindenképp rá akarta venni, hogy az NFL szabályai ellen vétve próbálja magukhoz csábítani az egyik rivális irányítóját, majd pár héttel később a szabályokkal teljesen ellentétes módon „véletlen” találkozót szervezett a vezetőedző és a kérdéses játékos között.

Komoly ügy lehet belőle

Bár az NFL villámgyorsan lesöpörte Flores vádjait azzal, hogy azok alaptalanok, jó esély van rá, hogy az ügy ennél komolyabbá váljon, még úgy is, hogy nem lesz egyszerű Floresnek és ügyvédeinek bizonyítani a keresetben felhozott vádakat. Charles Robinson, a Yahoo NFL-szakírója ugyanakkor arról is nem sokkal a Flores-ügy kirobbanása után, hogy két másik NFL-edzővel is beszélt, akik úgy látják, tudnak plusz muníciót adni a közös peres eljáráshoz.

Akár a Rooney-szabály átvariálása, vagy egy egészen más, valóban egyenlőbb rendszer kialakítása is lehet a dolog kifutása az NFL-ben. Fontos persze leszögezni, hogy önmagában a Rooney-szabály nem rossz, sőt, az NFL jobb vele, mint nélküle, a gond inkább a csapatok hozzáállása a Rooney-szabályhoz. A dolgot remek példával érzékelteti Stephen Holder az Athleticen. Holder feleleveníti a korábban már említett Mike Tomlin szerződtetésének körülményeit.

2007-ben már érvényben volt a Rooney-szabály, amelynek a Steelers eleget is tett azzal, hogy a megüresedett vezetőedzői pozícióra meghallgatta Ron Riverát és Russ Grimmet, Riverával a kisebbségi kvótát is kipipálták, tehát papíron rendben voltak. A Steelerst viszont nem az érdekelte, hogy meglegyenek, hanem hogy jó döntést hozzanak, ezért hallgatták meg az akkor lényegében teljesen ismeretlen Tomlint is, aki egy évet töltött a Minnesota Vikings védőkoordinátoraként, előtte pedig öt éven át volt a Tampa Bay Buccaneers egy védelmi pozíciójáért felelős edző.

A Steelerst 1988-2016 tulajdonló Dan Rooney – róla van egyébként elnevezve a Rooney-szabály, mert fontos szerepe volt annak megalkotásában – életrajzi könyvében arról írt, hogy Tomlin valósággal levette őket a lábukról az állásinterjún, ami után kétség sem fért ahhoz, hogy neki ajánljanak szerződést. Tomlin a 2008-as szezon végén Super Bowlt nyert a Steelersszel, a szezon után az év edzőjének is megválasztották, jelenleg pedig ő a második leghosszabb ideje egy csapatnál dolgozó vezetőedző az NFL-ben.

Mike Tomlin ünnepel LaMarr Woodley-val és Troy Polamaluval, mután a Pittsburgh Steelers legyőzte az Arizona Cardinalst a Super Bowl XLIII-ban a floridai Tampában, 2009. február 1-én – Fotó: Gary W. Green Orlando Sentinel / Tribune / Getty Images Fotó: Orlando Sentinel
Mike Tomlin ünnepel LaMarr Woodley-val és Troy Polamaluval, mután a Pittsburgh Steelers legyőzte az Arizona Cardinalst a Super Bowl XLIII-ban a floridai Tampában, 2009. február 1-én – Fotó: Gary W. Green Orlando Sentinel / Tribune / Getty Images Fotó: Orlando Sentinel

A Steelers tehát eredményt és stabilitást is kapott azzal, hogy nem egy kötelezően kipipálandó dologként tekintett a Rooney-szabályra, hanem lehetőségként – ez hiányzik a legtöbb NFL-csapatnál.

Olyannyira, hogy 2020-ban az NFL kénytelen volt feljavítani azt – a draftra szóló választási joggal jutalmazzák azokat a csapatokat, amelyek házon belül neveltek ki olyan jó kisebbségi edzőket vagy igazgatókat, hogy azokat egy másik csapat elcsábította vezetői pozícióba.

A fejlődés igazi jele az lesz, ha a csapatok azért keresik meg ezeket a jelölteket, mert ők akarják, nem pedig azért, mert rákényszerítik őket, ezért emelt most szót Flores, de egyedül valószínűleg kevés lesz a változáshoz az NFL úthengerével szemben. Ahogy a feketék elnyomása ellen tüntető, korábban a Super Bowlt is megjárt irányító, Colin Kaepernick is kevés volt. Egy ideig tüntettek mellette a társak, majd jött az NFL, hogy inkább senki ne tüntessen, alkossanak meg együtt valami rendszert, amiben mindenki jobban érzi magát. Kaepernicket közben a tehetségét figyelmen kívül hagyva egy csapat sem környékezte meg szerződéssel, ezért be is perelte az NFL-t, mondván a tüntetése miatt összejátszottak ellene a csapatok. Az NFL tagadta ezt, de végül peren kívül 10 millió dollár körüli összegben egyezett meg Kaepernickkel és a vele együtt perlő Eric Reiddel.

Beszédes a Houston Chronicle által kigyűjtött adatsor is. A 2003-21 között kinevezett 127 új NFL-vezetőedzőt vizsgálva arra jutottak, hogy egyrészt a 127 kinevezésből 25 volt csak fekete edző, másfelől a kinevezett fekete edzők sokkal magasabb százalékban kerültek korábban kapcsolatba a vezetőedző posztjáról döntő igazgatóval. A kinevezett fekete vezetőedzők 48%-ban dolgoztak vagy az adott csapatnál, vagy egy másiknál korábban a kinevezésükről döntő igazgatóval, a fehér vezetőedzőknél ez a mutató viszont csak 31%, vagyis fehér edzőt sokkal nagyobb biztonsággal neveznek ki vezetőedzőnek akkor is, ha nincs direkt ismeretük róla egy adott csapatnál, mint feketét.

Hogy Flores keresete eljut-e valahová, vagy kifullad, nagyban múlik azon, hogy hányan állnak mellé a hasonlót tapasztaló NFL-edzők közül. Akár célt ér ez az egy per, akár kifullad, az ügy súlyát pontosan jelzi, hogy a per által képviselt ügyért lényegében hajlandó a pályafutását kockáztatni 40 éves korában, amikor még jó esetben 2-3 évtized munka várna rá az NFL-ben. Ha bármit sikerül elérnie, nem neki, hanem a liga többi kisebbségi edzőjének lesz jó.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!