Egy pályán átszaladó szervező miatt bukott a holland BMX-es az olimpián

2021. július 26. – 18:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A tokiói olimpia első napjainak egyik meglepetése, hogy a japán szervezők nem mindig állnak a helyzet magaslatán. Ez leglátványosabban a kerékpárversenyeken mutatkozott meg eddig, mind a férfiak, mind a nők mezőnyversenye meglehetősen furcsán ért véget, de a hétfő reggeli triatlonverseny sem indult zökkenőmentesen.

Hétfőn aztán a BMX-pályán folytatódott a szervezők ügyetlenkedése. A 25 éves holland Niek Kimmann a krossz szakág csütörtöki selejtezőjére gyakorolt, amikor a szervezők egyik tagja úgy gondolta, jó ötlet lesz keresztbe szaladni a pályán, miközben azon épp tekertek. Kimmann épp az egyik ugratóról gurult le nagy sebességgel, amikor hirtelen előtte termett az egyik rendező. Az ütközést természetesen már nem tudta elkerülni.

„Összeütköztem egy rendezővel, aki éppen át akart menni előttem az úton. Remélem, jól van. Fáj a térdem, de mindent megteszek, hogy csütörtökre készen álljak. Köszönöm mindenkinek a sok támogatást és üzeneteket, nagyra értékelem” – írta Twitter-oldalán. Kimmann a riói olimpián hetedik lett, Tokióban pedig a verseny egyik nagy esélyesének tartják/tartották. Kérdés, hogy ez a térdsérülése mennyire fogja visszavetni a teljesítményét.

A BMX Tokióban negyedszer szerepel az olimpiai programban, és most először négy versenyszámban (két férfi, két női) is osztanak érmeket. A hagyományosnak mondható krossz mellett a freestyle szakág is bekerült a programba. Az egyéni tömegrajtos verseny (krossz) számban az indulóknak az ugratókkal, emelkedőkkel tűzdelt körpályán kell minél gyorsabban célba érniük, míg a debütáló freestyle park versenyben a bemutatott trükköket pontozzák.

A balszerencse üldözi a holland bringásokat

Hollandia az egyik legerősebb kerékpáros küldöttséggel érkezett a tokiói olimpiára. Mind országúton, mind hegyikerékpárban komoly aranyesélyeseik voltak, de a versenyeik eddig rendkívül balszerencsésen alakultak.

A női mezőnyverseny végén Annemiek van Vleuten azt hitte, hogy megnyerte az olimpiát, és csak később jött rá, hogy második lett, mivel egy szökevény, az osztrák Anna Kiesenhofer előtte ért célba. Van Vleutent azt zavarhatta össze, hogy az olimpián nem lehet rádiót használni, így az edzők nem tudják a versenyzők fülére mondani a pontos állását és időkülönbségeket. Ehhez jött hozzá, hogy a szervezőknek gondja akadt az időkülönbségek mérésével, rossz időket mutattak a mezőnynek, akik azt hitték, hogy az összes szökevényt utolérték már.

A hegyikerékpár-verseny legnagyobb esélyese, a Tour de France-on szakaszt nyerő, a sárga trikót is viselő Mathieu van der Poel volt. Az olimpiai álma azonban tíz percig sem tartott hétfőn, mert már az első körben hatalmasat bukott egy ugrató után. Van der Poel az esés után összeszedte magát, visszaült a bringájára, de nagyon leszakadt az élmezőnytől, nem volt esélye felzárkózni. Végül fel is adta a versenyt.

Mathieu van der Poel bukása – Fotó: JASPER JACOBS / BELGA MAG / BELGA VIA AFP
Mathieu van der Poel bukása – Fotó: JASPER JACOBS / BELGA MAG / BELGA VIA AFP

Kínos szervezői bakik

A múlt szombati férfi mezőnyverseny után Valter Attila számolt be arról, hogy a szervezők egyszerűen nem engedték neki és több társának, hogy befejezzék a versenyt. A táv utolsó emelkedőjénél több percig várakoztatták őket, mert nem volt elég jármű a célban az összes bringás elszállításához.

„24 kilométerrel a cél előtt azonban megállítottak engem és több versenytársam. A verseny még nem ért véget, nem értek be az elsők, nekünk pedig nem volt kifejezetten nagy hátrányunk. 13 percet ácsorogtunk az utolsó rövid emelkedő lábánál, nem tudva, hogy mégis mi történik. Mikor látták a szervezők, hogy nincs elég jármű ahhoz, hogy levigyenek a célba, úgy döntöttek tegyük meg mégis kerékpárral a verseny végét. 3 másik versenyzővel, így is beértünk a limiten belül” – írta Facebook-oldalán Valter Attila.

A hétfő reggeli triatlonversenyt kétszer kellett elrajtoltatni. Amikor előszőr eldördült a startpisztoly, a versenyzők fele nem tudott vízbe ugrani, mert egy motorcsónak elállta az útjukat. Eközben az indulók másik viszont beugrott a vízbe, és jó száz métert le is úszott, mire sikerült őket megállítani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!