BL-visszavágó a főtábláért: Ferencváros-Young Boys 2-3

2021. augusztus 24. – 21:45

frissítve

BL-visszavágó a főtábláért: Ferencváros-Young Boys 2-3
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A Ferencváros múlt héten 3-2-re kikapott a svájci bajnok Young Boys otthonában a Bajnokok Ligája utolsó selejtezőkörének első meccsén. Emiatt a kedd este 21 órakor kezdődő visszavágón mindenképp győzelemre lenne szükségük ahhoz, hogy a tavalyi szezon után ismét bejussanak a BL csoportkörébe. Ha ez nem sikerül, akkor a Ferencváros az Európa-liga csoportkörében fog játszani az ősszel. Mivel az idei szezontól eltörölték az „idegenben szerzett több gól” szabályt az UEFA versenysorozataiban, ezért egy egygólos Fradi-győzelem esetén most hosszabbítás következne.

Karaszjov a svájciak harmadik gólja után nem sokkal lefújta a mérkőzést, a Young Boys összesítésben 6-4-re győzte le a Ferencvárost, így ők lesznek ott a BL főtábláján. A Fradira hat csoportmeccs vár ősszel az El-ben, ennek a sorsolását pénteken tartják.

Szakkommentár

A kiállítás után az emberhátrány és az eredmény után futás pluszenergiákat igényelt, de elfáradtak picit a zöld-fehérek, akik egyre több egy az egy elleni harcot veszítettek el. A Young Boys pedig a továbbjutás lehetőségének birtokában sem állt vissza, továbbra is nyomás alatt tartva a Fradi védelmét, nem engedve a hazaiakat veszélyes területekre. A fáradtság pedig újabb hibát eredményezett, ezúttal Wingo felesleges becsúszása tévesztett ütemet, teljesen jogosan ítélhetett büntetőt Karaszjov, és mutathatta fel az újabb sárga lapot.

Ahogy Uzuni Bernben, úgy Siebatcheu Budapesten is kihagyta a 11-est, Dibusz jó irányba vetődve hárította a borzalmas büntetőt. Tíz emberrel már nem tudtak a hazaiak nagy helyzetet kialakítani, a Young Boys kapujáig sem nagyon jutottak el, a vendégek pedig sorra puskázták el a lehetőségeiket. A Fradi emberhátrányban is óriásit küzdött, Peter Stöger még cserékkel is próbált frissíteni, változtatni a játék képén, de a svájci csapat profi módon vette kezébe az irányítást és zárta le ezt a mérkőzést.

A kitámadó Fradinak nem sikerült gólt szerezni, Mambimbi egy ellentámadás végén viszont bevette Dibusz kapuját, 2-3.

A Fradi kilenc mezőnyjátékossal is nagyot küzd az újabb gólért, ami hosszabbítást érne számukra.

A Fradi mindent egy lapra feltéve támad, a csereként beállt Olekszandr Zubkov verekedte el magát a tizenhatos vonaláig, ám mielőtt lőtt volna, a svájci védők leszerelték.

Wingo szabálytalankodott a tizenhatoson belül, felrúgta a Blazic mellett betörő Ngamaleut. A büntetőt Siebatcheu lőtte, az alsó sarokba tartó labdát Dibusz nagy bravúrral védte ki.

Szakkommentár

A második félidőt ismét a vendégek kezdték aktívabban, beszorítva a Ferencvárost a kapuja elé. Egyik csapat sem változtatott a 4-4-2-es felálláson, a hazaiaknál azonban ezen hadrend védekezésben megnyilvánuló mozdulatait szemlélhettük a játékrész elején, mely újabb hibához vezetett. Rövid időn belül kétszer verték meg a Fradit a bal oldalon, a második középre passzból pedig már gól is született. Az első összecsapáson eredményes Elia labdáját Fassnacht váltotta gólra. A gól után Laidouni kapott sárga lapot, majd 5 perc elteltével sem tudta visszafogni mozdulatát, így ezúttal a Ferencváros mutathatja meg, hogy 10 emberrel is ki lehet harcolni a továbbjutást.

A Ferencváros középpályása, Aissa Laidouni a második sárga lapját megkapta egy szabálytalanság után. A kiállítást egy svájci kapufa is megelőzte, Elia lövése után a kapufa segítette ki a Fradit.

A jobb szélen Elia húzott el, a beadása után a teljesen üresen érkező Christian Fassnacht közelről lőtt a Fradi kapujába, ezzel 2-2 az állás.

A második félidő elején a Young Bosynál van többet a labda, és kicsit be is szorították a Fradit a kapu elé. Azonban igazán nagy helyzetet nem tudtak kialakítani, több beadással is próbálkoztak, de ezek nem voltak elég pontosak, így Dibusz kapuja nem forgott nagy veszélyben, a Fradi-védők eddig mindent tisztázni tudtak.

Sem Peter Stöger, sem David Wagner nem változtatott a csapatán a szünetben, még várnak a cseréikkel.

A Ferencváros a korai bekapott gól után fokozatosan vette át a meccs irányítását, az adódó helyzeteiket nagyon jól használták ki, így megérdemeltnek mondható, hogy fordítani tudtak. Az első félidő nagy részében mindkét csapat bátor, támadójátékot próbált játszani, és ez várhatóan a második félidőben sem fog változni.

Szakkommentár

A váratlan egyenlítő gól visszahozta a Ferencvárost a játékba, megjött a hazaiak játékkedve. Próbált egyre nagyobb nyomást helyezni a Fradi ellenfelére, ez pedig hagyott réseket a védekezésen. A 23. percben Maceiras tolta egyre közelebb Dibusz kapujához a labdát, majd kellemes emlékeket felelevenítve az első találkozóról lövésre szánta el magát 17 méterről, spiccelése a kapufáról jutott az alapvonalon túlra.

Fel sem lélegezhettek még a hazai szurkolók a kísérlet után, amikor a változatos mérkőzés újabb fejleménnyel szolgált. Ezúttal a hazai oldalon jött szögletrúgás, melyet Uzuni végzett el, tökéletesen csavarva a kapu felé a labdát. Mmaee érkezett pontosan a rövid sarokra, és a legmagasabbra ugorva csúsztatta az ívelést a kapuba. 22 perc alatt megfordította és újra nyitottá tette a Ferencváros a párharcot.

A Fradi is gólt szerzett szögletből: a betekert labdát Ryan Mmee fejelte a kapu közepébe, 2–1!

A svájciak a bekapott gól után újra támadásba lendültek. A balhátvédjük, Ulisses Garcia húzódott előre, és eleresztett egy lövést a tizenhatoson kívülről. A labda a jobb oldali kapufán csattant.

Szakkommentár

A Ferencváros három helyen változtatott a berni kezdőcsapaton, Civic, Zachariassen és Mmaee is lehetőséget kapott. Az új emberek új felálláshoz is vezettek, Peter Stöger a 4-4-2-es hadrendnek szavazott bizalmat, már az elején jelezve, hogy a Fradi támadni szeretne ezen a mérkőzésen.

Az elképzelések azonban nem kerültek összhangba a valósággal, a vendégek kezdték jobban az összecsapást. Gyors támadóiknak köszönhetően rögtön két veszélyes támadást is vezettek a svájciak, majd az 5. percben egy pontrúgásból meg is szerezték a vezetést. Zesiger teljesen üresen érkezett Vincent Sierro szögletére, és zavartalanul fejelhetett az ötösről Dibusz Dénes kapujába.

A gól után visszaállt a Young Boys, a Ferencváros próbálta letámadni David Wagner csapatát, de egyelőre tökéletesen szűkítik a területet a berniek, keresve a kontrák lehetőségét. A szerencse azonban újra a hazaiak mellé állt, egy ártalmatlannak tűnő beadást paskolt Von Ballmoos Wingo elé, aki az üres kapuba passzolt.

Most a bal szélen támadt a Fradi, a beadást a svájci kapus nem tudta fogni, csak beleütött a labdába, ami így az előre húzódó jobbhátvéd, Wingo elé került, ő pedig a tizenhatoson belülről a kapuba lőtt.

Nagyjából tíz percnek kellett eltennie ahhoz, hogy a Fradi felvegye a meccs ritmusát, és eljussanak a svájci kapu elé. Wingo tört előre a jobb szélen, a beadása is egészen pontos volt, de Mmaee nem tudta a kapu felé irányítani a fejest. Később egy szabadrúgás után Zachariassen fejese után a labda már kapura ment, de Van Ballmoosnak ez nem okozott gondot, könnyedén fogta.

A Young Boys az első szöglete után megszerzi a vezetést, a beadást Cédric Zesiger fejelte a Fradi kapujába.

A Ferencváros zöld-fehér, a Young Boys sárga-fekete mezben játszik. A kezdőrúgást a svájciak végezték el.

A Fradi és Young Boys találkozója mellett még két visszavágót rendeznek kedd este a BL-ben. A PSV Eindhoven a Benficát, a Ludogorec a Malmőt fogadja. Szerdán szintén három selejtezőt játszanak, ezután alakul ki a BL 32 csapatos főtáblása. A csoportkör sorsolása csütörtökön lesz.

A BL-playoff keddi meccsei:

  • Ludogorec Razgrad (bolgár) – Malmö (svéd) – az első meccsen a Malmö 2-0-ra nyert
  • PSV Eindhoven (holland) – Benfica (portugál) – az első meccsen a Benfica 2-1-re nyert
  • Ferencváros – Young Boys – az első meccsen a Young Boys 3-2-re nyert

Ferencváros: Dibusz – Wingo, Blazic, Kovacevic, Civic – Somália, Laidouni, Zachariassen – Uzuni, Boli, Mmaee. Vezetőedző: Peter Stöger

Young Boys: Von Ballmoos – Maceiras, Camara, Zesiger, Garcia – Fassnacht, Sierro, Martins, Ngamaleu – Elia, Siebatcheu. Vezetőedző: David Wagner

Játékvezető: Szergej Karaszjov (orosz)

  • A Ferencváros és a svájci Young Boys is elhalasztotta a hétvégi bajnoki mérkőzését. A magyar bajnok 1995 és 2020 után harmadszor juthat a Bajnokok Ligája főtáblájára, a tavaly 31 pont előnnyel svájci pontvadászatot nyerő berni csapat 2018-at követően szerepelhet a legrangosabb európai kupa csoportkörében.
  • Az első mérkőzés 1 piros és 6 sárga lap mellett 5 gólt, egy meg nem adott találatot és egy 11-est hozott. A Young Boys védője, Silvan Hefti a 25. percben piros lapot kapott, így több mint 65 percet játszhatott emberelőnyben a zöld-fehér csapat.
  • A Ferencváros két találatát Frank Boli jegyezte, így idén már a 4. góljánál jár az 5. mérkőzésén.
  • A Ferencváros útja a Pristina, a Zalgiris és a Slavia Praha legyőzésén keresztül vezetett a playoff-körbe, a Young Boys a Slovan Bratislava és a Kolozsvár csapatát búcsúztatta.
  • A magyar bajnok 19 millió eurót költött az elmúlt négy esztendőben erősítésekre, miközben játékoseladásokból 3,3 milliót realizált, a svájciak közel 15 milliót költöttek ez idő alatt, és 47 millió került a kasszába.
  • Mind a két csapat kispadján új edző ül, a hazaiaknál az 55 éves osztrák szakvezető, Peter Stöger, a vendégeknél a Hoffenheim és a Dortmund korosztályos, majd a Huddersfield és a Schalke első csapatait is megjárt David Wagner irányítja a labdarúgókat.
  • A Ferencvárosnak eddig háromszor sikerült hátrányból fordítania nemzetközi párharcban. Az 1966-67-es BEK-szezonban a CSZKA Szófia nyert 2-1-re az első találkozón, majd a Fradi egy hazai 4-1-gyel bizonyult jobbnak. 1972-ben a máltai Floriana ellen aratott nagy aranyú, 6-0-s győzelmet az első összecsapáson elszenvedett 1-0-s verség után. A Kupagyőztesek Európa-kupájában a CSZKA Moszkva volt az ellenfél 1994-ben, a moszkvai 2-1-es vereséget követően egalizálni tudtak Budapesten a zöld-fehérek, majd 11-esekkel harcolták ki a továbbjutást.
  • Az elmúlt években nem kellett vert helyzetből felállni, fordítani az Üllői úton, így sokakat foglalkoztat a kérdés: képes lesz-e a Ferencváros irányítani a játékot, helyzeteket kialakítani a papíron esélyesebb svájciak ellen a ma esti találkozón, miközben meg kellene őrizniük Dibusz Dénes kapujának érintetlenségét a másik oldalon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!