A Tour új sárga trikósa az első helyről mindig lemaradó nagyapjára emlékezett a célvonalon

2021. június 27. – 18:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Tour de France második szakaszán máris gazdát cserélt a sárga trikó. Julian Alaphilippe-től Mathiue van der Poel vette át, miután kétszer is félelmetesen indult meg egy emelkedőn. Az összetett favoritja, Primož Roglič és Tadej Pogačar máris előnyben vannak riválisaikkal szemben.

A Tour de France nyitószakaszát két tömegbukás szombaton elég kaotikussá tette, ehhez képest a 2. etap elég nyugodt menetnek számított. A 183,5 kilométeres távon még mindig Bretagne-ban kanyargott mezőny, és a szakasz profilja is hasonlított az előző napihoz, akár egy egynapos klasszikus versenynek is beillett volna a folyton hullámzó tereppel. Az előzetes latolgatásokban így olyan nevek kerültek elő, mint a szombati győztes Julian Alaphilippe, vagy Mathieu van der Poel, Wout van Aert, de Michael Matthews és Peter Sagan sem tűnt esélytelennek.

A szakasz a Mûr-de-Bretagne nevű emelkedővel végződött, ami a Tourok történetében negyedszer került a programba. Eddig is látványos csatákat hozott a csak 2 kilométeres, de elég meredeken kezdődő kaptató, így most is feszültségekkel teli mászásra lehetett számítani. A Mûr-de-Bretagne-ra idén kétszer is feltekertek, először 15 kilométerre céltól, és az első három áthaladó 8-5-2 bónusz másodpercet is gyűjthetett. Ez érthetően érdekelte az összetettben jó eredményekre pályázó bringásokat, eddigre begyűjtötte a mezőny az összes szökevényt is. Legtovább a Tour de Hongrie budapesti befutóját nyerő Edward Theuns (Trek-Segafredo) tartott ki, neki egy kilométer hiányzott az emelkedő lábáig.

A Mûr-de-Bretagne alján Van der Poel (Alpecin-Fenix) a védjegyévé vált tempóváltással otthagyta a mezőnyt, és ha fogyott is az előnye, elvitte a 8 másodperces bónuszt, mögötte a tavalyi Tour első és második helyezettje, Tadej Pogačar (UAE) és Primož Roglič érkezett, és kerültek közelebb összetettben Alaphilippe-hez.

Az emelkedő második megmászása előtt senki nem vállalkozott támadásra, az Ineos-Grenadiers vezetésével kezdték meg az esélyesek a Mûr-de-Bretagne-t. A nagy nevek közül 1,3 kilométerre a céltól, Nairo Quintana (Arkea-Samsic) indult meg, de tapadtak rá a többiek. 750 méterre a céltól Van der Poel megint szédületesen gyorsított fel, mindenkit le is szakított magáról. Hat másodpercet vert a szlovén tandemre, Pogačar megint második, Roglič harmadik lett. Alaphilippe nyolc másodpercet kapva az ötödik lett, és a sárga trikót is elveszítette, mert Van der Poel még tíz másodperces bónuszt is kapott az első helyért.

Több összetett menő megint viszonylag sok időt veszített, Geraint Thomas (Ineos), Miguel Ángel López (Movistar) és Jakob Fuglsang (Astana) is17 másodpercet kapott Pogačaréktól ezen a szakaszon a bónusz másodperceket nem is számolva.

Mathieu van der Poel a cévonalon áthaladva nagyapjára emlékezettFotó Michael Steele/AFP
Mathieu van der Poel a cévonalon áthaladva nagyapjára emlékezettFotó Michael Steele/AFP

Van der Poel a célvonalon áthaladva az ég felé mutatott, később egy interjúban meglehetősen elérzékenyülve, sírva nyilatkozta, hogy a két éve meghalt nagyapjára, Raymond Poulidorra gondolt. Az egykori francia kerékpáros karrierje során 14-szer indult, és nyolcszor összetettben dobogós is volt a Touron, és ugyan szakaszokat nyert, de sohasem húzhatta fel a sárga trikót. Unokájának ez élete második szakaszán már össze is jött.

Eredmények:
2. szakasz, Perros-Guirec – Mûr-de-Bretagne Guerlédan 183,5 km
1. Mathieu van der Poel (holland, Alpecin-Fenix) 4:18:30 – 42,6 km/h
2. Tadej Pogačar (szlovén, UAE) + 6 másodperc
3. Primož Roglič (szlovén, Jumbo-Visma) azonos idő

Összetett:
1. Mathieu van der Poel (holland, Alpecin-Fenix) 8:57:25
2. Julian Alaphilippe (francia, Deceuninck-Quick Step) + 8 másodperc
3. Tadej Pogačar (szlovén, UAE) + 13 másodperc
4. Primož Roglič (szlovén, Jumbo-Visma) + 14 másodperc

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!