Felfüggeszti Pálinger Katalint és Nagy Lászlót a kézilabda-szövetség

2022. január 26. – 09:46

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar férfi kézilabda-válogatott a 15. helyen zárta a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságot, ami a várakozásokhoz képest egyértelmű csalódás. A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) elnöke, Kocsis Máté a nemrég indult Sportrádióban értékelte az Eb-szereplést. „Valamit mindannyian vártunk ettől a tornától és a magyar csapattól, de semmiképpen sem azt, ami történt” – idézi Kocsist a Nemzeti Sport.

Kocsis azt mondta, a profi sportolóknak el kell viselniük a hazai pályával és sok szurkolóval járó nyomást. Nem érti, hogy a stáb és a játékosok tavaly tavasszal miért döntöttek úgy, hogy nincs szükségük mentális felkészítésre, szakemberekre, amikor most kiderült, talán mégis kellett volna.

„Azt sem értem, miért nem ment ki a válogatottunk előtte edzeni a csarnokba? Nem kell magas szinten játszani ahhoz, hogy az ember tudja, nem ugyanaz egy ekkora létesítményben játszani, mit a megszokott tornateremben a megszokott bordásfalakkal, egy játékosnak olyan apróságokat is látnia kell, mennyi hely van a pálya mellett, vagy milyen színű a háló” – mondta Kocsis, aki szerint a hazai férfi bajnokság nem elég erős a némethez vagy a franciához képest.

Az MKSZ elnöke úgy látja, hogy a férfi NB I. túlságosan is fejnehéz, a Veszprém és a Szeged nagyon kiemelkedik a mezőnyből, így a szezonban csak néhány igazán kemény meccset játszanak egymással, a többi meccsük szinte lefutott. Kocsis szerint nem kettő, hanem legalább négy, öt vagy hat hasonló képességű csapatra lenne itthon szükség. „Ez finanszírozási probléma is, meg kell vizsgálniuk, mi a rendelkezésre álló források minél szélesebb körben való elosztásának az útja” – mondta Kocsis.

„Több válogatott játékosunk nem kezdő a saját klubcsapatában, vagyis fenntartunk egy olyan bajnoki rendszert, amiben a magyar válogatott játékosok padoznak. Vannak ugyan szabályozási módszerek, mint például az, hogy fizetni kell a légiósok után, de alapvetően a szövetség nem szólhat bele, egy klub kit igazoljon le és játszasson. Azzal nem tudunk mit kezdeni, ha nem cserélik be a magyar játékosokat” – mondta Kocsis, aki szerint itthon fel kell építeni további csapatokat, például a Balatonfüredet, a Tatabányát vagy Ferencvárost, amelyek képesek megszorongatni és versenyben tartani a két nagy BL-klubot.

Az MKSZ elnöke kedden egy zárt körű sajtóbeszélgetésen is részt vett, ahol elárulta, hogy amíg nem történik meg a női és férfi válogatott világbajnoki (a női válogatott tavaly decemberben 10. lett a vb-n), illetve Európa-bajnoki szereplésének értékelése,

addig a két szakmai alelnököt, Pálinger Katalint és Nagy Lászlót felfüggesztik.

Kocsis hangsúlyozta: nem leváltásról van szó, csak elég furcsán nézne ki, ha önmagukat értékelnék – írja a Mandiner. Az elnök szerint indulatból nem szabad döntéseket hozni, és hozzátette: „Úgyis mindenki a mi fejünket követeli: a sportvilág Nagy Lászlóét, a politika az enyémet.”

A szövetség szakmai bizottságának elnöke, Juhász István nem titkolta, el kell gondolkozni azon, hogy helyes volt-e, hogy három szakemberből (Gulyás István szövetségi kapitány, Chema Rodríguez másodedző, Nagy László csapatmenedzser) állt a szakmai stáb. Juhász szerint láthatóan nem volt meg közöttük az összhang ezen az Eb-n. „Bebizonyosodott, hogy ez egy idejét múlt modell, vissza kell térnünk ahhoz, amelyet már az élcsapatok is alkalmaznak, hogy egy szakemberre kell bízni újra a meccselést” – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!