Gareth Bale szerint a csapat kizárása lehet a megoldás az ismétlődően rasszista szurkolók problémájára

2021. szeptember 4. – 18:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miután a FIFA fegyelmi vizsgálatot indított a magyar–angol vb-selejtező rasszista incidensei miatt, szombaton az idei szezonra a Real Madridhoz visszatérő walesi Gareth Bale is megszólalt a kérdésben, és elmondta, hogy ha a nemzeti csapatban hasonló inzultus érné a csapattársait, támogatná, hogy levonuljanak a pályáról. A játékos egy lehetséges megoldást is felvázolt, mint mondta, azokat az országokat, melyeknek szurkolói sorozatosan rasszista megnyilvánulásokat tesznek, átmenetileg akár ki is lehetne zárni a nemzetközi sorozatokból – írja az MTI.

Bale a walesiek vasárnapi, Belarusz elleni meccse előtt arról beszélt, hogy ha olyasmi történne a csapattársaival, ami miatt le akarnának vonulni a pályáról, ő teljes mellszélességgel támogatná a dolgot. Mint mondta, ha az illetékes szervezetek nem tennének meg mindent annak érdekében, hogy a játékosok védve legyenek, és a legjobb megoldás a levonulás lenne, ő biztos nem állna az útjában. A játékos szerint

a selejtezők fontosak, de ettől még ez lenne a helyes cselekedet, mert ezek a dolgok sokkal fontosabbak a futballnál.

A walesi csatár emellett azt is elmondta, hogy frusztrálónak találja, hogy a mostanihoz hasonló, őrületesen hosszú vizsgálatokat indítanak, mikor teljesen egyértelmű, hogy mi történt, és azonnal tenni kellene ellene. Bale szerint a legegyszerűbb az lenne, ha kitiltanák a rasszista szurkolókat a stadionokból, vagy ha sorozatosak a rasszista megnyilvánulások, egyszerűen kitiltanák az érintett országot a nemzetközi sorozatokból. Mint mondta, ha egy ország drukkerei nem bírnak leállni a vállalhatatlan megmozdulásokkal, talán azzal lehet őket jobb belátásra bírni, ha kihajítják a csapatukat.

Gareth Bale walesi színekben a 2021-es futball Eb-n. Fotó: Kenzo Tribouillard / POOL / AFP
Gareth Bale walesi színekben a 2021-es futball Eb-n. Fotó: Kenzo Tribouillard / POOL / AFP

Szombaton a szokásos kötcsei pikniken Szijjártó Péter a magyar-angol meccsről, illetve a szurkolói viselkedés miatt kialakult botrányról is beszélt pár mondatot, és lényegében első kormányzati szereplőként elismerte, hogy valóban voltak rasszista megnyilvánulások a meccsen. Az ügyben korábban Boris Johnson brit miniszterelnök is megszólalt, azt írta: „az angol játékosokat faji alapú bántalmazás érte tegnap este Magyarországon. Ez teljesen elfogadhatatlan”. Maga az MLSZ is kemény fellépést ígért, azonban egyetlen szóval sem említik közleményükben a rasszista megnyilvánulásokat. Az ügyről Hrutka János is írt véleménycikket, ezt itt olvashatják el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!