Magyarország–San Marino 4-0

2021. november 12. – 22:42

frissítve

Magyarország–San Marino 4-0
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar futballválogatott San Marino ellen játszik vb-selejtezőt hazai pályán.

A magyar futballválogatott San Marino ellen játszik vb-selejtezőt hazai pályán.

A magyar futballválogatott legközelebb november 15-én, Varsóban játszik világbajnoki selejtezőt a lengyel válogatott ellen. Az lesz az év, és egyben a selejtezősorozat zárómeccse. Természetesen arról a mérkőzésről is beszámolunk majd. Mára köszönjük figyelmüket.

Szakkommentár

Hamar vezetést szerzett a magyar válogatott, egy másodpercig sem forgott veszélyben a győzelme. A szerzett négy gól, a kialakított 24 helyzet, az egész mérkőzésen át tartó egykapuzás és a fiatalok bemutatkozása jóérzésre, önbizalomra adhat okot. San Marino továbbra sem tudott gólt és pontot szerezni Magyarország ellen, ezúttal azonban kaput eltaláló lövés nélkül is zárták ezt a kilencven percet. Messzemenő következtetéseket ebből a meccsből levonni nem szabad, nem érdemes, az albánok nagyarányú veresége okán a pótselejtezőt már kiharcoló Lengyelország elleni hétfői találkozó ebből a szempontból egy meghatározóbb állomás lehet, ahol egy utolsó lehetőséget biztosít még a sors az idei vb-selejtezőktől való szép búcsúzásra.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex


Az utolsó percben a San Marinó-i kapus még elütött egy beadást Szalai Ádám feje elől. Több lehetőség már nem akadt a meccsen. A magyar válogatott hozta a kötelezőt, 4-0-ra győzték le San Marinót. A vendégeknek igazi gólszerzési lehetőségük nem is akadt.

Vécsei Bálint az első válogatott gólját szerezte, a Fradi középpályása egy lecsorgó labdát bombázott a San Marinó-i kapuba.

A duplázó Szoboszlai helyett Hahn János, Botka Endre helyett pedig Balogh Botond állt be. Balogh a Parma védője, ez az első meccse a magyar válogatottban.

Szoboszlai Dominik a második gólját is megszerezte a meccsen, a magyar válogatott tízese ezúttal ballal lőtte ki az alsó sarkot.

Kiss Tamás és Varga Kevin összjátéka után Varga lőtt kapura, a labda megpattant egy védőn, így Benedettininek még nehezebb dolga volt. A kapus azonban időben reagált, és még szögletre tudta ütni az alsó sarok felé tartó labdát.

A 21 éves Kiss Tamás állt be Gazdag helyére. Az egykori Haladás nevelés jelenleg Hollandiában, az SC Cambuurben játszik.

Vécsei Bálint rövid időn belül kétszer is távoli átlövéssel próbálkozott a betömörülő San Marinó-iak ellen. Az első kísérlete nagyon lecsúszott a lábáról, és a labda teljesen elkerülte a kaput. Másodjára viszont már közelebb járt a kapuhoz, miután Varga Kevintől kapott passzt a tizenhatos környékén.

Schäfer András és Varga Kevin állt be Nagy Ádám és Schön Szabolcs helyére. A magyar válogatott felállása ezzel nem változott.

A második félidő elejét megnyomta a magyar válogatott, a San Marinó-iak szinte labdához sem tudtak érni. Az 50. percben Szoboszlai szöglete után Vécsei fejelt kapura, de túl sok erőt nem tudott a fejesbe tenni, így Benedettini könnyedén húzta le a labdát.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

San Marino válogatottjának két legértékesebb játékosa a Transfermarkt adatai szerint az egyaránt 100-100 ezer eurót érő kapus Elia Benedettini és a csatár Nicola Nanni. A legmagasabb szinten Benedettini játszik, ő a Serie C-s Cesena játékosa, aki ebben a szezonban csak egyszer lépett pályára. A 21 éves Nanni a Serie D-s Lucchese kölcsönjátékosa, anyaklubja, a Crotone Serie B-s csapat, ilyen magasságokban San Marinó-i futballista ritkán jár. Legutolsó keretükből Benedettinivel és Nannival együtt csupán négyen játszanak alsóbb olasz ligákban, a többiek mind a félamatőr San Marinó-i ligában játszanak.

San Marino válogatottjának legnagyobb különbségű veresége egy 13-0-s kudarc volt Németország ellen 2006 szeptemberében. Tíz gólt Norvégia, Belgium, Lengyelország és Horvátország, tizenegyet pedig Hollandia lőtt a miniállam válogatottjának. Az első félidő alapján most nem fenyegeti őket az a veszély, hogy egy két számjegyű vereségbe szaladnának bele.

Szakkommentár

Az első félidő második felében már a magyar térfélre való átmenetellel sem kísérleteztek a vendégek, a saját tizenhatosuk elé tömörülve próbálták megakadályozni a magyar válogatottat a gólszerzésben. A jobb oldalon Nego belépésével a támadásokba, az üres területekre való befutásával rendszeresen alakulnak ki lehetőségek, a gólpasszán túl is számos veszélyes helyzetkialakítás kapcsolódik a nevéhez. Nem ezen az estén fog senki sem infarktust kapni a pályán tapasztaltaktól, San Marino kísérlet és kaput eltaláló lövés nélkül zárta a játékrészt.

A szlovák játékvezető egy percet hosszabbított, ami után pontosan le is fújta az első félidőt. A magyar csapat időnként egészen tetszetős támadásokat vezetett, a széleken könnyen bontják meg a San Marinó-i védelmet. Dibusznak eddig semmi dolga nem volt a meccsen.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Nagy Ádám tört előre, majd egy szép passz után Szalai Ádámot hozta helyzetbe. A magyar csapat kapitánya lőtt, de a labda a kapu mellé ment.

Franco Varrella még az első félidő végét sem várta meg, már most változtatott a csapatán. David Tomassinit hozta le, aki eddig sehogy sem bírt Negóval. A helyére José Hirsch állt be.

A labda újra a San Marinó-i kapuba került, de a gólt érvénytelenítették. Schön lövését a kapus védte, a kipattanót Szalai Ádám közelről bekotorta. Sajnos azonban Schön lesen kapta a labdát.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Nego lépett meg a jobb szélen, a beadásba Gazdag Dániel piszkált bele, a labda a kapus lába között ment át, és lett gól.

Szakkommentár

Az előzetesen megadott felállásokhoz mérten San Marino lépett másképp pályára, 4-4-2-es felállásban próbálják megakadályozni a magyar rohamokat. A mieink a szokásos háromvédős rendszerben és a jelenlegi keretből kihirdethető legerősebb felállásban léptek pályára, és azonnal magához is vette a kezdeményezést Marco Rossi csapata. A 80%-os labdabirtoklás, a korán kialakított helyzetek és a vezetés megszerzése az, amire mindenki számított egy ilyen volumenű ellenféllel szemben. Eddig magabiztos játékot produkál a magyar csapat, igaz, a mai ellenfél egy kellemes partner mindehhez.

Ismét a szélen veszélyeztetett a magyar csapat. A középre adott labda Schön elé került, aki kapura is lőtt a tizenhatos vonaláról, a labda az elvetődő Benedettiniben akadt el.

Nego adott be a jobb szélről, Szalai Ádámról lemaradtak a védők, de a Mainz csatára nem tudta a kapura irányítani a fejest, a labda kapu fölött szállt el.

Szoboszlai Dominiktől indult a magyar válogatott támadása, Szalai Ádámmal kényszeretőzött, ami után kilőtte az alsó sarkot. Az első nagyobb helyzetből gól is lett.

A meccs első szögletét a magyar válogatott végezte el. Szoboszlai adott be, a San Marinó-i védők tisztázni tudtak.

A Puskás Arénában nagyjából 10-15 ezer szurkoló lehet kint, a B-közép most is megtelt. A kezdőrúgást a magyar válogatott végezte el.

Magyar válogatott: Dibusz – Botka, Lang, Szalai Attila – Nego, Nagy Ádám, Gazdag, Vécsei –Schön, Szalai Ádám, Szoboszlai. Szövetségi kapitány: Marco Rossi

San Marinó-i válogatott: Benedettini – Battistini, Fabbri, Rossi, Grandoni – F. Tomassini, Lunadei, Golinucci, Mularoni, D. Tomassini – Nanni. Szövetségi kapitány: Franco Varrella

Játékvezető: Filip Glova (szlovák)

Gulácsi Péter, Willi Orbán, Sallai Roland, Sallói Dániel, Bolla Bendegúz és Kleinheisler László sem áll a válogatott rendelkezésére az utolsó két selejtezőn. A lipcsei páros és a Freiburg középpályása 10-10 válogatott találkozón lépett pályára az idén, Kleinheisler 12-szer szerepelt. Ennyi meghatározó, stabil játékos még nem hiányzott Marco Rossi keretéből a kapitányi kinevezése óta.

A magyar válogatott a legutóbbi 9 mérkőzéséből csak egyet nyert meg, Andorra volt akkor az ellenfél. Marco Rossi csapata átlagosan 6 kísérletet jegyezett mérkőzésenként az utolsó nyolc fellépésén, a statisztikák szerint ebben az időszakban a meccsenkénti három kaput eltaláló lövést sem sikerült elérni, a szögletek számának átlaga pedig kettő alatt van. Ugyanakkor a magyar válogatott még sohasem kapott ki San Marino válogatottjától, még pontot és gólt sem sikerült szerezniük ellenünk a miniállam képviselőinek.

Nem túlzás azt állítani, hogy San Marino szökőévenként szerez pontot, a kétszer akkora Andorra például ebben a selejtezősorozatban kétszer is oda-vissza verte őket. Az első döntetlenjükre három évet kellett várni, 1993-ban Törökország ellen értek el egy 0-0-át. Teltek-múltak az évek, amikor Lettországban szerzett bravúrdöntetlent a válogatott, ráadásul még gólt is lőttek, 1-1 lett a végeredmény. 2003-04-ben Liechtensteinben 2-2-t játszottak, majd odahaza megszületett a történelmi győzelem: 1-0-ra nyerték a barátságos meccs visszavágóját. Ez volt a válogatott egyetlen győzelme. Sok szűk esztendő után odahaza 0-0-t értek el az észtek ellen 2014 novemberében, majd 2020-ban a Nemzetek Ligájában Liechtenstein és Gibraltár ellen sikerült elcsípniük egy-egy pontot.

A legnagyobb különbségű magyar győzelem egy 8-0-s siker volt 2010. október 8-án, ez volt Egervári Sándor szövetségi kapitány negyedik mérkőzése. A mérkőzést 10 596 néző látta az azóta lebontott Népstadionban. A 11 évvel ezelőtti csapatból egyedül az akkor mesterhármast elérő Szalai Ádám tagja a jelenlegi keretnek. A Mainzban játszó Szalain kívül hárman játszanak még értelmezhető szinten: Koman Vladimir az indiai Chennaiyin FC, Dzsudzsák Balázs az NB I.-es Debrecen, Priskin Tamás pedig az NB II.-es Győr játékosa.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!