BL-playoff, első mérkőzés: Young Boys – FTC 3-2

2021. augusztus 18. – 20:39

frissítve

BL-playoff, első mérkőzés: Young Boys – FTC 3-2
A Young Boys-játékos Vincent Sierro gólja a Ferencváros elleni BL-playoff mérkőzésen – fotó: MTI/EPA-KEYSTONE/Anthony Anex

Másolás

Vágólapra másolva

Utolsó párharcát kell megnyernie a Ferencvárosnak, hogy az idei szezonban is a Bajnokok Ligája csoportkörében szerepelhessen. Az első meccset szerda este Bernben játszották, a Young Boys nagyjából 70 percet emberhátrányban volt, de így is legyőzte a magyar csapatot 3-2-re, és a Fradi örülhetett, hogy az utolsó percekben szerzett szépítő góllal megmaradt az esélye a jövő keddi visszavágóra.

Második félidő

Egyik csapatban sem volt csere (a meccsen egyébként mindkét csapat ötöt cserélhet), vagyis változatlan felállásban kezdik a csapatok a második 45 percet.

Csapongó játékkal indult a második félidő, az első tíz percben egyik csapat sem tudta tartósan magához ragadni a játék irányítását. A Fradi hiába játszik emberelőnyben, az 55. percig lövésig sem jutott, de kaput találó próbálkozása a Young Boysnak sem volt. Az első lehetősége az 56. percben egy ferencvárosi szabadrúgás jelentette, Zubkov ígéretes helyről, bő 25 méterről lőhetett, de Faivre szögletre tolta ki a labdát. A szöglet után Botka távolról lőtt fölé.

Az 57. percben jött a meccs első cseréje, Siebatcheu helyett Kanga állt be a hazaiaknál.

Az 58. percben egy svájci szöglet után a hosszú oldalon szabadon maradt Camara lövésénél hatalmasat kellett védenie Dibusznak, ez volt a hazaiak legnagyobb helyzete a meccsen.

A Fradi első az igazi támadását a 60. percben vezette, de Uzuni elől fejjel tisztáztak a Young Boys védői, a szöglet pedig veszélytelen volt.

A svájciak egy balról indult támadása viszont igen: a 65. percben Garcia labdát szerzett, meglódult, becselezte magát a tizenhatosra, és nagyon pontosan eltalált labdával kilőtte a bal alsót, ezzel 3-1.

A 69. percben megvolt az első ferencvárosi csere is, Botka helyett Mmaee állt be. Egy perccel később a Fradi egyik középső védője is besárgult, Blazicot azért büntették, mert rácsúszott Sierro lábára.

A 75. percben jött a második svájci csere, a vezető gólt megszerző Sierro helyére Fabian Rieder állt be. Négy perccel később a Fradi is cserélt, Zubkov helyett a csaknem hetvenszeres szlovák válogatott Robert Mak állt be.

A 82. percben a meccs végéhez közeledve egyre lendületesebben támadó FTC-nek sikerült ledolgoznia egygólosra a hátrányát, szintén átlövésből Bolinak sikerült szépítenie (3-2).

Két perccel később Boli kis híján mesterhármasig jutott, de egy bevetődő svájci védő hárítani tudott, a róla felpattanó labdát Mmaee fejelte fölé.

Az utolsó percekre a hazaiak kettőt cseréltek, beállt Elia helyett Mambimbi, Fassnacht helyett Maceiras, a magyar csapatban Uzuni helyett pályára lépett első nemzetközi kupameccsén Szánthó Regő (aki a 92. percben egy szabadrúgást is lőhetett, de a labda nagyon csúnyán fölément).

A játék irányítását átvette a szépítő gól után a Ferencváros, majd a 4 perces hosszabbításban már teljesen beszorította a hazaiakat a saját tizenhatosuk elé. Helyzetet azonban nem sikerült kialakítani, sőt, az utolsó percben még a hazaiak kaptak szögletet, de abból már nem is törekedtek gólszerzésre. Így maradt a 3-2-es végeredmény, a Fradinak maradt esélye a jövő keddi visszavágóra.

A másik két szerdai BL-playoff mérkőzés végeredménye:

  • Benfica – PSV Eindhoven 2-1
  • Malmö – Ludogorec 2-0

Első félidő

Az első támadást, már az 1. percben, a Young Boys vezette a jobb oldalon, de a Fradi belső védői kifejelték a labdát. Somáliát viszont máris ápolni kellett, Sierróval fejelt össze. A 3. percben ismét jobbról érkezett egy beadás, amiből Ngamaleu fejelt mellé.

Az első 10 perc a svájciak fölényét hozta, ami a statisztikai adatokból is látszott (labdabirtoklás 57:43%, kapura lövés 2-0), illetve látványos is volt. Igazán komoly helyzetük nem volt, veszélyt csak az jelentett, amikor Dibusz a 7. percben egy távoli lövés után kiejtette a labdát, de végül sikerült tisztázni. Somáliát viszont az első tíz percben többször is leküldték ápolni vérző sérülése miatt, így a Fradinak többször is emberhátrányban kellett játszania.

Az első sárga lapot a svájciak játékosa, Siebatcheu kapta a 13. percben.

A 14. percben Boli megszerzi a vezetést a Ferencváros első támadásából, a svájciak egy bedobásából indult az akció.

De csak két percig örülhettek a fradisták a vezető gólnak. A 16. percben ugyanis Elia egy távoli, megpattanó lövésébe Dibusz csak beleütni tudott, védeni nem sikerült.

A 19. percben újabb sárga lap, ezúttal az egyik svájci középhátvéd, Zesiger kapta. Két perccel később a ferencvárosiak középpályása, Haratyin is kapott egy sárgát, ami egyben azt is jelenti, hogy neki ki kell hagynia a jövő heti visszavágót.

Dibusz Dénes, a Ferencváros kapusa nem tudja védeni Meschack Elia lövését – fotó: MTI/EPA-KEYSTONE/Anthony Anex
Dibusz Dénes, a Ferencváros kapusa nem tudja védeni Meschack Elia lövését – fotó: MTI/EPA-KEYSTONE/Anthony Anex

A 25. percben hatalmas esélyt kapott a Ferencváros: az előretörő Botkát a tizenhatoson belül gólhelyzetben hátulról lerántotta Hefti, akit a játékvezető azonnal kiállított (csapattársa, az ítélet ellen túl hevesen tiltakozó Elia is kapott egy sárgát), és a mieink tizenegyest lőhettek. A tizenegyest Uzuni a kapufára lőtte, és bár a kipattanó labdát Laidouni belőtte, a VAR szerint a játékos a labda elrúgása előtt belépett a büntetőterületre, így a gól érvénytelen lett.

A svájciak emberhátrányban se roppantak össze, nem is szorultak be a kapujuk elé, a Fradinak értelmezhető helyzete nem alakult ki a kiállítás utáni percekben.

Sőt, a 40. percben sikerült fordítaniuk. Ismét egy távoli lövésből szereztek gólt, Sierrónak a tizenhatos vonalától előtt labdáját nem védhette a magyar kapus.

Az első félidő végén 4 percet hosszabbított a játékvezető, ami két nagy lehetőséget is hozott. Előbb Fassnacht lőtt erősen a tizenhatosról, Dibusz csak kiütni tudta a labdát, de ebből a védésből magyar akció indult, aminek a végén Laidouni került helyzetbe, de középre tartó lövését védte a svájci kapus, maradt a 2-1.

Mérkőzés előtt

Szerdán este kilenckor kezdődik a svájci Young Boys és az FTC első mérkőzése a Bajnokok Ligája playoffban, a mérkőzést a skót William Collum vezeti. Ez az első olyan meccse a svájci együttesnek, amit a szurkolói a stadionban néznek meg.

A két csapat az alábbi felállásban lép pályára:

Young Boys:
Faivre (91) – Hefti (36), Camara (4), Zesiger (5), Garcia (21) – Fassnacht (16, k), Sierro (8), Martins Pereira (35), Ngamaleu (13) – Elia (15), Siebatcheu (17)

FTC:
Dibusz (90, k) – Wingo (31), Blazic (25), Kovacevic (15), Botka (21) – Laidouni (93), Haratyin (14), Somália (7) – Uzuni (77), Boli (70), Zubkov (11).

Két másik meccset is játszanak ma a BL-playoffban, a Benfica-PSV Eindhoven és a Malmö-Ludogorec is este kilenckor kezdődik.

Előzmények

Az FTC még júliusban a koszovói Pristina elleni kettős győzelemmel kezdte a BL-selejtezőket (3-0, 3-1), majd szintén kettős győzelemmel (2-0, 3-1) verte ki a litván Zalgirist. Végül a cseh Slavia Praha ellen egy szerencsés hazai győzelem (2-0) után egy Prágában 0-1-re kibekkelt meccs jött, így sikerült eljutnia az FTC-nek a BL play-offig.

Ha most továbbjut, a Ferencváros lesz az első magyar csapat, amely két egymást követő évben szerepelhet a Bajnokok Ligája csoportkörében (tavaly a Juventusszal, a Barcelonával és a Dinamo Kijevvel voltak egy csoportban, a Dinamo elleni hazai 2-2-vel szerezték egyetlen pontjukat).

Magyar csapat még nem nyert a berni együttes otthonában:

a BEK-ben 1957-ben a Vasas 1:1-et játszott itt, egy évvel később, szintén a BEK-ben az MTK 4:1-re kapott ki tőlük Svájcban, és szintén 4-1-es svájci győzelmet hozott a Debrecen elleni selejtező is az UEFA Kupa 2008-9-es kiírásában. A Debrecennel az Európa liga 2014-15-ös sorozatában is találkoztak, akkor 3-1-re nyerték a hazai meccsüket. A Vasas kivételével minden magyar ellenfelét ki is ejtette a svájci csapat.

Amely teljes neve Berner Sport Club Young Boys, vagyis a 125 ezer lakosú svájci fővárosi egyik futballcsapata. Tizenötszörös bajnok, hétszeres kupagyőztes, legkomolyabb kupasikere még 1958-59-ből egy BEK-elődöntő. A klubnak két magyar edzője is volt, 1934-35-ben az egykori MTK-játékos, később Brazíliában letelepedő Kürschner Izidor, majd 1990-ben Csernai Pál.

2010 óta lényegében állandó szereplője az európai kupasorozatoknak, jellemzően Európa liga csoportkörében – de például tavaly az EL nyolcaddöntőjéig jutott. A BL utolsó selejtezőkörében, abban az úgynevezett Play-offban, ahol most találkozik a két csapat, a Young Boys ötször szerepelt, négyszer kiesett, és csak egyszer, a 2018-19-es szezonban, a Dinamo Zágráb kiejtésével jutott be a csoportkörbe. Ott 4 pontot szerzett, egyszer legyőzte a Juventust, egy döntetlent játszott a Valenciával, a Manchester Unitedtől mindkétszer kikapott.

Az idei kupasorozatot a BL-selejtezők 2. fordulójában kezdte el, a Slovan Bratislavát egy idegenbeli 0-0 után egy hazai 3-2-es győzelemmel ejtették ki. A következő körben a kolozsvári CFR ellen ismét idegenbeli döntetlennel kezdtek (1-1), majd otthon 3-1-re győztek egy fordulatos meccsen: már a 4. percben hátrányban voltak, de a 25.-re megfordították az állást.

A Young Boys jelenlegi keretének összértéke 61,8 millió euró, legértékesebb játékosa a most sérült Jean-Pierre Nsame: a francia-kameruni kettős állampolgárságú, kétszeres kameruni válogatott a transfermarkt.de szerint 7 millió eurót ér.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!