Az összes pénteki magyar eredmény egy helyen

2021. augusztus 6. – 04:59

frissítve

Az összes pénteki magyar eredmény egy helyen
Az öttusázó Kovács Sarolta az öttusa lovaglás számában az olimpián – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az olimpiai 14. versenynapja a gyaloglókkal indult, majd a magyar sikersportággal, a kajak-kenuval folytatódott. Az előfutamok a legtöbb versenyzőnknek nem jelentett nehézséget, továbbjutottak a második körbe. Kikaptak az elődöntőben a férfi pólósok, zajlik az öttusa a nőknél. Minden magyar eredmény egy helyen.

Öttusa: a női öttusázók az úszással kezdték a napjukat, miután csütörtökön teljesítették a körvívást. Kovács Sarolta az ötödik futamban teljesítette a 200 méteres gyorsúszást, futamát fölényesen meg is nyerte 2:07,71-gel. A hatodik futamban Gulyás Michelle is jól kezdett, 150 méterig vezetett, végül a második lett, de 2:07,48-as ideje összességében is a második legjobb lett. Kovács pedig a negyedik legjobb úszó volt. Az úszás után a bónusz vívás következett, ahol Kovácsnak sikerült egy plusz pontot szereznie, így összességében 221 pontot kapott a második számban. Gulyás 220 pontot gyűjtött. Két szám után Kovács a 6., Gulyás a 7. helyen állt 516-516 ponttal. A versenyben a német Annika Schleu 551 ponttal vezetett ekkor. Jött a lovaglás, melyben Gulyás Michelle 243 pontot szerzett, a lova kétszer is megtorpant az egyik akadály előtt, ott sok pontot vesztett. Kovács Saroltának már annál jobban sikerült a lovaglás, és 293 ponttal zárt, és csak egy verőhibája volt, miközben a mezőnyben nagyon sokan rontottak, a lovaglás előtt nagy fölénnyel vezető német Annika Schleu például pont nélkül zárt.

A lovaglás után így Kovács az összetettben harmadik, azaz remek helyről várta az utolsó számot, a futás-lövészetet (laser run), és 11 másodperces hátránnyal indult. Gulyás a tizenhatodik helyre csúszott vissza. Az utolsó számban Kovács jól kezdett, és sokáig tartotta a második helyet, végül a harmadik helyen ért célba, és bronzérmet szerzett. Gulyás Michelle a 12. helyen végzett.

Atlétika: az olimpia 14. versenynapja elég korán kezdődött, az 50 kilométeres gyaloglás rajtját hajnal fél hatra tették, de Szapporóban így is elég meleg lett. A mezőnyben két magyar volt, akik erejüket jól beosztva, folyamatosan egyre följebb jöttek a gyilkos távon. Helebrandt Máté a 17., Venyercsány Bence a 20. lett az 59 fős mezőnyből.

Kajak-kenu: pénteken nem rendeztek éremosztó versenyeket, csak előfutamokat, amelyekben elég jól szerepeltek a magyar indulók. A nők kenu párosok 500 méterén Balla Virág és Takács Kincső második lett a második előfutamban, ezzel már elődöntősök.

A férfi kenusok 1000 méterén Fejes Dániel futamában a hatodik lett, reményfutamra kényszerült, de ott is elég fáradtan mozgott, nagy hátránnyal utolsó előtti lett, ezzel befejezte az olimpiát. A szám másik magyarja, Adolf Balázs meglepetésre futammásodik lett, a táv kétszeres olimpiai bajnokának, Sebastien Brendelnek is vissza tudta verni a támadását az utolsó 200 méteren. Ezzel Adolf is kiharcolta az elődöntőt.

A Kozák Danuta, Bodonyi Dóra, Kárász Anna, Csipes Tamara összeállítású női kajak négyes futamgyőzelemmel harcolta ki az elődöntőt. Előfutamukban az új-zélandiak indultak meg nagyon jó sebességgel, 250 méternél vezettek is, de a táv második felében jól hajrázott a magyar hajó.

A férfi kajak négyeseknél nem ment ilyen simán a továbbjutás. A futamukban a spanyolok lőttek ki a rajt után, de 250 méternél még a magyarok is versenyben voltak, a harmadik helyen álltak. Ezután viszont hirtelen teljesen leállt a Tótka Sándor, Csizmadia Kolos, Beke Kornél, Nádas Bence egység, valami gondjuk lehetett, és inkább rákészültek a reményfutamra. Az ötödik helyen csorogtak be. A reményfutamban már nem hibáztak Tótkáék, gyakorlatilag rajt-cél győzelmet arattak.

Karate: Az olimpián most debütáló sportág egyetlen magyar indulója az Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes Hárspataki Gábor, aki a 75 kilogrammos súlycsoportban két győzelemmel, egy vereséggel és egy döntetlennel jutott tovább. Bár a második meccsén eltört az orra, az utolsó csoportmeccse utolsó pillanatában bemutatott feljrúgással biztosította, hogy érmet szerez Tokióban. Az elődöntőben végül vereséget szenvedett azeri ellenfelével szemben, de így is bronzéremmel zárta az olimpiát.

Vízilabda: a magyar férfi pólóválogatott a döntőért játszhatott azzal a Görögországgal, amelytől a csoportkörben már vereséget szenvedett. A győzelem most sem jött össze, egy darabig fej fej mellett haladtak a csapatok, a hajrá azonban a görögöknek sikerült jobban, és 9-6-ra győztek. A magyar csapat a bronzéremért játszhat vasárnap, Spanyolország lesz az ellenfél.

Birkózás: pénteken egyetlen birkózónk, a szabadfogású Muszukajev Iszmail küzd. A 65 kilós birkózó a nyolcaddöntőben az eddig nem túl sok kiemelkedő eredménnyel rendelkező argentin Agustin Alejandro Destribatsszal került össze. Az első menetben a negyedik helyen kiemelt Muszukajev jobbára csak védekezett, de az utolsó percben egy lábra támadással kétpontos akciót csinált. A második menetben már nála volt a kezdeményezés, egymás után szerezte a pontokat, 7-0-ra elhúzott. A maradék két percet viszont végigtámadta az argentin, ő is átpörgette Muszukajevet, majd egy másik támadása is pontot ért, 7-4-re módosult az állás. Destribats aktív maradt, de a hajrában újra Muszukajev csinált pontot, 9-4-gyel ment a nyolc közé.

A negyeddöntőben a 2018-as japán világbajnokot, Otoguro Takutót kapta. Nem volt számára ismeretlen ellenfél, hiszen 2019-ben Otogurót legyőzve szerzett vb-bronzot Muszukajev. A meccset a japán kezdte aktívabban, Muszukajevet kétszer is figyelmeztették, így nála indult el a 30 másodperc, hogy akciót vigyen végig. Ez nem sikerült neki, sőt Otoguro meg is lepte, de csak egy pontot kapott a japán az első három perc végéig. Muszukajev a második menetben sem volt elég aktív, leszámítva azt, hogy ügyesen menekült, így megint nála indult el az óra, de hiába, nem tudta megtámadni Otogurót, 2-0-ra ment a japán. Egy perccel a vége előtt Muszukajev megpróbálta megkontrázni a japánt, de nem tudott rendesen rákulcsolni a lábára. Végül Otoguro forgatta meg a magyart, 4-0 lett az állás, majd Muszukajev ujja is megsérült. Egy pontot azért szerzett intésből, de ez semmire sem volt elég. Muszukajev akkor folytathatja vigaszágon a bronzéremért, ha Otoguro bejut a döntőbe, ez végül megtörtént, úgyhogy Muszukajev szombaton folytatja.

Muszukajev Iszmael első mérkőzése után a tokiói olimpiánFotó: Illyés Tibor/MTI
Muszukajev Iszmael első mérkőzése után a tokiói olimpiánFotó: Illyés Tibor/MTI

Ritmikus gimnasztika: 24 versenyzővel megkezdődtek a selejtezők, az indulók fele labdával, a másik fele karikával indított. Pigniczki Fanni 22,400 pontot kapott labdás gyakorlatára, amivel egy szer után a 19. helyen áll. A selejtezőből a legjobb tíz kerül a döntőbe, ehhez a rangsort a négy különböző szerre (labda, szalag, karika, buzogány) kapott pontszámokból alakítják ki. Pigniczki karikával rontott helyezésén, csak 21,200 pontot kapott, amivel összetettben a 21. helyre csúszott vissza. Buzogánnyal 21,350 pontos gyakorlata volt, szalaggal 19,450 pontot teljesített, összesen 84,400 ponttal zárt. Még sokan nem fejezték be minden szeren a gyakorlataikat, de az már kimondható, hogy Pigniczki nem lesz a legjobb tíz között. Néhányan három gyakorlatból majdnem annyit pontot csináltak, mint ő négyből. Pigniczki végül a 20. helyen zárt a selejtezőben, és nem jutott a döntőbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!