Nagyot nyekkent a hegyikerékpár favoritja, a szakágban csak kiránduló brit vitte el az aranyat

2021. július 26. – 10:02

Nagyot nyekkent a hegyikerékpár favoritja, a szakágban csak kiránduló brit vitte el az aranyat
Thomas Pidcock a tokiói hegyikerékpáros pálya egyik ugratójánál Fotó: Christian Hartmann/Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A brit Thomas Pidcock lett a hegyikerékpár olimpiai bajnoka úgy, hogy igazából csak májusban kóstolt bele a legmagasabb szintű versenyzésbe. Pidcock persze nem a semmiből csöppent bele a moutain bike-ba, ciklokrosszban volt korosztályos világbajnok, felnőttként pedig ezüstérmes is idén pedig már országúton is nagyszerűen teker.

Pidcock idén nyert már világkupafutamot, akkor azt mondta, hogy igazából ő a hegyikerékpárra született, de mégis Mathieu van der Poel tűnt favoritnak. A holland szintén három szakágban versenyez, és a legjobbak között van. Van der Poel elég régóta készült arra, hogy megnyerje az olimpiát, még a Tour de France-ról, ahol a sárga trikót is viselte – is kiszállt, hogy tökéletes legyen a felkészülése. Az olimpiai álma azonban tíz percig sem tartott a hegyikerékpáros pályán, a rövid bevezető szakasz után már az első körben nagyot bukott egy ugrató után. A holland az esés után összeszedte magát, visszaült a bringájára, de messzire került az élmezőnytől, nem volt esélye felzárkózni. Végül fel is adta a versenyt.

Az élen egy négyfős csoport diktálta a tempót, a mostanában az inkább országúton sikeres Thomas Pidcock, az előző három olimpián érmet nyerő svájci Nino Schürter, honfitársa, a világkupában vezető Mathias Flückiger, és az új-zélandi Anton Cooper. A hétkörös verseny negyedik körében Pidcock fokozta a tempót, és szét is rázta a sort. Először úgy tűnt, hogy Schurter tud majd rá tapadni, de végül Flückiger lett az üldözője. Utóbbi aztán fontos pillanatban kényszerült leszállni a bringájáról. Az ötödik körben már éppen utolérte volna egy emelkedőn Pidcockot, amikor egy bucka megvezette az első kerekét, és keresztbe fordult a kormánya. Flückiger a meredeken inkább tolta egy darabon a bringát, és utána hiába tekert izomból, Pidcock tartotta a 10-15 másodperces előnyt, és meg is nyerte a futamot.

Flückiger az üldözőivel szemben elég nagy előnyt szerzett, így második helye nem forgott igazán veszélybe. A harmadik helyre a spanyol David Valero Serrano dolgozta fel magát. Schürter a negyedik lett.

A mezőny tagja volt Parti András is, aki negyedik olimpiáján tekert. Az élmezőny tempóját nem tudta tartani, Pidcocktól tíz percet kapva a 32. helyen ért célba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!