Vas Blanka világkupa-4. hellyel indította az évet terepkerékpárban

2022. január 2. – 14:50

Vas Blanka világkupa-4. hellyel indította az évet terepkerékpárban
Vas Blanka a negyedik lett a hollandiai Hulstben rendezett ciklokrossz-világkupán – Fotó: Luc Claessen/Velo/Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Vas Blanka sokáig a dobogóért küzdött, de végül a negyedik lett a hollandiai Hulstben rendezett ciklokrossz (terepkerékpár) világkupán.

Vas Blanka a második sorból indult, de egy jó rajt után máris fogott néhány pozíciót, majd egy szűk kanyarban még eggyel előrébb furakodott, a hatodik helyen kezdte meg a körözést. A hulsti pálya egy egykori erődre épült, rengeteg meredek rézsűt és emelkedőt foglal magába, olyanokat is, amelyeken szó szerint, fel kell kapaszkodni. A futam egyik érdekessége, hogy egy szélmalom aljában is áttekernek.

Az első kör végén a holland Puck Pieterse szerzett néhány másodperces előnyt, Vas sokáig az ötödik-hatodik helyen tekert, de a kör végére hirtelen a második helyre jött fel, egy meredeket olyan lendülettel vett, hogy három elakadó ellenfelét is megelőzte.

A hulsti pálya falszerű emelkedője, amelyen még gyalog is nehéz felmászni – Fotó: Luc Claessen/Velo/Getty Images
A hulsti pálya falszerű emelkedője, amelyen még gyalog is nehéz felmászni – Fotó: Luc Claessen/Velo/Getty Images

A második körben Shirin Van Anrooij visszaelőzte Vast, de nem tudott tőle meglógni, sőt a magyar egy ijesztően meredek lejtőn pimaszul visszavette a pozícióját. Pieterse a kör végére 14 másodperces előny szerzett Vassal szemben, akinek nem volt ilyen megnyugtató előnye riválisaival szemben. Négyen-öten lógtak a nyakán.

A negyedik kör végétől Vas a világbajnok Lucinda Branddal csatázott a második helyért, oda-vissza előzgették egymást, miközben Pieterséhez is közelebb kerültek, már csak 8 másodperccel vezetett, amikor megkezdte az ötödik, utolsó előtti körét.

Mi az a ciklokrossz?

A versenyek során a bringások általában 2-3 kilométeres körpályákon tekernek, ahol természetes és mesterséges akadályok váltogathatják egymást. Rövid meredekek, lejtős szakaszok, olykor lépcsők és palánkok, miközben a felszín is elég változatos, homok, sár, gyepes rész, burkolt út és olykor hófödte talaj is lehet a pálya része. A biciklik megjelenésükben az országúti gépekhez hasonlítanak, de szélesebb gumikkal rendelkeznek. A ciklokrosszt jellemzően az őszi, téli időszakban űzik, sokan csak kiegészítő sportágként, de már vannak specialisták is. A szakág Hollandiában és Belgiumban a legnépszerűbb, a futball után sokszor ez a legérdekesebb sport.

Az ötödik körben Brand meglépett, és Pietersét is megelőzte a végére, Vas pedig a negyedik helyre csúszott vissza, a ritmust váltó Femke Van Empel is elé került. Az utolsó körben Vas már Annamerie Worsttal küzdött a dobogóért. Worst a mászós emelkedőn néhány másodpercet rávert a magyar bringásra, aki ezt a hátrányt már nem tudta ledolgozni a hátralévő távon, így a negyedik helyen ért célba három másodperccel Worst mögött. Brand győzött, a második Pieterse lett. A szakágról sokat elárul, hogy az első nyolcban hét holland volt Vas mellett.

Vas a szezonban kétszer állt korábban világkupa-dobogón, októberben Iowa Cityben harmadik lett, majd Overijsében életében először nyerni tudott a húszéves versenyző. November közepe után bő egy hónapot kihagyott a versenyzéseben. A namuri világkupán tért vissza, azt feladta, de az azóta eltelt három hétben három top 10-es helyezést is elért

A mountain bike-ban és országúti kerékpározásban is rendkívüli eredményeket szállító és ígéretes jövő álló Vas Blankáról a tábori világkupán forgattunk portrévideót.

Vast jövő héten itthon is lehet látni, január 9-én a Városligetben teker majd a ciklokrossz ob-n.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!